Εκλογές 2023 - Τσίπρας: «Βιώνουμε μέρες κατάρρευσης του ΕΣΥ»

Εκλογές 2023 - Τσίπρας: «Βιώνουμε μέρες κατάρρευσης του ΕΣΥ» Facebook Twitter
Φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
0

Επίσκεψη στο «Λαϊκό Νοσοκομείο» έκανε σήμερα, Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ενόψει των εκλογών του 2023.

«Βιώνουμε μέρες κατάρρευσης του ΕΣΥ» είπε, κατά την επίσκεψή του ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος σε εργαζομένους του νοσοκομείου. 

Αφού ξεναγήθηκε στο χώρο των εξωτερικών ιατρείων απευθύνθηκε στους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ιδρύματος κάνοντας λόγο για «τριτοκοσμική εικόνα» σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας που «δεν μας αξίζει».

Αναφερόμενος στα δύο «δραματικά», όπως τα χαρακτήρισε, περιστατικά των τελευταίων ημερών με τους θανάτους των δύο γυναικών, είπε πως έγιναν «ακριβώς εξαιτίας αυτής της απαξίωσης, της αδιαφορίας για το ΕΣΥ».

«Γιατί ενώ υπάρχουν ασθενοφόρα δεν υπάρχει προσωπικό να τα λειτουργήσει», σημείωσε, επισημαίνοντας πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια «υπήρξαν 560 αποχωρήσεις διασωστών και δεν έγινε καμία μόνιμη πρόσληψη».

Υπενθύμισε πως επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ήταν μνημονιακά χρόνια με περιορισμούς στις δαπάνες για την υγεία λόγω των πιέσεων της τρόικας, έγιναν «πάνω από 300 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ», ενώ «κυκλοφορούσαν 84 ασθενοφόρα στην Αττική σε σχέση με 52 σήμερα».

Συμπλήρωσε, δε, πως το 2018 το ίδρυμα Νιάρχος προσέφερε 148 καινούργια ασθενοφόρα. «Πού είναι αυτά; Είναι στις βλάβες και στα συνεργεία ακριβώς γιατί έχει διαλυθεί η τεχνική βάση του ΕΚΑΒ», σημείωσε και καταλόγισε στην απελθούσα κυβέρνηση ότι δεν είχε ως «προτεραιότητα» τη δημόσια υγεία, παραπέμποντας και στις σχετικές δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, ότι η προτεραιότητα ήταν η οικονομία.

«Μα πώς μπορείς να φτιάξεις την οικονομία αν δεν έχεις την κοινωνία όρθια; Πώς μπορούν να ευημερούν οι αριθμοί και να πεθαίνουν οι άνθρωποι; Δεν γίνεται αυτό», υπογράμμισε.

Παραθέτοντας και άλλα στοιχεία, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως το Δεκέμβρη του 2019 πριν από την πανδημία το προσωπικό του ΕΣΥ ήταν 108.000 και το Δεκέμβρη του 2022, 84.000. «Έχουμε απωλέσει το 35% του εξειδικευμένου προσωπικού. Πώς να λειτουργήσει το ΕΣΥ; Όσοι ήρθαν, ήρθαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου», ανέφερε και συνέχισε: «Είναι προτεραιότητά μας η κοινωνική προστασία; Η ανθρώπινη ζωή; Εάν είναι προτεραιότητά μας δεν μπορεί να συνεχίζουμε αυτήν την απαξίωση».

«Οι συγκρίσεις σε σχέση με τη μνημονιακή περίοδο αποδεικνύουν πως δεν είναι θέμα όπως μας λένε πού θα βρούμε τα λεφτά. Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Διότι δεν είχαν προτεραιότητα 700 διασώστες στο ΕΚΑΒ αλλά είχαν προτεραιότητα να προσλάβουν 1.000 αστυνομικούς για την πανεπιστημιακή αστυνομία, τους οποίους δεν έχουν τι να τους κάνουν», υπογράμμισε, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι άφησε το ΕΣΥ γιατί «δουλεύει για τα μεγάλα συμφέροντα».

Όπως εξήγησε, η Ελλάδα «έχει το μεγαλύτερο ποσοστό δαπανών στην ιδιωτική υγεία από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ», ήτοι 35% σε σχέση με 15%, ενώ η «κατά κεφαλήν δαπάνη για τη δημόσια υγεία είναι δύο φορές μικρότερη», κάτι που όπως τόνισε αποτελεί «τεράστιο πεδίο κερδοσκοπίας στο χώρο της υγείας».

Εξάλλου, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, χαρακτήρισε «ηθική υποχρέωση» προς όλους όσοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στη μάχη με την πανδημία να μονιμοποιηθούν, ενώ δεσμεύτηκε και για την «ουσιαστική αναβάθμιση του μισθολογίου», «βαρέα και ανθυγιεινά και στους νοσηλευτές» και «αύξηση των απολαβών τους».

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα της κάλπης. Όχι αν θα μείνουμε Ευρώπη αλλά αν θα γίνουμε επιτέλους Ευρώπη, αν θα πλησιάσουμε το ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν θα έχουμε αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας, αν θα έχουμε ισχυρό και ανθρώπινο κοινωνικό κράτος» κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΛΑΣ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / «Θέλει να γυρίσει τη χώρα δεκαετίες πίσω - Είναι αμετανόητος» η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης για το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα

«Τα αποκαλυπτήρια του ιδιωτικού κόμματος Τσίπρα με το όνομα ΕΛΑΣ, πιστοποίησαν πόσο παλιό είναι αυτό που πολυδιαφημίζεται εδώ και μήνες ως ‘νέο'» τονίζει το ΠΑΣΟΚ
THE LIFO TEAM
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Πολιτική / Φλωρίδης για Μαρινάκη - Δημητριάδη: Εάν κάποιος καταδικαστεί, θα πάει φυλακή

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε σχετικά με το θερμό επεισόδιο μεταξύ του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του πρώην γενικού γραμματέα του Μεγάρου Μαξίμου στον τελικό της Euroleague
THE LIFO TEAM