Ισραήλ: Στο μνημείο Ολοκαυτώματος Yad Vashem ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ισραήλ: Στο μνημείο Ολοκαυτώματος Yad Vashem ο Κυριάκος Μητσοτάκης Facebook Twitter
0

Φόρο τιμής στους περίπου έξι εκατομμύρια Εβραίους που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί απέτισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το μνημείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, στην Ιερουσαλήμ.

Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στην εμβληματική Αίθουσα Μνήμης (Hall of Remembrance), όπου είναι χαραγμένα τα ονόματα τοποθεσιών όπου διαπράχθηκαν οι χειρότερες θηριωδίες των Ναζί σε βάρος των Εβραίων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε επίσης τα ενδότερα του μνημείου όπου, μεταξύ άλλων, εκτίθεται ένα βαγόνι από τα τρένα που οδηγούσαν τους Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη και τον γιο τους Κωνσταντίνο, βάδισε έως το τμήμα του μνημείου που είναι αφιερωμένο σε μη Εβραίους οι οποίοι έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο προκειμένου να προστατεύσουν τους διωκόμενους του Ολοκαυτώματος.

Ισραήλ: Στο μνημείο Ολοκαυτώματος Yad Vashem ο Κυριάκος Μητσοτάκης Facebook Twitter

Ανάμεσα στα ονόματα που είναι χαραγμένα στις πλάκες των Δίκαιων των Εθνών (The Righteous Among the Nations) βρίσκεται αυτό της Ευαγγελίας Γεωργιάδου, αδελφής της γιαγιάς του πρωθυπουργού, και συγκαταλέγεται στους δεκάδες Έλληνες που με πράξεις μεγάλης γενναιότητας διέσωσαν Εβραίους. Κατά τη διάρκεια της κατοχής της Αθήνας από τις δυνάμεις του Άξονα η Ευαγγελία Γεωργιάδου έκρυψε και περιέθαλψε τη μικρή κόρη μίας φίλης της έως την απελευθέρωση της πόλης από τους κατακτητές, προστατεύοντας διαρκώς την ταυτότητα του παιδιού.

Σε μία προσωπική στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέγγισε τις πλάκες του μνημείου και άγγιξε το όνομα της Ευαγγελίας Γεωργιάδου, ενώ ο δρ. Joel Zisenwine μίλησε για την συνεισφορά και την αυτοθυσία της.

Ισραήλ: Στο μνημείο Ολοκαυτώματος Yad Vashem ο Κυριάκος Μητσοτάκης Facebook Twitter

«Κάθε ένα όνομα που αναγράφεται στο μνημείο αυτό λέει και μια προσωπική ιστορία γενναιότητας. Και για μένα είναι σημαντικό που βρίσκομαι εδώ για να τιμήσω τη μνήμη της Ευαγγελίας Γεωργιάδου και στο όνομά της να τιμήσω όλους τους Έλληνες και όλους τους ανθρώπους οι οποίοι, στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, αυτής της φρικτής, της ανείπωτης τραγωδίας που θα στοιχειώνει για πάντα την ανθρωπότητα, έκαναν πράξεις μεγάλης γενναιότητας για να σώσουν συνανθρώπους τους», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Το 2021 η Ελλάδα θα αναλάβει για πρώτη φορά την προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) και αναμένεται να αναπτύξει πλέγμα μορφωτικών και πολιτιστικών δράσεων για τη διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος και την εξάλειψη του αντισημιτισμού, ενώ θα εστιάσει και στην ανάδειξη της δισχιλιετούς ιστορίας του Ιουδαϊκού Ελληνισμού.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Πολιτική / Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Η εγκύκλιος δίνει κατεύθυνση για την εφαρμογή του άρθρου, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Πολιτική / Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, και στελέχη της Google στο Μέγαρο Μαξίμου
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Ενίσχυση ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην ενέργεια – Στο τραπέζι LNG, διασυνδέσεις (Great Sea Interconnector, GREGY), ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας και ο άξονας Αλεξανδρούπολη–Οδησσός.
LIFO NEWSROOM
Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας σχολίασε την πρόσφατη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς την «χωρίς δυναμική» και ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεργαστεί μαζί του, στην περίπτωση δημιουργίας νέου κόμματος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Πολιτική / Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, απάντησε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία, ελληνοτουρκικά και Παλαιστίνη, ενώ έστειλε μηνύματα για ακρίβεια, στεγαστικό και τη λειτουργία του κράτους
LIFO NEWSROOM