Χριστοδουλοπούλου: Τα κέντρα κράτησης μας κόστιζαν 28 εκατ. τον χρόνο

Χριστοδουλοπούλου: Τα κέντρα κράτησης μας κόστιζαν 28 εκατ. τον χρόνο Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
6

Τα κέντρα κράτησης κόστιζαν στην Ελλάδα 28.713.600 ευρώ ετησίως, όπως εξηγεί η αναπληρώτρια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου, σε συνέντευξή της στο Έθνος. «Μόνο η Αμυγδαλέζα κοστίζει 10,5 εκατομμύρια κατ' έτος», διευκρινίζει και αποκαλύπτει πως το 32% της χρηματοδότησης του Ταμείου Επιστροφών καταναλώθηκε για τη δημιουργία και την ανακαίνιση εγκαταστάσεων κράτησης.

«Δόθηκε περισσότερο βάρος σε ένα καθεστώς ανελευθερίας, παρά σε μία οργανωμένη πολιτική επιστροφών, που αποτελεί και τον μοναδικό λόγο επιβολής της κράτησης. Παρά το γεγονός, ότι διατέθηκαν τεράστια ποσά από τους ευρωπαϊκούς πόρους, υπήρξαν τεράστιες ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και συνθήκες υγιεινής», επισημαίνει.

Ακόμα, ξεκαθαρίζει πως «εφεξής η επιβολή της κράτησης θα γίνεται κατ' εξαίρεση μετά από εξατομικευμένη κρίση και μόνο εφόσον δεν μπορούν να εφαρμοσθούν εναλλακτικά μέτρα, όπως είναι η δήλωση διεύθυνσης κατοικίας και η τακτική εμφάνιση στα κατά τόπους Τμήματα Αλλοδαπών και στα αστυνομικά τμήματα. Σε περιπτώσεις, όμως, όπου η κράτηση κρίνεται επιβεβλημένη, θα υπάρξει πρόνοια, ώστε να πραγματοποιείται σε κατάλληλους χώρους υπό αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης».

«Η πολιτική της παράνομης κράτησης ανθρώπων υπό απάνθρωπους και εξευτελιστικούς όρους, οδήγησε τη χώρα σε πολυάριθμες καταδικαστικές αποφάσεις με πρόστιμα μεγέθους 1.000.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο», τονίζει.

Επαναλαμβάνει πως η Αμυγδαλέζα θα κλείσει και «λόγω της ιδιομορφίας της αλλά και για συμβολικούς λόγους». Για τα υπόλοιπα κέντρα εξετάζεται αν και κατά πόσο είναι δυνατή η μετατροπή τους σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας και υποδοχής. «Στόχος μας είναι η διάθεση των κονδυλίων που υπάρχουν για το 2015, να διοχετευθούν σε δομές φιλοξενίας και υποδοχής και όχι σε κλειστούς χώρους κράτησης».

Σε ερώτηση τι απαντά σε όσους την κατηγορούν πως απελευθερώνει από την Αμυγδαλέζα μετανάστες στην Ομόνοια χωρίς φροντίδα για ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία, τονίζει: «Όταν αναλάβαμε οι αλλοδαποί στα κέντρα κράτησης ήταν περίπου 4.000, ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας, οι αλλοδαποί χωρίς χαρτιά στη χώρα μας είναι περίπου 300.000. Όσοι λοιπόν εντοπίζουν το πρόβλημα στους 4.000 είναι προφανές ότι θέλουν να χτυπήσουν την πολιτική του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είτε γιατί φοβούνται την ελευθερία των άλλων είτε γιατί εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα που συνδέονται με την αθλιότητα των κέντρων».

6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

2 σχόλια
Δλδ. θα έχουμε τα σύνορα ανοιχτά για όποιον δηλώνει πρόσφυγας και τώρα θα μάθουν ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα νοικιάζει και σπίτια,ξενοδοχεία κτλ. για να μένουν;Οσο και αν σε ένα πρώτο επίπεδο φαίνεται ότι κινείται σε σωστό δρόμο,ανοίγει το κουτί της Πανδωρας.Ποιος ξέρει πόσοι θα μαζευτούν;Οι δε τζιχαντιστές που το έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να μπαίνουν στην Ευρώπη μαζί με τους απλούς μετανάστες...Δεν είναι σοβαρή μεταναστευτική πολιτική αυτή.
Μιλάμε για 4000 οι οποίοι θα πάνε στο ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ!!!! Δεν θα διασκορπισθούν στην Ελλάδα!!! Γιατί δεν τους αφήνετε προς τα Βόρεια;; Τουλάχιστον θα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εκλάβουν την "αλληλεγγύη" που δια λαλάτε με τόσο στόμφο!! Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι μένουν και ζητιανεύουν στο σταθμό της Ομόνοιας! δεν πήγαν ούτε σε σπίτια φίλων τους ούτε τίποτα που λέγατε!! Η κατάσταση είναι άθλια στο κέντρο!
Δεν καταλαβαίνω τον όρο "αλληλεγγύη" και δεν καταλαβαίνω και τι εννοείτε να τους αφήσουν καπου βόρεια.. Θεωρείτε οτι είστε περισσότερο Έλληνας απο αυτούς που κατοικούν βορειότερα της Αθήνας και οτι χρίζετε ειδικής μεταχείρισης, ευνοϊκότερης έναντι των υπολοίπων Ελλήνων; Φυσικά και ολα αυτα εχουν την βάση τους στο οτι θεωρείτε πως θα πρεπει να τους αφήσουν καπου μεσα στην Ελλάδα έστω και ισομερώς αλλα σίγουρα μακρυα απο εσάς...
Καμία σχέση φίλε μου αλλά στα πλαίσια της σοσιαλιστικής ανακατανομής της εργασίας και του πλούτου θα πρέπει να γίνει και ανακατανομή των μεταναστών που (όπως φαίνεται είτε με ΝΔ είτε με Σύριζα) δεν έχουν στον ήλιο μοίρα...
Το κέντρο δεν αντέχει άλλο λαθρομετανάστευση! Οι άνθρωποι αυτοί είναι εξαθλιωμένοι δεν μπορούν να απορροφηθούν με αποτέλεσμα στρεφονται στην εγκληματικότητα!Μάλλον δεν ειΣτε πληροφορημένος το τι γινόταν στο κέντρο τα τελευταία χρόνια η κατάσταση ήταν τόσο άθλια που πόλλοι συνάνθρωποι μας αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν την περιουσία τους και τη γειτονιά τους Άγιος παντελείμονας, κάτω πατησια κτλ και να παν να μείνουν στο νοίκι σε άλλη περιοχή της Αθήνας που είναι πιο ασφαλής. Περιττό να πω οτι τα σπίτια τους δεν υπάρχουν ούτε μια στο εκατομμύριο να πουληθούν ή να νοικιάσουν. Αν θέλουν να τα νοικιάζουν θα πρέπει να τα νοικιάζουν σε έναν που θα φέρνει άλλους 20 και εννοείται πως η περιουσία τους θα γίνεται αγνώριστη. Το όλο ζήτημα ειναι θέμα επιβίωσης πλέον για τους ανθρώπους που μένουν κέντρο! Η εγκληματικότητα ειναι είδη σε υψηλά επίπεδα το βράδυ δεν κυκλοφορείς μόνος ειδικά αν εισαι γυναίκα με το να έρθουν κι άλλοι η κατάσταση θα γίνει απελπιστική.Το να αναγκαζεσαι να εγκαταλειψεις το σπίτι σου και τη γειτονιά που μεγαλώσες γιατί φοβάσαι πλέον να κυκλοφορήσεις την πίκρα αυτή που νοιωθεις πραγματικά δεν σου την εύχομαι να τη ζήσεις.