Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή Facebook Twitter
φωτ.: Eurokinissi
0

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με την έναρξη της συνεδρίασης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε από το Σώμα να τηρήσει ενός λεπτού σιγή για την κοίμηση του Αναστάσιου.

Σε τεταμένο κλίμα, με φόντο το χθεσινό σκληρό μπρα ντε φερ ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, διεξάγεταιη πρώτη ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η θητεία της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ολοκληρώνεται στις 13 Μαρτίου, με τους «300» της Βουλής να καλούνται να επιλέξουν μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων. Στη σημερινή ψηφοφορία, που είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα, δεν αναμένεται να βγει «λευκός καπνός», καθώς για να έχουμε αποτέλεσμα απαιτούνται 200 ψήφοι.

Η «μάχη» διεξάγεται ανάμεσα στους εξής τέσσερις «μνηστήρες»: του τέως προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα που προτάθηκε από τη ΝΔ, των πρώην υπουργών Τάσου Γιαννίτση και Λούκας Κατσέλη που προτάθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα, και του Κώστα Κυριακού που προτάθηκε από την ΚΟ της «Νίκης».

Σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις η διαδικασία περιλαμβάνει έως 5 ψηφοφορίες με τις δύο πρώτες να απαιτούν για την εκλογή Προέδρου πλειοψηφία τουλάχιστον 200 βουλευτών, η επόμενη 180, η τέταρτη 151 και η τελευταία σχετική πλειοψηφία. Η υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα φαίνεται πως μπορεί να αποσπάσει πλειοψηφία 160 - 162 βουλευτών, των 156 της ΝΔ του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των ανεξάρτητων Μάριου Σαλμά, Παύλου Σαράκη, Χάρη Κατσιβαρδά και ενδεχομένως των Γιώργου Ασπιώτη και Μιχάλη Γαυγιωτάκη. Αυτό σημαίνει ότι «λευκός καπνός», δηλαδή εκλογή νέου ΠτΔ αναμένεται στην τέταρτη ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου. Χρονικά οι ψηφοφορίες έχουν προγραμματιστεί ως εξής:

  • 1η ψηφοφορία 25 Ιανουαρίου με απαιτούμενη πλειοψηφία 200 βουελτές
  • 2η ψηφοφορία 31 Ιανουαρίου με απαιτούμενη πλειοψηφία 200 βουλευτές
  • 3η ψηφοφορία 6 Φεβρουαρίου με απαιτούμενη πλειοψηφία 180 βουλευτές
  • 4η ψηφοφορία 12 Φεβρουαρίου με απαιτούμενη πλειοψηφία 151 βουλευτές και
  • 5η ψηφοφορία 18 Φεβρουαρίου με σχετική πλειοψηφία.

Να σημειωθεί ότι το μεσημέρι της 12ης Φεβρουαρίου όταν και αναμένεται να βγει «λευκός καπνός» από την σχετική ψηφοφορία, ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης θα μεταβεί στο γραφείο του κ. Τασούλα να του αναγγείλει το τελικό αποτέλεσμα. Η ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας στις 13 Μαρτίου 2025 όταν και λήγει η θητεία της απερχόμενης προέδρου Κατερίνας Σακελλαρόπουλου.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM