Δένδιας: Καταδικάζουμε την κορύφωση των προκλήσεων στην περιοχή μας

Δένδιας: Καταδικάζουμε την κορύφωση των προκλήσεων στην περιοχή μας Facebook Twitter
0

Την καταδίκη για την κλιμάκωση των συνεχιζόμενων παράνομων δραστηριοτήτων και προκλήσεων στην περιοχή μας, εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κροατίας Νίκος Δένδιας και Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν.

«Όταν αναφέρομαι σε παράνομες δραστηριότητες, μιλάω πρώτα απ' όλα για την παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στα χωρικά ύδατα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πάνω σε αυτό το θέμα και υπάρχει σαφής θέση της ΕΕ. Επίσης, ανέφερα τα δύο άκυρα και ανυπόστατα μνημόνια που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Αυτά χαρακτηρίστηκαν επίσης ως παράνομα και ανυπόστατα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» επισήμανε ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κροάτη ομόλογό του στο Ζάγκρεμπ.


Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν δέσμευση τόσο για την εφαρμογή των Συμπερασμάτων της Διάσκεψης του Βερολίνου όσο και για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των πολιτικών της ΕΕ, όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας.


Εξίσου κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Κροάτη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν συζητήθηκε και το μεταναστευτικό ζήτημα. Ο κ. Δένδιας είπε πως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, κάτι που το αντιλαμβάνεται απολύτως η κροατική προεδρία και τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός καλύτερου κλίματος εντός ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστεί. Μια κοινή πολιτική ασύλου και μια πολιτική επιστροφών θα βοηθούσε πολύ, ανέφερε ενδεικτικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Εστιάζοντας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ο κ. Δένδιας είπε πως η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να φυλάσσονται με τον καλύτερο τρόπο, σημειώνοντας παράλληλα πως λαμβάνοντας υπόψη το θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας, τα νησιά και την εγγύτητα τους στις ακτές της Τουρκίας, αυτό δεν είναι το πιο απλό πράγμα. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρχει πολύ μεγάλη βελτίωση τους προσεχείς μήνες.

Αφού ανέφερε πως το Αιγαίου είναι γενικώς ένα δύσκολο περιβάλλον όσον αφορά το μεταναστευτικό, επέκρινε την Τουρκία λέγοντας πως δεν κάνει την κατάσταση ευκολότερη. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Ελλάδος και υπογράμμισε πως η κροατική προεδρία έχει ένα τεράστιο ρόλο να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση της Τουρκίας. «Και τούτο είναι κάτι που συζητήσαμε και με το οποίο θα εξακολουθήσουμε να ασχολούμαστε» συμπλήρωσε.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ράμμος επιβεβαίωσε στον Τσίπρα ότι και τα 6 πρόσωπα βρισκόταν σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ράμμος επιβεβαίωσε στον Τσίπρα ότι και τα 6 πρόσωπα βρίσκονταν σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ

«Με τη σημερινή θλιβερή του παρουσία ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την ενοχή του για το πρωτοφανές σκάνδαλο των υποκλοπών», εκτιμούν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ