Εκλογές 2023: Δεύτερη φορά στην ιστορία με 8 κόμματα στη Βουλή

Εκλογές 2023: Δεύτερη φορά στην ιστορία με 8κομματική Βουλή Facebook Twitter
Φωτ.: Sooc
0

Μόλις δεύτερη φορά στην ιστορία της η μεταπολιτευτική Ελλάδα έχει 8 κόμματα στη Βουλή μετά και τα σημερινά αποτελέσματα των εκλογών.

Η τελευταία φορά που η Βουλή είχε 8 κόμματα ήταν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Τα υπόλοιπα κόμματα που τότε απάρτιζαν την Βουλή τότε ήταν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή, Το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

Βουλή με 7 κόμματα

Πριν από αυτό, η Ελλάδα είχε «δει» Βουλή με 7 κόμματα, μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, τότε που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ και είχε σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ. Τα υπόλοιπα κόμματα ήταν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και Το Ποτάμι.

Νωρίτερα, στις εκλογές του 2012, είχαν πραγματοποιηθεί δύο εκλογικές αναμετρήσεις, τις οποίες είχε κερδίσει η ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά και τότε στη Βουλή «μπήκαν» άλλα έξι κόμματα: ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ, η Χρυσή Αυγή, η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ.

Η πρώτη φορά που η Βουλή είχε επτά κόμματα ήταν το 1977, όταν είχαν εκλεγεί: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΔΗΚ, ΚΚΕ, Εθνική Παράταξις, Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων, Κόμμα Νεοφιλελευθέρων και μετά ξανά το 1990, στις εκλογές που έγιναν στις 8 Απριλίου.

Τότε είχε εκλεγεί πρώτη η Νέα Δημοκρατία, και ακολούθησαν ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός, η κοινή κάθοδος βουλευτών ΠΑΣΟΚ/Συνασπισμού, οι Οικολόγοι Εναλλακτικοί, το κόμμα Εμπιστοσύνη/Πεπρωμένο και η ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου.

.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η «παράδοση της κατάληψης» ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η "παράδοση της κατάληψης" ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Το σχόλιο του πρωθυπουργού για το Final Four, για τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία αλλά και τα πανεπιστήμια, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του
LIFO NEWSROOM
«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ