LIVE!

«Δεν είμαστε εχθροί» διαμηνύει ο Μητσοτάκης στον τουρκικό λαό - Μέσω Twitter στα τουρκικά

«Δεν είμαστε εχθροί» διαμηνύει ο Μητσοτάκης στον τουρκικό λαό - Μέσω Twitter στα τουρκικά Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Μετά το μήνυμα στην τουρκική πολιτική ηγεσία από το βήμα της 77ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον τουρκικό λαό με μήνυμά του στο Twitter, γραμμένο μάλιστα στην τουρκική γλώσσα. 

«Με αυτό το μήνυμα από τα Ηνωμένα Έθνη, θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στους Τούρκους ηγέτες αλλά και στον τουρκικό λαό: Η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία. Δεν είμαστε εχθροί. Είμαστε γείτονες και αποδίδουμε μεγάλη σημασία στις φιλικές σχέσεις μεταξύ μας» έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Χθες, μιλώντας στα Ηνωμένα Έθνη, ο πρωθυπουργός απαντώντας στις αιτιάσεις του Τούρκου προέδρου πως η Ελλάδα έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο μεταναστών, αντέτεινε πως η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την ΑΟΖ της Κύπρου και έχει ατζέντα αναθεωρητισμού σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εξακολουθεί να διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. Είναι επίσης η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Και συμπλήρωσε: «Όσον αφορά την Ελλάδα, η ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται να έχει μια παράξενη εμμονή με τη χώρα μου. Η γλώσσα της γίνεται όλο και πιο πολεμική. Απειλούν ότι η Τουρκία "θα έρθει νύχτα", αν το αποφασίσει. Αυτή είναι η γλώσσα ενός επιτιθέμενου και όχι ενός ειρηνοποιού. Δυστυχώς, δεν είναι κάτι καινούργιο. Και τι γίνεται με την αμφισβήτηση από την Τουρκία της ελληνικής κυριαρχίας στο ίδιο το Αιγαίο; Και πάλι, αυτή η ρητορική δεν είναι νέα. Η Τουρκία χτίζει σταδιακά μία συνολική αφήγηση ψευδών διεκδικήσεων στο Αιγαίο που εκτείνεται από την κρίση των Ιμίων στα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα. Απειλεί την Ελλάδα με casus belli, εάν επιλέξουμε να ασκήσουμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο. Αυτό το αφήγημα κορυφώθηκε, δυστυχώς, με την εξωφρενική αμφισβήτηση της Τουρκίας, πέρυσι, της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων νησιών όπως η Χίος και η Ρόδος, μια κυριαρχία που θεσπίστηκε με διεθνείς συνθήκες πριν από 100 χρόνια. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η αυξανόμενη ένταση της απειλής. Χαρακτηρίζεται από κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής. Σε συνδυασμό με μια μαζική εκστρατεία παραπληροφόρησης. Πολλαπλές παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη θάλασσα και στον αέρα, την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών και, δυστυχώς, μια μονομερής απόφαση άρνησης όλων των επαφών υψηλού επιπέδου».

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η Τουρκία κάνει εκστρατεία παραπληροφόρησης και αναρωτήθηκε αν αυτή είναι συμπεριφορά σύμφωνη με χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που σέβεται τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια περίοδο που η διεθνής κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πόλεμο στην Ουκρανία. Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μιλήσει για "κόκκινες γραμμές ", τότε λέω το εξής: οι τουρκικές αξιώσεις στην κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας είναι αβάσιμες και απαράδεκτες. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την "κόκκινη γραμμή" για όλους τους Έλληνες. Και ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν θα συμβιβαστώ ποτέ σε ότι έχει να κάνει με την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μου. Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί bullying από κανέναν», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα είπε ότι η γειτονική χώρα από το Μάρτιο του 2020 εργαλειοποιεί τις μεταναστευτικές ροές.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ακτοφυλακή μας έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Μπορούμε να είμαστε πιο χρήσιμοι αν συνεργαστούμε ενεργά. Άλλωστε οι βάρκες με τους απελπισμένους ανθρώπους αφήνουν τις ακτές της Τουρκίας στο φως της ημέρας», συμπλήρωσε.

Πολιτική
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης για Τέμπη: «Ζητάμε από την πρώτη στιγμή να αποδοθούν ευθύνες»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τέμπη: «Ζητάμε από την πρώτη στιγμή να αποδοθούν ευθύνες»

«Θεωρώ ότι αυτό που οφείλουμε να κάνουμε όποιοι έχουμε το οποιοδήποτε αξίωμα είναι να σκύβουμε το κεφάλι μπροστά σε αυτές τις εικόνες και αυτό το «ποτέ ξανά» κάποια στιγμή να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα»
NEWSROOM