FT και Guardian αναλύουν την εκλογική ήττα ΣΥΡΙΖΑ: «Η μεσαία τάξη κουράστηκε με τον Τσίπρα»

FT και Guardian αναλύουν την εκλογική ήττα ΣΥΡΙΖΑ: «Η μεσαία τάξη κουράστηκε με τον Τσίπρα» Facebook Twitter
EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
0

«Οι Έλληνες της μεσαίας τάξης κουράστηκαν με τον Τσίπρα», τιτλοφορείται σημερινό άρθρο των Financial Times, που αναλύει τους λόγους της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian να αναφέρεται επίσης στην εγκατάλειψη του κυβερνώντος κόμματος από τους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης.

«Ήταν ο αριστερός ριζοσπάστης που κέρδισε με συντριπτική εκλογική νίκη το 2015, υποσχόμενος να τερματίσει την λιτότητα και να βγάλει την χώρα του από την Ευρωζώνη αν οι πιστωτές αντιδρούσαν. Ωστόσο, αν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν, η πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα θα τελειώσει πρόωρα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιμέτωπος με την ήττα στις εθνικές εκλογές του επόμενου μήνα», ξεκινά το δημοσίευμα των FT.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι οι Έλληνες της μεσαίας τάξης «έχουν πληγεί σκληρά από τις απότομες αυξήσεις φόρων» με αποτέλεσμα να μην πείθονται από τη μικρή οικονομική ανάκαμψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με Έλληνες σχολιαστές να εκτιμούν ότι η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία είναι πολύ μεγάλη για να καλυφθεί στο χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Η ανταποκρίτρια των FT σχολιάζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποδείχθηκε «δεινός πραγματιστής, εγκαταλείποντας τη φλογερή ρητορική του εντός μηνών», ανατρέποντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, απορρίπτοντας την πρόταση Βαρουφάκη για επιστροφή στη δραχμή και υποχωρώντας έναντι των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων που επέβαλαν οι πιστωτές. «Παρά τα διεθνή εύσημα για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε την οργή πολλών Ελλήνων με την αποτυχία του να υλοποιήσει τη δέσμευση για πάταξη της διαπλοκής», σημειώνεται στο δημοσίευμα. 

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που σύμφωνα με τους FT, «έχει δαιμονοποιηθεί από την Αριστερά ως νεοφιλελεύθερος που είναι αποφασισμένος να απολύσει χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, να μειώσει τις δαπάνες για την υγεία και την και να καλέσει ξένους επενδυτές να "λεηλατούν τη χώρα μας"».

Το δημοσίευμα καταλήγει με την παρατήρηση ότι «ο πόνος μιας εκλογικής ήττας για τον ΣΥΡΙΖΑ θα μετριαστεί από το γεγονός ότι έχει πλέον εδραιωθεί ως σταθερή δύναμη στην ελληνική πολιτική», ενώ προστίθεται πως ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος, «μεταξύ άλλων επειδή δεν υπάρχει κάποιος αντίπαλος με επαρκή στήριξη».

Την ίδια στιγμή, σε δική της ανταπόκριση η βρετανική εφημερίδα Guardian, που επικεντρώνεται στην παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει πως το μέγεθος της ήττας του κόμματος στις Ευρωεκλογές περιγράφηκε ως «τεράστιο σοκ» και αποδόθηκε στην απώλεια της μεσαίας τάξης, που χτυπήθηκε από ένα καθεστώς υψηλών φόρων στα χρόνια της διακυβέρνησης Τσίπρα, καθώς και στη μεγάλη αποχή.

«Για να ανατρέψει την κατάσταση, ο Αλέξης Τσίπρας αντέγραψε από το βιβλίο των συντηρητικών αντιπάλων του» υποσχόμενος μείωση του φόρου εισοδήματος και του μισητού φόρου επί των ακινήτων», σχολιάζει η ανταποκρίτρια του Guardian και καταλήγει σημειώνοντας πως «στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ δε μοιάζει να υπάρχει πολλή αισιοδοξία».  Ο Δημήτρης Βίτσας λέει στον Guardian πως «το κλίμα δεν είναι σπουδαίο, αλλά πρέπει να ξαναβρούμε την ψυχή μας και να δώσουμε τη μάχη όχι με συνθήματα αλλά με επιχειρήματα, όπως επιδιώκει το πρόγραμμά μας», με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να προσθέτει ότι οι περισσότεροι από αυτούς που απείχαν στις ευρωεκλογές ήταν φύσει ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και ότι αυτοί θα μπορούσαν να κρίνουν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM