Το φως της δημοσιότητας είδε η συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, που υπέγραψαν χθες ο Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι. 

 

Στο Προοίμιο της Συμφωνίας, την οποία έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Το Βήμα», αναφέρεται ότι τα δύο κράτη αναγνωρίζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ στο Άρθρο 1 ορίζεται σαφώς ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μερική θαλάσσια οριοθετική γραμμή.

 

Αν οποιοδήποτε από τα δύο συμβαλλόμενα Μέρη αρχίσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με σκοπό την οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλο κράτος που μοιράζεται με τα δύο Μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το Μέρος αυτό προτού καταλήξει σε συμφωνία με το τρίτο κράτος θα πρέπει να διαβουλευθεί και να ενημερώσει το άλλο Μέρος της Συμφωνίας. 

 

Παράλληλα, προβλέπεται ότι όπου υπάρχουν φυσικοί πόροι που εκτείνονται στις δύο ΑΟΖ των Μερών, τότε οι δύο χώρες θα συνεργαστούν ώστε να βρεθεί μία συμφωνία κοινής εκμετάλλευσης.

 

Σημειώνεται ότι κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν χθες την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία χαρακτηρίζοντας την ως «ισορροπημένη» και «απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές. Μάλιστα, ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι «επιβεβαιώνεται πανηγυρικά» το γεγονός ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ παράλληλα κατοχυρώνεται και «η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες».

 

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συμφωνία εδώ

 

 

Με πληροφορίες από εφημερίδα «Το Βήμα»

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr