Βουλή: Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2020 με 158 «ναι»

Βουλή: Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2020 με 158 «ναι» Facebook Twitter
Υπερψηφίστηκε, με 158 ψήφους υπέρ, ο προϋπολογισμός του 2020 - EUROKINISSI
0

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο προϋπολογισμός του 2020, ο πρώτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη.


Η πενθήμερη συζήτηση που διήρκεσε περίπου 50 ώρες, κορυφώθηκε με την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2020, με 158 ψήφους υπέρ.

Με ευρύτατη πλειοψηφία 250 βουλευτών (39 όχι, 8 "παρών") ψηφίστηκαν οι δαπάνες του υπουργείου 'Αμυνας, ενώ οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας ψηφίστηκαν από 242 βουλευτές (55 όχι). Οι δαπάνες των υπολοίπων υπουργείων ψηφίστηκαν επίσης από 158 βουλευτές (139 κατά) με μόνη διαφοροποίηση στις δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών που ψηφίστηκαν από 159 βουλευτές (138 κατά).

Κατά την ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη μετά την ολοκλήρωση της 5ης συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, 139 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές σε σύνολο 300. Απουσίαζαν 3 βουλευτές, ενώ δύο εξ αυτών οι κκ Κ. Ζουράρις και Κ. Μάλαμα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν με επιστολή τους πρόθεση καταψήφισης του προϋπολογισμού.

Στις πέντε ημέρες και 50 ώρες, που διήρκεσε η συζήτηση επί του προϋπολογισμού, τον λόγο έλαβαν 224 βουλευτές όλων των κομμάτων. Μίλησαν επίσης 34 μέλη της κυβέρνησης καθώς και οι έξι αρχηγοί. Συνολικά δηλαδή, μίλησαν 264 μέλη του κοινοβουλίου.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και τη σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. 

Ο ίδιος έκανε λόγο για τρεις κεντρικές προτεραιότητες: μείωση των φόρων, «πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές» και αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας, υποστηρίζοντας πως «ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, αν και εμφανίστηκε συναινετικός στα εθνικά θέματα, ανέβασε τους τόνους όταν αναφέρθηκε στα ζητήματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, αλλά και της οικονομίας.  

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ