Διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα σχολεία από Σεπτέμβριο αλλά και τα ολοήμερα έδωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η Νίκη Κεραμέως εξήγησε πως για την ώρα το ολοήμερο σχολείο δεν θα λειτουργεί, καθώς το σκεπτικό του υπουργείου είναι να δοθεί έμφαση στα πρωινά τμήματα.

 

«Έχω ζητήσει στο υπουργείο Εσωτερικών να προσαρμοστεί το καθεστώς των αδειών των γονέων που έχουν παιδιά που είναι στο ολοήμερο ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση μειωμένου ωαρίου για να παραλάβουν τα παιδιά τους», τόνισε η υπουργός.

 

Για το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα φέτος τα σχολεία, επιβεβαίωσε πως γίνεται μια προσπάθεια να συμβεί αυτό, αλλά οπωσδήποτε εάν τελικά γίνει, δεν θα είναι νωρίτερα από την 1η Σεπτέμβρη.

 

Σχετικά με την απόφαση να ανοίξουν τα δημοτικά, σημείωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει στο διάγγελμα του, λίγο πριν ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια, πως θα λειτουργήσουν εάν η πορεία της πανδημίας στη χώρα είναι καθοδική.

 

«Ακούμε τους ειδικούς, είχαμε ομόφωνη εισήγηση. Η πορεία της πανδημίας είναι καθοδική, και αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι ειδικοί θεώρησαν ότι τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασίαείναι η ιδανική εποχή να ανοίξουν τα σχολεία, καθώς «όπως είναι γνωστό τα παιδιά κολλάνε δυσκολότερα τον ιό».

 

 

«Έχουμε μια προηγούμενη εμπειρία από τα γυμνάσια και τα λύκεια. Δεν είχαμε ούτε ένα κρούσματα και επιπλέον είχαμε μια υποδειγματική τήρηση των μέτρων. Ασφαλώς και δεν πρέπει να χαλαρώνουμε. Δεν υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς ανοικτά σχολεία. Τα παιδιά του δημοτικού έχουν μείνει εκτός δομών ήδη τρεις μήνες. Είχαμε χρέος να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο, τα σχολεία», σημείωσε η υπουργός Παιδείας.

 

«Κοιτάξτε γύρω σας. Έχουν ανοίξει τα πάντα πλέον. Τα παιδιά είναι έξω παίζουν χωρίς κανόνες και μέτρα. Πολύ καλύτερο να βρίσκονται στο σχολείο όπου τηρούνται τα μέτρα και θα μάθουν να ζουν στη νέα κανονικότητα, από την στιγμή που έχουμε δει ότι η αποκλιμάκωση των μέτρων δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση», κατέληξε.