Επαφές Μητσοτάκη για πρωτογενή πλεονάσματα και εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

Επαφές Μητσοτάκη για πρωτογενή πλεονάσματα και εμπιστοσύνη στην Ελλάδα Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα από τις αγορές αναμένεται να θέσει επί τάπητος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις επαφές του με ευρωπαίους ηγέτες και τη σύνοδο του ΟΗΕ.


Ειδικότερα, σειρά επαφών στο εξωτερικό θα έχει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης, αλλά και την παρουσίαση του οικονομικού του προγράμματος για τη χώρα. Ο πρωθυπουργός στις 22 Αυγούστου πρόκειται να συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, στις 29 θα είναι στο Βερολίνο για συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, στις 2 Σεπτεμβρίου πετά για Άμστερνταμ, ενώ από τις 23 Σεπτεμβρίου θα είναι στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ αλλά και για σειρά επαφών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει και το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, έχοντας ως ισχυρό χαρτί τη θετική πορεία της οικονομίας, αλλά και την εμπιστοσύνη που έχουν αρχίσει να δείχνουν στη χώρα μας οι αγορές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Αναλυτικότερα, στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο θα υπάρχει ένα πλέγμα ρυθμίσεων που θα αποσαφηνίζουν τις χρήσεις γης και θα απλουστεύουν τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων, όπου θα προωθηθεί η ψηφιοποίηση, ενώ ειδική μέριμνα θα υπάρχει για τις επενδύσεις στον τουρισμό, αλλά και για την αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές. Επίσης, στο πεδίο της φορολογίας η κυβέρνηση δρομολογεί μέτρα όπως η μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη και στα μερίσματα, αλλά και η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

Βεβαίως, στο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιληφθούν και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για σταδιακές μειώσεις στη φορολογία των φυσικών προσώπων, αλλά ο κ. Μητσοτάκης θα διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του ότι οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020 θα τηρηθούν απαρέγκλιτα. Το Μέγαρο Μαξίμου διαθέτει στοιχεία για την πορεία των εσόδων του πρώτου επταμήνου, που καταδεικνύουν ότι δεν θα ανακύψουν προβλήματα με το πρωτογενές πλεόνασμα του τρέχοντος έτους. Επίσης, προκειμένου να μη διακυβευθούν οι στόχοι, με δεδομένο ότι ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε ήδη κατά 20% από φέτος, το δεύτερο στάδιο της μείωσης –κατά 10%– θα ισχύσει τελικώς από το 2021.

Παράλληλα, στα επιχειρήματα του πρωθυπουργού θα συμπεριληφθεί και η εκτίμηση πως η ανάπτυξη το 2019 θα είναι πιθανά ισχυρότερη του 1,9% σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις. Κύκλοι του Μαξίμου με βάση τα τελευταία δεδομένα, αναφέρουν πως δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν ο ρυθμός ανάπτυξης προσεγγίσει τελικά το 2,4%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Λειψυδρία: Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρησης υδάτων στη χώρα - Οι 5 βασικοί άξονες

Στη 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στον κίνδυνο λειψυδρίας - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
LIFO NEWSROOM
Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Μήνυμα του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή – Σαφές κάλεσμα για πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα
LIFO NEWSROOM
Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ