Με 14% προηγείται η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την νέα δημοσκόπηση της Pulse, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

 

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά και απέναντι στην επιδημία του κοροναϊού απασχόλησαν μεταξύ άλλων τους Έλληνες, με την ΝΔ να εμφανίζει αυξημένα ποσοστά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Συγκεκριμένα, η ΝΔ προηγείται με 14 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφοντας ποσοστό της τάξης του 39% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 25%. Τρίτο κόμμα το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, ενώ η Ελληνική Λύση περνά στην τέταρτη θέση με 5,5%. Ακολουθούν το ΚΚΕ που συγκεντρώνει 5% ενώ το ΜέΡΑ 25 μένει εκτός Βουλής με 2,5%.

 

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός σύμφωνα με τη δημοσκόπηση παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 45% έναντι 26% του Αλέξη Τσίπρα.

 

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 14% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Κοροναϊός & μεταναστευτικό στο προσκήνιο

 

Σε ποσοστό 76%, οι ερωτηθέντες θεωρούν θετικές τις κινήσεις της κυβέρνησης για την φύλαξη των συνόρων έναντι 18% που πιστεύουν το αντίθετο. Παράλληλα περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι ανησυχούν για την στάση της Τουρκίας και για τα ελληνοτουρκικά θέματα.

 

Στην ερώτηση μάλιστα «πόσο σας ανησυχεί η στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά θέματα», το 84% συνολικά απαντά πολύ (61%) ή αρκετά (23%), το 6% των ερωτηθέντων απαντά μέτρια, ενώ το 5% συνολικά απαντά λίγο (3%), ή ελάχιστα έως καθόλου (2%).

 

Ανησυχία για τον κοροναϊό

 

Στην ερώτηση πόσο ανησυχούν οι πολίτες για τον κορωνοϊό μετά και τα νέα κρούσματα στη χώρα μας συνολικά το 42% των πολιτών απαντά ότι ανησυχεί πολύ (17%), ή αρκετά (25%), το 26% μέτρια, ενώ συνολικά το 26% από λίγο (17%) έως ελάχιστα ή καθόλου (9%). Το 6% των ερωτηθέντων δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

 

Οι νέοι 17 έως 29 ετών απαντούν ότι ανησυχούν από αρκετά έως πολύ για την επιδημία σε ποσοστό 27%, «μέτρια» απαντά το 24% και ελάχιστα έως καθόλου το 35%. Η ηλικιακή κατηγορία 30 έως 44 ετών απαντά ότι ανησυχεί αρκετά έως πολύ σε ποσοστό 39%, μέτρια απαντά το 25%, λίγο έως καθόλου το 28%.

 

Στους μεσήλικες 45 έως 59 ετών το 43% δηλώνει ότι ανησυχεί αρκετά έως πολύ, μέτρια ανησυχεί το 31%, ενώ το 23% δηλώνει ότι ανησυχεί από ελάχιστα έως καθόλου. Το 3% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ». Στις μεγαλύτερες ηλικίες 60 ετών και άνω το 54% ανησυχεί αρκετά έως πολύ, το 27% ανησυχεί μέτρια, λίγο έως καθόλου απαντά το 17%,.

 

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 14% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Κοροναϊός & μεταναστευτικό στο προσκήνιο

 

Προβληματισμός για το Μεταναστευτικό

 

Στην ερώτηση πόσο ανησυχούν για το προσφυγικό/ μεταναστευτικό μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις το 83% των ερωτώμενων συνολικά απαντά πολύ (62%) ή αρκετά (21%), το 7% μέτρια, ενώ συνολικά το 5% λίγο (3%) ή ελάχιστα έως καθόλου (2%). Το 5% απαντά δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

 

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 14% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Κοροναϊός & μεταναστευτικό στο προσκήνιο

 

Έβρος - μέτρα φύλαξης

 

Το 76% συνολικά των ερωτώμενων κρίνει τα μέτρα και τις ενέργειες της κυβέρνησης για τη φύλαξη των συνόρων, στον Έβρο, κινούνται σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση (46%) ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση (30%). Το 18% των ερωτηθέντων απαντά  ότι τα μέτρα είναι μάλλον σε λανθασμένη κατεύθυνση (10%) ή σίγουρα σε λανθασμένη κατεύθυνση (8%).

 

Το 46% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση (25%) ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση ενώ το 46% συνολικά δηλώνει ότι οι κλειστές δομές είναι μάλλον σε λανθασμένη κατεύθυνση (20%) ή σίγουρα σε λανθασμένη κατεύθυνση (26%).