Φωτιές: «Ντόμινο» μετά την αναφορά του περιφερειάρχη Σπανού ότι δέχτηκαν «εντολή μη κατάσβεσης» στην Εύβοια

Φωτιές: «Ντόμινο» μετά την αναφορά του περιφερειάρχη Σπανού σε «εντολή μη κατάσβεσης» στην Εύβοια Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει, τόσο στο πολιτικό προσκήνιο όσο και στα social media, η αναφορά του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού, περί «εντολή μη κατάσβεσης», της φωτιάς στην Εύβοια

Ο κ. Σπανός είπε αυτή τη φράση στην αρχική τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, την Τρίτη. Στο τέλος της συνεδρίασης, επιχείρησε να ανασκευάσει τη δήλωσή του. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, χαρακτήρισε «πολύ βαριά» την καταγγελία του Φάνη Σπανού και κάλεσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να απαντήσει, επισημαίνοντας ότι «η ευθύνη για την καταστροφή είναι δική του». 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απάντησε ότι ο κ. Σπανός έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια «απέναντι στις θεωρίες συνωμοσίας που υπονοεί ο ΣΥΡΙΖΑ». 

Τι είπε ο Φάνης Σπανός στη συνεδρίαση 

Ο Φάνης Σπανός είπε την επίμαχη φράση, περί «εντολής μη κατάσβεσης» στην πυρκαγιά στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια της χθεσινής κατεπείγουσας συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας. 

«Όσοι ζήσαμε αυτή την καταστροφή από κοντά- και ήμουν ένας από αυτούς για 6 μερόνυχτα τουλάχιστον- είδαμε πράγματα. Είδαμε πράγματα τα οποία πρέπει να ειπωθούν και να απαντηθούν», είπε ο περιφερειάρχης. 

«Κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα. Με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούν αμέτρητοι συμπολίτες μας ότι τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης. Σε πείσμα αυτών των εντολών πολλοί ηρωικοί πυροσβέστες δούλεψαν, αλλά ήταν δική τους πρωτοβουλία», συνέχισε. 

«Γιατί; Μπορούν να ειπωθούν πολλά και με διαφορετικές διατυπώσεις. Ό,τι υπήρχε η Αττική και η Ολυμπία. Ναι, αλλά υπήρχε και η Εύβοια. Και τουλάχιστον η στοιχειώδης ευθύνη είναι όταν δίνεις προτεραιότητες, να κοιτάζεις στα μάτια εκείνους που δεν έδωσες προτεραιότητες γιατί υποτίμησες το φαινόμενο. Και εδώ είμαστε ξεκάθαρα όλοι θύματα αυτής της πραγματικότητας», δήλωσε ακόμη ο κ. Σπανός.  

«Η Πολιτική Προστασία έπραξε ως έπραξε, φέρει ευθύνες και αυτές οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν», τόνισε ακόμη. 

Δείτε το απόσπασμα από το 25.30 του βίντεο

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο Φάνης Σπανός επιχείρησε να ανασκευάσει τα όσα είχε πει στην αρχική τοποθέτησή του (στο 5.36.50 του βίντεο). 

«Επειδή έχω μάθε να λέω την αλήθεια και επειδή το τελευταίο που έχει ανάγκη ο τόπος αυτή τη στιγμή είναι κομματικά ή οποιαδήποτε άλλα παιχνίδια να στρεβλώνουν φράσεις μου, θέλω να το ξεκαθαρίσω. Σε σχέση με το ζήτημα που αναφέρθηκε νωρίτερα, σχετικά με την κατάσβεση. Αναφέρθηκα με ειλικρίνεια στις συζητήσεις κάποιων κατοίκων. Και αυτές οι συζητήσεις προφανώς συνδέονται με την κατάσταση. Συνδέονται με κινδύνους για τους πυροσβέστες, με αυτούς τους ανθρώπους που όπως είπα με τον ένα και τον άλλο τρόπο κατέβαλαν προσπάθειες με κίνδυνο και της ζωής τους και το είδαμε όλοι. Εμείς οι ίδιοι, επειδή ήμασταν εκεί, μιλήσαμε και για τα λάθη και τις ολιγωρίες που έγιναν», είπε αρχικά. 

«Όμως, για να κλείσω το θέμα και για να έχουμε ένα μέτρο λογικής, δεν περίμενα ποτέ ότι θα χρειαστεί να το πω, αλλά είναι απολύτως αυτονόητο, ότι καμία πυροσβεστική ή πολιτική ηγεσία στον κόσμο δεν υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα να έχει λόγο ή επιθυμία ή έστω και βούληση να επεκτείνεται οποιαδήποτε πυρκαγιά», πρόσθεσε και συμπλήρωσε «Τα ζητήματα θα διερευνηθούν και οφείλουν να διερευνηθούν». 

«Να απαντήσει ο Μητσοτάκης, δική του η ευθύνη για την καταστροφή» 

Η φράση του Φάνη Σπανού προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νάσος Ηλιόπουλος, χαρακτήρισε «πολύ βαριά» την καταγγελία του περιφερειάρχη σχετικά «με τις πολιτικές εντολές που υπήρχαν στην Πυροσβεστική». 

«Αυτός που πρέπει να απαντήσει είναι ο κ. Μητσοτάκης. Η ευθύνη για την καταστροφή είναι δική του. Με περισσότερα από 1,2 εκατ. στρέμματα καμένης γης (αύξηση 450%) ζήσαμε την κατάρρευση του επιτελικού του κράτους. Καμία αλλαγή σε πρόσωπα δεν μπορεί να τον απαλλάξει από τις εγκληματικές του ευθύνες», τόνισε σε ανάρτησή του. 

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Ηλιόπουλου: 

«Υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης στην Εύβοια;

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, εκλεγμένος με την ΝΔ, κατήγγειλε τα εξής:

“Κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα. Με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούνε αμέτρητοι συμπολίτες μας, ότι τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης”. 

Από ό,τι φαίνεται οι κάτοικοι στην Εύβοια δεν πείσθηκαν από τα ψέματα του γραφείου του κ. Μητσοτάκη για τα 74 εναέρια μέσα.   

Δεν πείσθηκαν από τα συγχαρητήρια που έδιναν στον εαυτό τους τα κυβερνητικά στελέχη. Προχωράνε σε μια πολύ βαριά καταγγελία σχετικά με τις πολιτικές εντολές που υπήρχαν στην Πυροσβεστική.

Δεν περιμένουμε απαντήσεις ούτε από τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής, που δήλωνε ότι δεν γνωρίζει την πορεία της πυρκαγιάς γιατί βρίσκεται σε άλλο μέτωπο, ούτε από τους Χρυσοχοΐδη-Χαρδαλιά.


Αυτός που πρέπει να απαντήσει είναι ο κ. Μητσοτάκης. Η ευθύνη για την καταστροφή είναι δική του. Με περισσότερα από 1,2 εκ στρέμματα καμένης γης (αύξηση 450%) ζήσαμε την κατάρρευση του επιτελικού του κράτους. Καμία αλλαγή σε πρόσωπα δεν μπορεί να τον απαλλάξει από τις εγκληματικές του ευθύνες». 

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

«Ο κ. Σπανός έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια απέναντι στις θεωρίες συνωμοσίας που υπονοεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Σκοπίμως η τοποθέτησή του αποκρύπτεται», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση. 

«Δεν μας αιφνιδιάζει αφού κάθε φορά που οι θέσεις του δεν απηχούν στην πραγματικότητα, κατασκευάζει μια πραγματικότητα στα μέτρα του», συμπλήρωσε. 

Από πλευράς ΝΔ, ο Νίκος Ρωμανός- διευθυντής του γραφείου Τύπου του κόμματος- κατηγόρησε σε ανάρτησή του τον Κώστα Ζαχαριάδη ότι σε τοποθέτησή του για το θέμα «σκοπίμως απέκρυψε» τη δεύτερη δήλωση που έκανε ο κ. Σπανός στη συνεδρίαση, «προκειμένου να στρώσει το χαλί στον κ. Τσίπρα για να συνεχίσει και σήμερα την αναζήτηση ψήφων πάνω στις στάχτες». 

Διευκρινίσεις Σπανού μετά τις αντιδράσεις 

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο Φάνης Σπανός εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με νέες διευκρινίσεις για τα όσα είπε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. 

«Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν ήθελαν να σβήσουν τη φωτιά ή ότι συνειδητά την άφηναν να επεκταθεί. Κάτι τέτοιο θα ήταν εξωφρενικό για οποιαδήποτε κυβέρνηση και για οποιαδήποτε διοίκηση της πυροσβεστικής», αναφέρει σύμφωνα με το ΑΠΕ στην ανακοίνωση ο κ. Σπανός, απαντώντας στα σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Άκουσα και επικαλέστηκα μαρτυρίες κατοίκων για πυροσβεστικά που είχαν υπηρεσιακή εντολή να μην επεμβαίνουν σε συγκεκριμένα μέτωπα για λόγους ασφαλείας των πυροσβεστών. Άλλο πράγμα οι ελλείψεις και τα λάθη που επισημάναμε και άλλο πράγμα οι θεωρίες συνωμοσίας που φυτρώνουν με το παραμικρό και μας κάνουν μόνο κακό», συμπληρώνει. 

«Παρακαλώ, αφήστε μας έξω από τα πολιτικά παίγνια, να δουλέψουμε για να ξαναστήσουμε τον τόπο μας», καταλήγει ο κ. Σπανός. 


 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ