Για σοβαρά προβλήματα νομιμότητας που προκάλεσαν οικονομική ζημιά στο Δημόσιο» κάνει λόγο το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις αρθροσκοπήσεις που δόθηκε στα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία.

 

Παράλληλα, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματους μιλούν για ανάγκη «περαιτέρω διερεύνησης των ενεργειών του πρώην υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη και του βουλευτή της ΝΔ Μάριου Σαλμά».

 

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ η ζημιά του Δημοσίου είναι ίση με το ποσό που αντιστοιχεί στ

ην υπερκοστολόγηση εξετάσεων που απέφεραν συνολικά έσοδα 825.000 ευρώ.

Ο κ. Βορίδης, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «ως Υπουργός Υγείας την επίμαχη περίοδο κατά την οποία ελήφθη η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας για τη διαγνωστική αρθροσκόπηση και εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση, η οποία υπογράφεται από τον ίδιο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο.

 

Ως εκ της θεσμικής ιδιότητος του κ. Βορίδη, λοιπόν, έχει αυτονόητη βαρύτητα τόσο ο ρόλος που διαδραμάτισε κατά την τιμολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης όσο και η μαρτυρική του κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή στις 26 Σεπτεμβρίου 2017».

 

Αναφορικά με τον κ. Σαλμα, ο οποίος δεν ήταν υπουργός την επίμαχη περίοδο ενώ είναι γιατρός στο επάγγελμα, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για αντιδεοντολογική συμπεριφορά και τεράστια ηθική απαξία ενώ με σαφείς υπαινιγμούς επαναφέρεται το σενάριο της ενεργούς εμπλοκής του στην όλη διαδικασία κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, προφανώς μέσω πιέσεων.

 

Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στο πόρισμα υπήρξε «μία ασυνήθιστη για τη δημόσια διοίκηση ταχύτητα έκδοσης της απόφασης» για την διεκπεραίωση του θέματος των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων.

 

«Ένα από τα χαρακτηριστικά της έκδοσης της Απόφασης του κ. Βορίδη ήταν - ασυνήθιστη για τη δημόσια διοίκηση – ταχύτητα διεκπεραίωσης της. Η ταχύτητα αυτή παρατηρείται μάλιστα και σε άλλες διαστάσεις του όλου θέματος της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, π.χ. στην απόφαση του ΚΕΣΥ ή λίγο αργότερα στην αδειοδότηση του συστεγαζόμενου με τον κ. Σαλμά ιατρείο όπου διενεργούνταν οι διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις», αναφέρει το πόρισμα.

 

Για τον βουλευτή ΝΔ, Μάριο Σαλμά και για τον τρόπο με τον οποίο «επωφελήθηκε από τη νομοθετική ρύθμιση Βορίδη» το πόρισμα αναγράφει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Το γεγονός ότι ο κ. Σαλμάς είχε προσωπικό συμφέρον για την κοστολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης και την αποζημίωσή της από τον ΕΟΠΥΥ προκύπτει αβίαστα από μια έστω πρόχειρη επισκόπηση του ζητήματος. Ο κ. Σαλμάς εντός διαστήματος μόλις 15 περίπου μηνών εκδίδει 550 παραπεμπτικά σε ασθενείς του ιατρείου του για διενέργεια διαγνωστικής αρθροσκόπησης.

 

Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε μόνο από τη συστεγαζόμενη με το ιατρείο του εταιρεία («Αρθροσκόπηση-Υπερηχοτομογραφία»), η οποία - όπως αναφέρεται παρακάτω - είχε ρητό και μοναδικό σκοπό την εφαρμογή της μεθόδου αυτής μέσω του μηχανήματος Visionscope (γι' αυτό το λόγο φαίνεται ότι έκλεισε η εταιρεία λόγο μετά την σημαντική μείωση του ποσού αποζημίωσης), καθώς και από το πολυιατρείο «Ιατρόκοσμος», το οποίο επίσης φαίνεται ότι αποτέλεσε το μέσο για τη διενέργεια των εξετάσεων από τον κ. Σαλμά και την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ. Η διαγνωστική αρθροσκόπηση δεν εφαρμόστηκε από κανένα άλλο ιδιωτικό ιατρείο, κλινική ή νοσοκομείο.

 

Επιπλέον, από τη διαφήμιση της μεθόδου ο κ. Σαλμάς προβάλεται ως ο ιατρός που γνωρίζει αυτήν την «καινοτόμα» μέθοδο και την εκτελεί... Εν κατακλείδι και προεχόντως σημειώνεται η τεράστια ηθική απαξία της συμπεριφοράς του τέως υπουργού κ. Μάριου Σαλμά και σημειώνεται ότι με παρόμοιες πράξεις και παραλείψεις που σκοπό έχουν την προσπόριση αθέμιτου ή, πάντως, μη δικαιολογημένου οικονομικού οφέλους υποβαθμίζεται έως καταρρακώσεως το κύρος που οφείλει να διαθέτει ένα μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου».