Milliyet: Η Τουρκία απαντά στην Ελλάδα με δικά της θαλάσσια πάρκα

Milliyet: Η Τουρκία απαντά στην Ελλάδα με δικά της θαλάσσια πάρκα Facebook Twitter
φωτ.: Unsplash
0

Με εμπρηστικό τίτλο η τουρκική εφημερίδα Milliyet καλύπτει το θέμα της σημερινής ανακήρυξης θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Νότιες Κυκλάδες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «τουρκική αντεπίθεση».

Η τουρκική Milliyet γράφει πως: «αναμένεται η Τουρκία να ανακηρύξει τα δικά της θαλάσσια πάρκα, μετά την ανακοίνωση της Ελλάδας για δύο θαλάσσια πάρκα, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο Πέλαγος. Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες αρχές, τα θαλάσσια πάρκα που ανακήρυξε η Ελλάδα στο Ιόνιο και στο Αιγαίο Πέλαγος δεν έχουν καμία νομική συνέπεια για την Τουρκία, ιδίως υπό το πρίσμα των αλληλένδετων ζητημάτων που σχετίζονται κυρίως με τις γεωγραφικές διαμορφώσεις αμφισβητούμενου καθεστώτος στο Αιγαίο».

Η τουρκική εφημερίδα προσθέτει πως: «Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η εξέλιξη αυτή θεωρείται ως μια νέα απόπειρα της Ελλάδας να διαταράξει το status quo και υπογραμμίζουν τη σημασία να μην παραβιάζονται τα άλλα δικαιώματα της Τουρκίας, να μην εμποδίζεται η ελευθερία και η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας – ειδικά σε μια ημίκλειστη θάλασσα όπως το Αιγαίο – και να διατηρείται το νομικό καθεστώς των περιοχών αυτών. Οι αρμόδιοι τονίζουν ότι η Τουρκία δεν έχει αποδεχτεί και δεν πρόκειται να αποδεχτεί τετελεσμένα γεγονότα που ενδέχεται να δημιουργήσει η Ελλάδα πάνω σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με αμφισβητούμενο καθεστώς στο Αιγαίο, όπως άλλωστε δεν τα έχει αποδεχτεί μέχρι σήμερα».

Όπως γράφει το πρακτορείο Anadolu: «Επισημαίνεται επίσης ότι η ανακήρυξη θαλάσσιων πάρκων ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος, και τονίζεται ότι δεν πρέπει να περιοριστούν οι θαλάσσιες ζώνες πλεύσης στο Αιγαίο, να μη δημιουργηθούν εμπόδια στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, να μην πληγεί η διεθνής ναυτιλία και να μην παρεμποδιστεί η πρόσβαση σε ανοικτές θάλασσες.

Τονίζουν επίσης ότι οποιοδήποτε βήμα που ενδέχεται να θίξει τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο – συμπεριλαμβανομένης της αλλοίωσης του νομικού καθεστώτος ή του περιορισμού της ελευθερίας ναυσιπλοΐας – δεν θα μείνει αναπάντητο. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι το διεθνές δίκαιο της θάλασσας ενθαρρύνει τη στενότερη συνεργασία των παρακτίων κρατών ειδικά για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες.

Καθώς η Τουρκία παρακολουθεί στενά αυτές τις κινήσεις της Ελλάδας, έχει ήδη ξεκινήσει να εξετάζει υπό το μικροσκόπιο την πιθανότητα δημιουργίας προστατευόμενων περιοχών και άλλων μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος σε όλες τις θάλασσές της – Αιγαίο, Μεσόγειο, Μαύρη Θάλασσα και Θάλασσα του Μαρμαρά. Κύκλοι αναφέρουν πως σύντομα ενδέχεται να υπάρξουν σχετικές εξελίξεις. Οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι το επόμενο βήμα θα είναι η ανακήρυξη από την Τουρκία των δικών της θαλάσσιων πάρκων».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Μήνυμα του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή – Σαφές κάλεσμα για πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα
LIFO NEWSROOM
Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM