Βορίδης: Ο Ερντογάν θα πάρει από τον Μητσοτάκη την απάντηση που πρέπει να πάρει

Βορίδης: Ο Ερντογάν θα πάρει από τον Μητσοτάκη την απάντηση που πρέπει να πάρει Facebook Twitter
Φωτ: Eurokinissi
0

Στην ιδιωτική επίσκεψη, στην Αθήνα, του πρωθυπουργού της Αλβανίας, αλλά και στη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Μιλώντας στο mega για την επίσκεψη Ράμα, ο Μάκης Βορίδης σημείωσε λακωνικά: «Δεν κατάλαβα τι ήρθε να κάνει». Ενώ επανέλαβε τον χαρακτηρισμό που είχε χρησιμοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη συγκεκριμένη επίσκεψη: «Αχρείαστη».

Όμως, «το μεγάλο ζήτημα που έχουμε εμείς, είναι αυτό της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία», τόνισε. Και, ναι μεν εν συγκρίσει με άλλες εποχές υπάρχει «σημαντική βελτίωση», από την άλλη υπάρχουν και «εκκρεμή, πολύ σοβαρά ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με τις περιουσίες στο παραλιακό μέτωπο, των Ελλήνων στη Βόρεια Ήπειρο». Ενώ οι ελληνοαλβανικές σχέσεις επιδεινώθηκαν θεαματικά, όπως είπε, με τη φυλάκιση του Μπελέρη. Μια φυλάκιση που έγινε «κατά παράβαση κάθε αρχής κράτους δικαίου, με απαράδεκτες μεθοδεύσεις εκ μέρους της αλβανικής διοικήσεως». Επίσης, «αν νομίζουν ότι θα τρομάξουμε επειδή θα γίνει μια συγκέντρωση κάποιων Αλβανών στην Ελλάδα, η απάντηση είναι: καθόλου δεν τρομάζουμε», διεμήνυσε ο Μ. Βορίδης και προχώρησε στην πολιτική εκτίμηση ότι στις ευρωεκλογές «θα δοθεί απάντηση από τους Έλληνες πολίτες για την ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζουμε και τα ζητήματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, αλλά και τα ζητήματα του κράτους δικαίου».

Κληθείς να πάρει θέση για το νέο σκηνικό στη Βόρεια Μακεδονία, επεσήμανε το οξύμωρο, η νέα Πρόεδρος της χώρας να εκφωνεί άλλον όρκο από αυτόν τον οποίον εν συνεχεία υπέγραψε στο πρακτικό ορκωμοσίας, εκεί όπου θα παρατίθεται η συνταγματική ονομασία. Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε, «αν αμφισβητηθεί το πλαίσιο αυτό, έχεις μία χώρα που δεν έχει όνομα, γιατί όλες οι υπόλοιπες χώρες την έχουν αναγνωρίσει με αυτό το όνομα. Με αυτό που κάνουν τώρα, πυροβολούν τα πόδια τους, δεν είναι δικό μας θέμα», δήλωσε παραπέμποντας και στην άμεση απάντηση από πλευράς ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αφενός, Ευρωπαϊκής Ένωσης αφετέρου, και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Πάντως, συμπλήρωσε, οι εξελίξεις αυτές «μας γυρνούν σε μια συζήτηση περί των επιφυλάξεων για τη Συμφωνία αυτή, όχι μόνο ως προς το περιεχόμενό της». Συμφωνία την οποίαν «η Νέα Δημοκρατία δεν την ψήφισε». Αλλά, συμπλήρωσε, «κυρίως ως προς τη διάρθρωση και την εφαρμογή της Συμφωνίας: μέσα στην κριτική που είχε ασκηθεί, είναι ότι έχει ελάχιστες προβλέψεις για τις ρήτρες δεσμευτικότητας που θα έπρεπε να υπάρχουν, ώστε να την καταστήσουν αποτελεσματική και λειτουργική. Αυτή ήταν μία από τις επιφυλάξεις».

Παρά ταύτα, ο υπουργός Επικρατείας ζήτησε να δοθεί χρόνος γιατί είναι «και ολίγον τα… άμεσα μετεκλογικά. Υπάρχει διεθνές περιβάλλον, υπάρχουν διεθνείς υποχρεώσεις», αντέτεινε. Σε κάθε περίπτωση, «σωστά επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών με την ανακοίνωσή του ότι μια τέτοια προσέγγιση θα φέρει σημαντική επιδείνωση στις διμερείς σχέσεις, αυτονόητο είναι αυτό».

Περνώντας αμέσως μετά στην επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα, παρατήρησε εν πρώτοις ότι επιλύοντας τα λεγόμενα μικρά θέματα, πετυχαίνει κανείς να αποκλιμακώσει την ένταση. Ενώ με αφορμή την υπόθεση της Μονής της Χώρας, έκανε λόγο για παραβίαση όσων προβλέπει ο ΟΗΕ για τα πολιτιστικά μνημεία. «Ο πρωθυπουργός θα το θέσει, δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει η τουρκική πολιτική», είπε ακόμη. Ευρύτερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκτίμηση του υπουργού Επικρατείας είναι ότι «ο Ερντογάν δεν έχει αλλάξει. Επειδή έχει συρθεί σε μια διαδικασία διαλόγου, δεν σημαίνει ότι έχουν αλλάξει οι διπλωματικές απόψεις της Τουρκίας». Κατά συνέπεια, «στη συνάντηση ο Τούρκος Πρόεδρος θα πει αυτά που θέλει να πει, θα πάρει από τον Έλληνα πρωθυπουργό την απάντηση που πρέπει να πάρει και πάμε παρακάτω».

Παρεμβαίνοντας ταυτοχρόνως στη συζήτηση για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, είπε ότι αυτή είναι «πολύ μακρινή». Προϋπόθεση της Χάγης, εξήγησε, είναι η υπογραφή συνυποσχετικού και, άρα, συμφωνία στα θέματα που θα τεθούν στην κρίση του Δικαστηρίου. «Την Χάγη την αποφεύγει ο Ερντογάν», δήλωσε εν κατακλείδι.

Ο Μάκης Βορίδης παρατήρησε συγκεκριμένα ότι το τροχόσπιτο που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν έχει το λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Πολιτική / Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε πως «η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές» και υπογράμμισε ότι η επιτήρηση θα ενταθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Πολιτική / Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, μετέβη στη Λιβύη για διαβουλεύσεις με τις πλευρές των Ντμπέιμπα και Χαφτάρ
LIFO NEWSROOM
Νίκος Χριστοδουλάκης: «Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

LiFO politics / Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ένα οργανωμένο δίκτυο αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δική του ερμηνεία και εκτιμά ότι η κρίση «δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά χειρότερους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

Πολιτική / Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

«Eκδόθηκαν οι πρώτες αρνητικές αποφάσεις για αιτούντες προερχόμενους από τη Συρία, αφού συνεκτιμήθηκε ο λόγος της φυγής τους σε συνδυασμό με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά» δήλωσε ο υπουργός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM