Μητσοτάκης από ΗΠΑ: Δύσκολο να φανταστώ πώς θα επανέλθουν οι σχέσεις όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι

Μητσοτάκης από ΗΠΑ: Δύσκολο να φανταστώ πώς θα επανέλθουν οι σχέσεις όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση με μέλη του Council of Foreign Relations αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία σημειώνοντας πως είναι δύσκολο να αποκατασταθούν, αν η Άγκυρα συνεχίσει να συμπεριφέρεται έτσι.

Για το μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η γειτονική χώρα εργαλειοποιεί μετανάστες, κάνοντας λόγο για υβριδική απειλή.

«Η Τουρκία εργαλειοποιεί τους μετανάστες, είναι υβριδική απειλή», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη όπου και βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. 

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πάντα επεδίωκα μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία. Στην πρώτη μου συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στον ΟΗΕ, πριν τρία χρόνια, του είχα πει να κάνουμε μια νέα αρχή. Δύο μήνες μετά, η Τουρκία υπέγραψε ένα παντελώς παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη που αγνοεί την ύπαρξη ελληνικών νησιών, μια γεωγραφικά παραδοξότητα. (...) Μετά έχουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστών, τον Μάρτιο του 2020, επιθετικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, αμφισβήτηση των νησιών μας. Αυτή δεν είναι εποικοδομητική προσέγγιση» σημείωσε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την τουρκική προκλητικότητα. 

«Μου είναι δύσκολο να φανταστώ πως η σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα επανέλθει όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι. Αλλά, αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι θα απομονωθεί, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ. Και αν η Τουρκία θέλει να κινείται και σε άλλη σφαίρα επιρροής, καλώς, αλλά είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Και είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις στη Ρωσία», 

«Είναι μια περίπλοκη κατάσταση. Είμαι πάντα ανοιχτός στην επίλυση των ζητημάτων μέσω διαλόγου. Δεν είμαι εγώ που είπα πως δε θέλω να συνομιλήσω με τον Ερντογάν, εκείνος δεν θέλει να μιλήσει. Αλλά τα έχουμε ξαναπεί αυτά και πάντα καταλήγουμε στο τραπέζι συνομιλιών, έτσι λύνονται οι διαφορές» επανέλαβε ο πρωθυπουργός. 

Και διεμήνυσε: «Εξακολουθώ να επιμένω πως υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο κανόνων για την επίλυση διαφορών, το διεθνές δίκαιο. Δε λύνεις τις διαφορές με επιθετική στάση, επαναφορά των αυτοκρατορικών φαντασιώσεων και τη χρήση εμπρηστικής ρητορικής». 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ