Ως «απερίγραπτη» χαρακτήρισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς την απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. 

 

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε πως με την κίνηση αυτή «βαραίνει πολύ» η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ υποστήριξε πως εάν η Τουρκία θέλει να ξαναβρεί την δυτική της σύμφυση θα πρέπει να σταματήσει τις επιθετικές μονομερείς κινήσεις και να ξεκινήσει διάλογο με τη Δύση και την ΕΕ. Ο κ. Σχινάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά 90,1, ξεκαθάρισε ότι αν η Άγκυρα συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιδράσει με τις δυνατότητες που τις δίνει το ευρωπαϊκό δίκαιο.

 

Σε χθεσινή του παρέμβαση, σε εκδήλωση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο κ. Σχινάς υποστήριξε ότι ο κατευνασμός της συμπεριφοράς της Τουρκίας δεν υπάρχει ως επιλογή στο τραπέζι ξεκαθάρισε ότι ο διάλογος είναι κανόνας για την ΕΕ και «θα ήταν αδιανόητο να καταρρεύσουν κανάλια επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ των κύριων παραγόντων στην περιοχή».

 

«Σε αυτό το ολοένα και πιο δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ και η Ελλάδα είναι αποφασισμένες να παραμείνουν πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας. Αυτό σημαίνει σαφώς ότι η ΕΕ θα είναι έτοιμη να δράσει όποτε είναι απαραίτητο για την υπεράσπιση των συμφερόντων της ίδιας και των κρατών μελών της με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε μεταξύ άλλων. 

 

«Χωρίς μνημονιακούς όρους τα χρήματα στην Ελλάδα» 


Ο κ. Σχινάς, κατά τη συνέντευξη που έδωσε σήμερα, έκανε λόγο για μία «ιστορική ημέρα για την Ευρώπη» καθώς «για πρώτη φορά οι ηγέτες καλούνται να πάρουν μια απόφαση που θα σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας».

 

Παράλληλα τόνισε πως για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός ώστε να πάρει μπροστά η ευρωπαϊκή οικονομία μετά τις συνέπειες της πανδημίας. Ο κ. Σχοινάς σημείωσε ακόμη πως είναι κοινή παραδοχή ότι η Ευρώπη χρειάζεται συμφωνία τώρα ενώ είπε πως εάν δεν υπάρξει θα γίνει νέα σύνοδος προς το τέλος Ιουλίου. Ανέφερε ακόμα πως η Ελλάδα είναι από τους μεγάλους κερδισμένους από το ταμείο ανάκαμψης ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν τα χρήματα στην Ελλάδα μέσω μνημονιακών όρων.

 

 

Με πληροφορίες από Παραπολιτικά/ΑΠΕ-ΜΠΕ