24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

East Med: Σε εξέλιξη στο Ζάππειο η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

East Med: Σε εξέλιξη στο Ζάππειο η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αμέσως μετά τη διμερή συνάντηση του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ζάππειο, διάρκειας 40 λεπτών, ξεκίνησε η τριμερής συνάντηση με τους δύο ξένους ηγέτες και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον αγωγό East Med

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε στο Ζάππειο λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα και οι τρεις ηγέτες επισφράγισαν τη συνεργασία τους με μια φωτογραφία στο αίθριο του Μεγάρου. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η Διακρατική Συμφωνία για τον East Med θα υπογραφεί από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη αντίστοιχα, Επίσης, θα παραστούν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ έχουν κληθεί οι πρώην υπουργοί Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης και Γιώργος Σταθάκης.

Στη συμφωνία θα καθοριστούν οι ζώνες δικαιοδοσίες, τα δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, εξασφαλίζοντας την χάραξη του αγωγού μέσα από περιοχή που η Τουρκία χαρακτηρίζει γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο LiFO.gr η κυβέρνηση της Ιταλίας βρίσκεται σε φάση αναμονής για την ολοκλήρωση «κάποιων διεργασιών εντός του κυβερνητικού σχηματισμού» και μόλις αυτές ολοκληρωθούν θα υπογράψει και αυτή. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η Ιταλία, στην οποία και θα καταλήγει ο αγωγός East Med, πριν από έναν χρόνο εμφανιζόταν εν μέρει αντίθετη.

Η Τουρκία επιχείρησε να εμποδίσει τη συμφωνία αλλά, όπως σχολιάζει το «hellasjournal.com» το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να πληρώσει τη μερίδα του λέοντος. Μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού έχουν επίσης δείξει ενδιαφέρον για τη δανειοδότηση του East Med. Το έργο άλλωστε υποστηρίζεται και από τις ΗΠΑ που θέλουν περιορίσουν τις προοπτικές συνεργασίας της Ρωσίας με ευρωπαϊκές χώρες.

Πολιτική
0

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ