Κεραμέως: «H κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου βρίσκει μεγάλη απήχηση στην κοινωνία»

Κεραμέως: «H κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου βρίσκει μεγάλη απήχηση στην κοινωνία» Facebook Twitter
1

«Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου βρίσκει μεγάλη απήχηση στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία. Είναι ένα πάρα πολύ ώριμο αίτημα της κοινωνίας» υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως

«Αυτό που δεν έχουμε σε όλα τα (πανεπιστημιακά) ιδρύματα της χώρας, δεν το έχουν διασφαλίσει όλα τα ιδρύματα της χώρας είναι ένα -κατά το δυνατόν- καλύτερο ακαδημαϊκό περιβάλλον. Εμείς, ως Πολιτεία, οφείλουμε να δώσουμε στα ιδρύματα αυτά το καλύτερο δυνατό ακαδημαϊκό περιβάλλον.Για να το πετύχουμε αυτό έχουμε εισηγηθεί -και θα το δείτε προσεχώς σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα- θα είναι η κατάργηση του ασύλου, θα ισχύει δηλαδή στο ελληνικό πανεπιστήμιο ό,τι ακριβώς ισχύει σε κάθε δημόσιο χώρο της χώρας, θα μπορούν οι Αρχές να επεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που διαπράττεται εντός των Ιδρυμάτων», τόνισε. 

«Ήταν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ και είναι και η πρώτη διάταξη που θα περάσει στα θέματα Παιδείας με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου.

Επισήμανε, επίσης, ότι «στόχος μας είναι να μην χρειάζεται να χάνουμε χρόνο για να χαρακτηρίσει κάποιος την πράξη. Με το ισχύον σύστημα σήμερα οι αρχές μπορούν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως μόνο αν πρόκειται για κακούργημα ή εγκλήματα κατά της ζωής. Πρέπει, όμως, κάποιος να χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη πράξη (...) εμείς λέμε ότι αν για παράδειγμα ένας φοιτητής πέσει θύμα βιαιοπραγίας στο πανεπιστήμιο να μπορεί ο ίδιος ή κάποιος που είναι μαζί του να ειδοποιεί τις Αρχές ούτως ώστε αυτές να επέμβουν μέσα στον χώρο».

Ερωτηθείσα για τυχόν αντιδράσεις από την πανεπιστημιακή και τη φοιητική κοινότητα, η κ. Κεραμέως είπε: «έχουμε συναντηθεί ήδη και με το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων και με ΠΟΣΔΕΠ (..) η κατάργηση του ασύλου βρίσκει μεγάλη απήχηση στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία. Είναι ένα πάρα πολύ ώριμο αίτημα της κοινωνίας. Η κοινωνία εν συνόλω απαιτεί να έχουμε ακαδημαϊκά ιδρύματα τα οποία να έχουν ένα υγιές ακαδημαϊκό περιβάλλον και σε κάποια ιδρύματα της χώρας μας αυτό σήμερα δεν ισχύει».

 

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΒΟΥΛΗ

Πολιτική / Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Βουλή: Η οικονομική δραστηριότητα που δεν σέβεται το περιβάλλον, είναι «οικο-ανομία»

Έδωσε ομιλία ύστερα από 27 χρόνια - Σήμερα είναι η δεύτερη μέρα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αθήνα
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΟ ΧΙΛΙΟΣΤΟ

Πολιτική / Τσακαλώτος: «Λάθος που δεν ψηφίσαμε ΠτΔ και έπεσε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου»

Το νέο ντοκιμαντέρ «Στο Χιλιοστό» του ΣΚΑΪ αποκάλυψε άγνωστα παρασκήνια και τις κρίσιμες αποφάσεις που σημάδεψαν την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αναδεικνύοντας τα λάθη, τις παραλείψεις και τις καθοριστικές επιλογές μέσα από τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών της περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Ο απλός λόγος που το άσυλο πρέπει να καταργηθεί άμεσα για χάρη της δημοκρατίας...Σε πόσα πανεπιστήμια μπορεί ένας φοιτητής να υποστηρίξει δημόσια, χωρίς να κινδυνεύσει να τον λιντσάρουν, την άποψή του υπέρ της ιδιωτικής οικονομίας και κατά του κρατισμού; Γενικά, υπέρ του ιδιωτικού και κατά του δημοσίου;Στα πανεπιστήμια πλέον η άποψή σου ακούγεται ελεύθερα μόνο όταν συμφωνεί με την άποψη αυτών που κάνουν κουμάντο σε αυτά (και όλοι ξέρουμε ποιοι πραγματικά κάνουν κουμάντο).Αυτό, προφανώς, είναι το ακριβώς αντίθετο από την ελεύθερη διακίνηση ιδεών (για χάρη της οποίας καθιερώθηκε το άσυλο ως εξαίρεση στον κανόνα).Κατάργηση του ασύλου ... όχι σήμερα... χθές.