24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Μητσοτάκης: Εμβολιασμός όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών με Johnson & Johnson σε 19 νησιά

Μητσοτάκης: Εμβολιασμός όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών με Johnson & Johnson σε 19 νησιά Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», για τον εμβολιασμό σε 19 μεγάλα νησιά, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.Στόχος είναι ο πλήρης εμβολιασμός των μόνιμων κατοίκων αυτών των νησιών, το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Αυτό θα γίνει προκειμένου να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες και η οικονομία τους, ενώ η επιχείρηση αυτή θα προσφέρει ένα θετικό πρόσημο στη συνολική εικόνα του τουρισμού, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί προτεραιότητα σε 19 νησιά, όπου θα ανοίξει νωρίτερα από ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα ο εμβολιασμός των πολιτών από 18 ετών και άνω. Αυτό θα γίνει με εμβόλια της Johnson & Johnson.

 

H πρώτη μεγάλη παραλαβή των μονοδοσικών εμβολίων της εταιρείας, στα τέλη του μήνα, θα κατευθυνθεί σε αυτά τα 19 νησιά, προκειμένου να χτιστεί το πρώτο μαζικό τείχος ανοσίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί ο καθολικός εμβολιασμός σε 32 νησιά. «Σε τρεις εβδομάδες θα προστεθούν ακόμα 36 νησιά μεσαίου μεγέθους με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους, για να ακολουθήσουν τώρα με την πρωτοβουλία την οποία ανακοινώνουμε 19 μεγάλα νησιά», πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι σε αυτά δεν περιλαμβάνεται η Κρήτη, η οποία λόγω του πληθυσμού και του μεγέθους της εντάσσεται στον εθνικό σχεδιασμό.

 

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στα νησιά

 

«Θα δημιουργήσουμε νέα εμβολιαστικά κέντρα θα συγκροτήσουμε ομάδες ταχείας δράσης από υγειονομικούς που θα ταξιδεύουν αμέσως εκεί που θα χρειάζονται και θα αξιοποιήσουμε βέβαια τα εμβόλια μιας δόσης που προσφέρουν γρήγορο αποτέλεσμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο πώς θα υλοποιηθεί η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία».

 

Για αυτή θα συστρατευθούν δυνάμεις του εθνικού συστήματος υγείας, αλλά και εθελοντές από τις κινητές ιατρικές μονάδες, δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ η επιχείρηση θα υλοποιηθεί και σε συνεργασία με ΜΚΟ όπως η «Αναγέννηση και πρόοδος», «Το χαμόγελο του παιδιού» και η «Σύμπλευση». Επίσης, προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων.

 

Στις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σε εθνικό επίπεδο η χώρα ξεπερνά σταθερά τους 100.000 εμβολιασμούς ημερησίως. «Πάνω από 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, 1,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν κάνει και τις δύο δόσεις και παραπάνω από 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν κάνει ή έχουν κλείσει ραντεβού», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και εκτίμησε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού των ηλικιακών ομάδων άνω των 60 ετών στα τέλη Μαΐου θα κυμαίνονται από το 68% έως το 80%.

 

«Απαιτείται μεγάλη προσοχή»

 

Στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι απαιτείται από όλους μεγάλη προσοχή, καθώς προχωρά η άρση του lockdown.

 

«Καθώς ανοίγουμε σταδιακά την οικονομική και την κοινωνική δραστηριότητα, απαιτείται από όλους πολύ μεγάλη προσοχή. Έτσι ώστε να μην έχουμε τοπικές εξάρσεις, τοπικές επιδημίες, που θα μας οδηγήσουν στη λήψη τοπικών περιοριστικών μέτρων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

«Πιστεύω ότι αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε από τη στιγμή που όλοι θα φερθούμε υπεύθυνα», συμπλήρωσε και προανήγγειλε ότι αύριο θα γίνουν ανακοινώσεις για το πώς θα μπορούν οι πολίτες να ταξιδεύουν εντός Ελλάδας και ιδιαίτερα για τις μετακινήσεις προς τα νησιά.

Πολιτική
0

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ