Μαξίμου: Τα προληπτικά μέτρα δεν περνάνε από τη Βουλή - Θα χρειαστούν δύο Eurogroup

Μαξίμου: Τα προληπτικά μέτρα δεν περνάνε από τη Βουλή - Θα χρειαστούν δύο Eurogroup Facebook Twitter
0

Πηγές προσκείμενες στο Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις, τονίζουν πως όλες οι πλευρές έχουν κατανοήσει πως τα προληπτικά μέτρα είναι αδύνατο να περάσουν από την ελληνική Βουλή και σημειώνουν πως στο Eurogroup θα τεθούν ως «πακέτο» το χρέος και ο αυτόματος μηχανισμός προσαρμογής.

Αναλυτικότερα, σε ερώτηση που τέθηκε αναφορικά με τη σημερινή τοποθέτηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa ανέφερε πως «στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ», ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος τόνισε πως: «Το έχουμε κατοχυρώσει αυτό. Το έχουν καταλάβει. Είναι γελοίο να πας στην Βουλή αντί για μέτρα 5,4 , 7 ή 9. Δεν υπάρχει αυτό. Δεν συζητάμε υπό αίρεση μέτρα ή μέτρα που θα τα πάρουμε μετά πίσω. Ξέρουν ότι δεν μπλοφάρουμε. Δεν περνάνε από την Βουλή.»

«Στο Eurogroup θα πάει πακέτο χρέος και αυτόματος μηχανισμός προσαρμογής. Βελτιωμένος, ξεκάθαρος και αξιόπιστος. Κινούμαστε στο να περάσει η πρόταση μας, ο «κόφτης».

Ο ίδιος αξιωματούχος αποκάλυψε μάλιστα ότι «θα χρειαστεί και δεύτερο Eurogroup για να κλείσει η αξιολόγηση. Θα περιλαμβάνει συζήτηση για το χρέος, τεχνικές και πολιτικές πλευρές. Θα υπάρχει θετικό σήμα από το πρώτο Eurogroup και μετά στο τακτικό θα κλείσει η συμφωνία. Θα χρειαστεί και δεύτερο Eurogroup γιατί Γερμανία, Φιλανδία, Ολλανδία θα πάνε στη Βουλή για την εκταμίευση από την πρώτη αξιολόγηση και θα πουν ότι το ΔΝΤ συμφωνεί. Το ΔΝΤ από την πλευρά του στο Δ.Σ πρέπει να πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο».

Σε σχετική ερώτηση για το εάν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει λύση πριν από το Eurogroup το ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος υπογράμμισε: «Μιλάμε συνεχώς. Δια ζώσης ή με τελεκόνφερανς. Θα υπάρχει συμφωνία πριν από το Eurogroup. Θα έχουν μείνει λεπτομέρειες μόνο. Ένα – δύο ζητήματα».

Στα ζητήματα που αφορούν στον προληπτικό μηχανισμό και τα μέτρα για το χρέος θα συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών ως το Eurogroup της 9ης Μαΐου, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Ωστόσο όταν ρωτήθηκε αν η συμφωνία είναι δυνατό να επιτευχθεί στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, ή σε μεθεπόμενο Eurogroup, η Ανίκα Μπράιτχαρτ απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν επιθυμεί να κάνει πρόβλεψη σχετικά με το πότε θα βρεθεί συμφωνία. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο σύγκλησης Συνόδου Ευρωζώνης, η Α. Μπράιτχαρτ, είπε, πως η Επιτροπή συμμερίζεται την άποψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε επίπεδο υπουργών. Τέλος, σχετικά με τις συζητήσεις για το χρέος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι θα χρειαστεί πρώτα να συγκλίνουν οι απόψεις των θεσμών μεταξύ τους.

Πρόσθεσε, ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, το πακέτο των μέτρων που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ και το οποίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κρίνουν επαρκές για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2018, έχει κλείσει κατά 99%. Όμως τόνισε ότι απομένουν δύο σημαντικά στοιχεία προς συζήτηση: ο προληπτικός μηχανισμός και τα μέτρα για το χρέος.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ και ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ