East Med: Σε εξέλιξη στο Ζάππειο η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

East Med: Σε εξέλιξη στο Ζάππειο η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αμέσως μετά τη διμερή συνάντηση του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ζάππειο, διάρκειας 40 λεπτών, ξεκίνησε η τριμερής συνάντηση με τους δύο ξένους ηγέτες και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον αγωγό East Med

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε στο Ζάππειο λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα και οι τρεις ηγέτες επισφράγισαν τη συνεργασία τους με μια φωτογραφία στο αίθριο του Μεγάρου. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η Διακρατική Συμφωνία για τον East Med θα υπογραφεί από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη αντίστοιχα, Επίσης, θα παραστούν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ έχουν κληθεί οι πρώην υπουργοί Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης και Γιώργος Σταθάκης.

Στη συμφωνία θα καθοριστούν οι ζώνες δικαιοδοσίες, τα δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, εξασφαλίζοντας την χάραξη του αγωγού μέσα από περιοχή που η Τουρκία χαρακτηρίζει γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο LiFO.gr η κυβέρνηση της Ιταλίας βρίσκεται σε φάση αναμονής για την ολοκλήρωση «κάποιων διεργασιών εντός του κυβερνητικού σχηματισμού» και μόλις αυτές ολοκληρωθούν θα υπογράψει και αυτή. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η Ιταλία, στην οποία και θα καταλήγει ο αγωγός East Med, πριν από έναν χρόνο εμφανιζόταν εν μέρει αντίθετη.

Η Τουρκία επιχείρησε να εμποδίσει τη συμφωνία αλλά, όπως σχολιάζει το «hellasjournal.com» το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να πληρώσει τη μερίδα του λέοντος. Μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού έχουν επίσης δείξει ενδιαφέρον για τη δανειοδότηση του East Med. Το έργο άλλωστε υποστηρίζεται και από τις ΗΠΑ που θέλουν περιορίσουν τις προοπτικές συνεργασίας της Ρωσίας με ευρωπαϊκές χώρες.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνού υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Πολιτική / Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνί υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για καινοτομία στην Άμυνα και συμμετοχή σε κοινές αποστολές - Τι είπε ο Λεκορνί για συνεργασία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα και στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Πολιτική / Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Όπως σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση επιχειρεί να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια για τα Τέμπη, αλλά και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δηλαδή υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

LiFO politics / «Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

Ο Παύλος Γερουλάνος εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη γιατί είναι αντίθετος σε μία προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και γιατί πιστεύει ότι αυτό θα «ενδυνάμωνε τα άκρα που δεν έχουν πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα της χώρας, αλλά τα συμφέροντα άλλων χωρών».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ