Κικίλιας: Κλειστοί χώροι μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες

Κικίλιας: Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους - Κλειστοί χώροι μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες Facebook Twitter
unsplash
0

Πλέον η πανδημία είναι μία «πανδημία των ανεμβολίαστων» ως προς την βαριά νόσηση και τη διασωλήνωση, τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ανακοινώνοντας τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν μόνο για τους πολίτες που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού.

Σε αντίθεση με το περσινό φθινόπωρο που η ανθρωπότητα δεν είχε άλλα όπλα άμυνας από το lockdown, τα τεστ, τις αποστάσεις και τις μάσκες, φέτος, εδώ και οχτώ μήνες υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, τόνισε ο υπουργός στην εισήγησή του. «Έχουμε την επιλογή που δεν είχαμε πριν. Ζούμε μέσα στο τείχος ανοσίας που χτίζουμε όλοι μαζί, ή μένουμε έξω από αυτό; Ζούμε ασφαλείς με τον χαμηλότερο δυνατό κίνδυνο να βρεθούμε σε ένα κρεβάτι ΜΕΘ, ή παίζουμε ρώσικη ρουλέτα με τον κορωνοϊό;»

«Πάνω από το 90% των ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ COVID είναι ανεμβολίαστοι. Άρα μία βασική διαφορά, είναι ότι χάρη στο εμβόλιο δεν θα μετατρέψουμε ξανά τα νοσοκομεία σε χώρους περίθαλψης όσων νοσούν βαριά από Covid». Συνολικά έχουν εμβολιαστεί πλήρως περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες και ο υπουργός εκτίμησε πως ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. 

Συνοπτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:

1)Υποχρεωτικά τεστ Covid-19 για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί από 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως 31 Μαρτίου 2022

-Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα κάνουν υποχρεωτικά ένα τεστ την εβδομάδα, με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ. 

-Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα.

-Οι μαθητές θα κάνουν δωρεά τεστ δύο φορές την εβδομάδα, οι φοιτητές επίσης δύο φορές αλλά με δικά τους έξοδα

-Ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ το πολύ 48 ώρες πριν το ταξίδι τους

2)Λειτουργία δημόσιων χώρων και συναθροίσεων από 13/9/2021 έως 31/3/2022

-Οι κλειστοί χώροι εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, ταβέρνες) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση)

-Κλειστά και ανοικτά γήπεδα μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση)

Και στις δύο περιπτώσεις θα γίνεται έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο με την εφαρμογή Covidfree App.

-Κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων για εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει αρνητικό rapid test αντιγόνου εντός 48 ωρών. 

-Κλειστά γυμναστήρια για εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει αρνητικό rapid test αντιγόνου εντός 48 ωρών. 

Τόσο τα θέατρα πάντως όσο και τα σινεμά και τα γυμναστήρια θα μπορούν να επιλέξουν να λειτουργήσουν ως αμιγείς χώροι, μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες εντός 6μηνου. 

-Για όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας, ο εργοδότης έχει δικαίωμα βάσει του νόμου να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικών τεστ που προσκομίζουν οι ανεμβολίαστοι. 

3) Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους καθώς και σε όλους τους ανοικτούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση. 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ