Από τις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, ξεκινώντας με τις πιο ευπαθείς ομάδες, τους πολίτες άνω των 85 ετών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Επιτροπής, τόνισε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κατά την τακτική σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου εμβολιασμού «Ελευθερία» που έγινε υπό την προεδρία του στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, υπογράμμισε πως από τις 11 Ιανουαρίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τα ραντεβού. «Είναι σημαντικό να εγγράψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας στην άυλη συνταγογράφηση, διότι θα ενημερώνονται αυτόματα με μήνυμα για το ραντεβού τους», είπε, μεταξύ άλλων. Την ίδια στιγμή παρότρυνε τους νεότερους να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους συγγενείς τους εάν δεν έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία.

 

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι εμβολιάζονται περίπου 5.000 συμπολίτες μας την ημέρα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τους ρυθμούς αυτούς θα τηρηθεί ο προγραμματισμός, έτσι όπως αυτός έχει καθοριστεί από την Επιτροπή Εμβολιασμών, αλλά και από την Οργανωτική Επιτροπή της επιχείρησης «Ελευθερία».

 

«Έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας»

 

Σχολιάζοντας το ποια διαφαίνεται να είναι η κατάσταη στο μέλλον, εκτίμησε  πως «έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση το γνωρίζει καλά.

 

«Γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να χτίσουμε "τείχος" ανοσίας από τη μια στιγμή στην άλλη. Θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να εμβολιάσουμε ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού μας. Και επίσης γνωρίζουμε ότι μέχρι να συμβεί αυτό θα πρέπει να τηρούμε πολύ προσεκτικά τα μέτρα, όπως μας τα υποδεικνύουν οι ειδικοί» δήλωσε. 

 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία» και τόνισε ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, «πολύ μεγαλύτερες από εμάς, έχουν κάνει πολύ λιγότερους εμβολιασμούς, αλλά προφανώς όσο πιο γρήγορα μπορούμε να εμβολιάζουμε τον πληθυσμό μας τόσο πιο γρήγορα θα χτίσουμε και το "τείχος" ανοσίας».

 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης του εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού και των φιλοξενούμενων και εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας και μονάδες αποκατάστασης, καθώς και για τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας την οποία υποστηρίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

 

Έχουν γίνει περισσότεροι από 16.000 εμβολιασμοί

 

Κατά τη σύσκεψη αναφέρθηκε ότι έως σήμερα το απόγευμα, είχαν εμβολιαστεί 16.365 άνθρωποι, ενώ το απόθεμα που διατίθεται στις ειδικά διαμορφωμένες αποθήκες οι οποίες λειτουργούν για τις ανάγκες της επιχείρησης «Ελευθερία» ανέρχεται σε 150.850 δόσεις.

 

Μητσοτάκης: Από 20/1 ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού- Πάνω από 16.000 έχουν κάνει το εμβόλιο

 

«Όλοι μαζί θα πετύχουμε»

 

Κάλεσμα για συνεργασία όλων, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα εμβολιασμού για τον κορωνοϊό απεύθυνε ο κ. Μητσοτάκης. Χαρακτήρισε «πολυσύνθετο εγχείρημα» το πρόγραμμα εμβολιασμού για την covid-19 και υπογράμμισε ότι «όλοι μαζί θα πετύχουμε».

 

Μητσοτάκης: Από 20/1 ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού- Πάνω από 16.000 έχουν κάνει το εμβόλιο
Στατιστικά εμβολιασμού για τον COVID-19 - data.gov.gr

 

Δείτε τα δεδομένα από τα https://emvolio.gov.gr