Η Ολομέλεια της Βουλής έδωσε το «πράσινο φως» για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

 

Συνολικά στη μυστική ψηφοφορία, ψήφισαν 261 βουλευτές και στην κάλπη καταμετρήθηκαν 256 έγκυρα, 4 άκυρα και ένα λευκό ψηφοδέλτιο. Υπέρ τάχθηκαν 172 βουλευτές, ενώ 84 καταψήφισαν. Ως εκ τούτου η σχετική πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ έγινε δεκτή και η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που θα συσταθεί, θα αποτελείται από 26 μέλη ενώ τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε δύο μήνες από τη σύστασή της. 

  

Η Νέα Δημοκρατία είχε προτείνει τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου για τέσσερα αδικήματα:
-Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών
-Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος
-Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος
-Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία

 

Η πρόταση της ΝΔ βασίστηκε στις καταθέσεις του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή, της αντιεισαγγελέως Εφετών Ελένης Ράικου και του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

 

Στη Βουλή έχουν επίσης κατατεθεί αντίγραφα των καταθέσεων του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, καθώς και αντίγραφα της δικογραφίας.

 

Κατά την ομιλία του, νωρίτερα στη Βουλή, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ για «δειλό ρεβανσισμό» ενώ σε μία ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία του από το βήμα της Βουλής, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος χαρακτήρισε «γελοία» την κατηγορία για σκευωρία, κάνοντας λόγο για συκοφαντίες.

 

«Βομβαρδίζομαι από ψευδείς συκοφαντίες εδώ και πολύ καιρό. Επειδή είμαι θεσμικός άνθρωπος δεν έχω απαντήσει μέχρι τώρα δημόσια, σήμερα όμως θα αποδείξω τις συκοφαντίες και τους συκοφάντες», ανέφερε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. «Σήμερα θα μετατρέψω τους κατήγορούς μου σε κατηγορούμενους. Είμαι υποχρεωμένος να αποκαλύψω τους πρωτεργάτες της εγκληματικής ομάδας που θέλει να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες».