Ερντογάν: Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου δεν έχει καμία αξία - Ξεκινάμε γεωτρήσεις (BINTEO)

Ερντογάν: Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου δεν έχει καμία αξία - Ξεκινάμε γεωτρήσεις (BINTEO) Facebook Twitter
0

Με γεωτρήσεις απειλεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιδρώντας στη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που υπεγράφη στο Κάιρο την Πέμπτη.

Ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε και πάλι στην Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετείχε σε προσευχή στην Αγία Σοφία, έξω από την οποία επέλεξε να ανεβάσει εκ νέου τους διπλωματικούς τόνους, λέγοντας πως η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου δεν έχει καμία αξία.

Αναφερόμενος στις τριμερείς επαφές Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας που είχε κινήσει πριν λίγες εβδομάδες το Βερολίνο, ο Ερντογάν είπε για Ελλάδα και Αίγυπτο: «Δεν εμπιστεύομαι αυτές τις πλευρές, και δεν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους [...] Στέλνουμε το Barbaros πίσω στη θάλασσα. Δεν κρατούν τις υποσχέσεις τους και συνέχεια παραπονιούνται στην καγκελάριο Μέρκελ. Ενημερώσαμε την καγκελάριο ότι επιστρέφουμε (σ.σ στις γεωτρήσεις)».

«Η Μέρκελ μου είχε ζητήσει να σταματήσουμε τις γεωτρήσεις. Δεν τους έχω εμπιστοσύνη (ενν. Έλληνες), αλλά είχα πει στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι θα σταματήσουμε τις έρευνες για μερικές εβδομάδες. Τώρα τις ξεκινούμε και πάλι».

«Θα τηρήσουμε τη συμφωνία μας με τη Λιβύη με αποφασιστικότητα. Ειδικά στα ναυτιλιακά, δεν χρειάζεται καν να διαπραγματευτούμε με εκείνους που δεν έχουν δικαιώματα».

Υπενθυμίζεται πως η παρούσα οριοθέτηση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι τμηματική και υπεγράφη με την προοπτική μιας συνολικής, μεταγενέστερης οριοθέτησης. Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από δεκατρείς γύρους διαπραγματεύσεων και περίπου 15 χρόνια μετά την έναρξη τους. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Την προηγούμενη Παρασκευή, δικαστής στη Φλόριντα ενέκρινε ένα διαφορετικό αίτημα για την αποσφράγιση των πρακτικών του σώματος ενόρκων από μια άλλη έρευνα για τον Έπσταϊν, που χρονολογείται από το 2005 και το 2007
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο μισό λεπτό πριν φτάσουν οι Αρχές

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο 30 δευτερόλεπτα πριν φτάσουν οι Αρχές

Η έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας εντόπισε σοβαρά κενά ασφαλείας, όπως χαλασμένες και σπασμένες κάμερες και έλλειψη συντονισμού στο διασημότερο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Διεθνή / Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Ο Τόμας Μαρκλ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στις Φιλιππίνες - Εξέφρασε την επιθυμία να συμφιλιωθεί με την κόρη του αλλά και να γνωρίσει τα εγγόνια του πριν φύγει από τη ζωή
LIFO NEWSROOM