Έρευνα σε λογαριασμούς του Πετσίτη στην Κύπρο

Έρευνα σε λογαριασμούς του Πετσίτη στην Κύπρο Facebook Twitter
0

Ότι οι Κυπριακές Αρχές έχουν προχωρήσει στο άνοιγμα των λογαριασμών του Μανώλη Πετσίτη φέρεται να αποδεικνύει έγγραφο που έρχεται στη δημοσιότητα. 


Στο έγγραφο αναφέρεται ότι οι αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ερευνούν τις δραστηριότητες του Μανώλη Πετσίτη στη χώρα με έμφαση στις σχέσεις με τους δικηγόρους των offshore, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, Άρτεμη Αρτεμίου, Λάμπρο Πιερή και Σωτηράκη Παναγιώτου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του newsbomb, στο οποίο δημοσιεύεται και το εν λόγω έγγραφο, στη βάση της έρευνας της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης της Κύπρου, της εισαγγελέως Εύας Ρωσσίδου-Παπακυριακού και της συνεργάτιδας της Μαρίας Κυρμίζη, μπόρεσε να καταγραφεί ο τρόπος με τον οποίο συγκεκριμένες εταιρείες τις οποίες διαχειρίζονται οι Παναγιώτου, Πιερής και Αρτεμίου έκρυβαν σε offshore χρήματα προερχόμενα από τη λιπασματοβιομηχανία ELFE, αλλά και να αποκαλυφθούν οι οικονομικές σχέσεις Πετσίτη με άλλους επιχειρηματίες.

Ο κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου, σύμφωνα με το Protagon, συνδεόταν με offshore που κατείχε τραπεζικό λογαριασμό σε κυπριακή τράπεζα, η οποία είχε ως μοναδική δραστηριότητα την παροχή συμβουλών για προϊόντα λιπασμάτων – κάτι που ενδεχομένως να τη συνδέει με την ELFE.

Επιπλέον, συνδεόταν και με άλλη offshore, η οποία διατηρούσε λογαριασμό στην ίδια τράπεζα και έκλεισε ακριβώς την ίδια ημερομηνία με την πρώτη, μία εβδομάδα προτού γίνει η έφοδος της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία της ΔΕΠΑ.

Με την ιδιότητα του δικαιούχου των δύο προαναφερόμενων offshores, ο Αρτεμίου πρέπει να έχει εικόνα και για τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών τους. Επίσης, μέσω δύο συνεταίρων του ο Αρτεμίου εμφανίζεται να εκπροσωπείται φορολογικά στην Ελλάδα από τον Μανώλη Πετσίτη, που εμισθοδοτείτο από την ELFE.

Ακόμη, ο Αρτεμίου είχε αναλάβει τη διαχείριση των κυπριακών εταιρειών του Λαυρεντιάδη που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο της Proton Bank.


Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ, από τα αδημοσίευτα στοιχεία των Panama Papers φαίνεται ότι το γραφείο Αρτεμίου παρουσιάζει έντονη κινητικότητα σε σχέση με τις offshore που εμπλέκονται στην υπόθεση από τον Απρίλιο του 2015 και μετά, μόλις μερικές εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Νίκου Παππά στην Κύπρο και λίγες ημέρες μετά την επίσημη έναρξη της δίκης Λαυρεντιάδη για το σκάνδαλο της Proton Bank.

Πριν από το 2015, εντοπίζεται μόνο ένα μήνυμα – και αυτό για να γίνουν κάποιες συστάσεις. Σημειωτέον ότι ο Αρτέμης Αρτεμίου γνωρίζεται με τον Νίκο Παππά τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2013, όταν είχαν συνταξιδέψει στη Βενεζουέλα.

Μάλιστα, το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου φαίνεται να αποκτά την offshore που είχε ως αντικείμενο τις παροχές συμβουλών για λιπάσματα και τον λογαριασμό στην κυπριακή τράπεζα μόλις λίγες ημέρες μετά την εμφάνιση του Μανώλη Πετσίτη στην ΔΕΠΑ τον Οκτώβριο του 2015.

Όμως, μέσω προχρονολογημένων εγγράφων εμφανίζεται ως διαχειριστής της από τον Απρίλιο του 2015. Την ίδια περίοδο που ο Πετσίτης εμφανίστηκε στη ΔΕΠΑ δημιουργήθηκε και η δεύτερη offshore με λογαριασμό στην ίδια τράπεζα αλλά σε αυτή δεν προχρονολογήθηκαν έγγραφα – βέβαια, αυτή δεν εμφανιζόταν να έχει συμβόλαια για λιπάσματα, παρά μόνο να διατηρεί μετοχές.

«Οι κ. Τσίπρας και Παππάς δεν μπορούν να κάνουν άλλο τα στραβά μάτια στην υπόθεση Πετσίτη-Αρτεμίου-Λαυρεντιάδη. Σήμερα, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία που αφορούν έρευνα που διεξάγουν και οι κυπριακές αρχές», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μαστρογεωργίου.

«Η Νέα Δημοκρατία απαιτεί απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει θέσει: Γιατί μπαινόβγαινε ο κ. Πετσίτης στο Μέγαρο Μαξίμου και τι τον συνδέει με τους κ. Αρτεμίου και Λαυρεντιάδη; Ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν πλέον εξηγήσεις. Η κυβέρνηση μέχρι πότε θα σιωπά;» συμπλήρωσε. 

Την ανάγκη να δοθούν εξηγήσεις «από εκείνους που τον είχαν στενό φίλο μέχρι τώρα» τον Μανώλη Πετσίτη, είπε στο ΘΕΜΑ 104,6, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος και συμπλήρωσε ότι «ειδικά ο Νίκος Παππάς έχει ανακοινώσει ότι η σχέση έχει διαταραχθεί εδώ κα καιρό και δεν ήταν στο στενό του περιβάλλον».

«Αν αυτός εκμεταλλεύτηκε τις στενές σχέσεις που είχε για κάποιο διάστημα με κυβερνητικά στελέχη πρέπει να το εξετάσουμε», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Πολιτική / Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Η απάντηση του δημάρχου Αθηναίων στις δηλώσεις του Νόαμ Κατζ, ο οποίος άσκησε κριτική για ελλιπή προστασία της πόλης από «οργανωμένες μειονότητες», ανεπαρκή καθαριότητα και έλλειψη ασφάλειας που –κατά τον ίδιο– κάνει τους Ισραηλινούς τουρίστες να αισθάνονται άβολα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία

Πολιτική / ΥΠΕΞ για τουρκικά θαλάσσια πάρκα: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια»

Η εξαγγελία «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και δείχνει πλήρη έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας» αναφέρει η ελληνική πλευρά
LIFO NEWSROOM
Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για Προανακριτική σε βάρος Βορίδη και Αυγενάκη

Πολιτική / Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για Προανακριτική σε βάρος Βορίδη και Αυγενάκη

Στην μυστική ψηφοφορία ψήφισαν 83 βουλευτές της ΝΔ καθώς και ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές αποχώρησαν καταγγέλλοντας ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία
LIFO NEWSROOM