ΣΗΜΕΡΑ: ΤΗΕ UPFRONT INITIATIVE

Βαρουφάκης: Αν πάρουμε καλύτερη συμφωνία θα προτείνουμε «ναι» στο δημοψήφισμα

Βαρουφάκης: Αν πάρουμε καλύτερη συμφωνία θα προτείνουμε «ναι» στο δημοψήφισμα Facebook Twitter
5

Δεν μας πρότειναν μια βιώσιμη συμφωνία, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τη διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup, σημειώνοντας ότι η πρόταση των θεσμών δεν θα πέρναγε από την ελληνική Βουλή.

Επισήμανε επίσης ότι η απόρριψη της παράτασης του προγράμματος πέραν της 30ής Ιουνίου, που είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση ώστε ο λαός να αποφανθεί σε συνθήκες ηρεμίας, προκαλεί μόνιμη ζημιά στην αξιοπιστία του Eurogroup ως θεσμού μιας ένωσης δημοκρατικών εταίρων που πασχίζουν για το κοινό τους συμφέρον. Ιδίως, όπως είπε, από τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο λαός να μην εισακούσει την παρότρυνση της κυβέρνησης για αρνητική ψήφο.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λόγος να αποσυρθεί το δημοψήφισμα και πως αν υπάρξει συμφωνία και σύγκλιση έως την Τρίτη η ελληνική κυβέρνηση θα πρότεινε στον λαό να ψηφίσει «ναι». Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εντολή από τον ελληνικό λαό να δεχτεί υφεσιακά μέτρα. Παράλληλα, σημείωσε ότι «πασχίζουμε ακόμα και την ύστατη στιγμή για μια συμφωνία».

Ο Γ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι η απόφαση να μην μετάσχει η Ελλάδα στη συνέχεια της σημερινής εξέλιξης του Eurogroup ήταν του Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Η απόφαση να μην προσκληθούμε στο δεύτερο ημίχρονο του Eurogroup δεν είναι μια απόφαση της Ευρώπης και των εταίρων, είναι προσωπικά του Γερούν Ντάισελμπλουμ», δήλωσε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο Grexit, τόνισε ότι «όποιος λέει ότι το δημοψήφισμα αυτό είναι για το ευρώ κάνει μία πολύ επισφαλής ερμηνεία ενός ξεκάθαρου γεγονότος - δεν υπάρχουν διατάξεις για την έξοδο από τη νομισματική ένωση».

Aνέφερε ότι ο Ντάισελμπλουμ αποφάσισε να δημοσιοποιήσει ένα κείμενο του Eurogroup το οποίο δεν είχε συνυπογράψει η Ελλάδα. Στη συνέχεια ο Γ. Βαρουφάσκης σημείωσε ότι ζήτησε τη γνώμη της νομικής υπηρεσία του Συμβουλίου για το αν κάτι τέτοιο είναι δυνατό να συμβεί και πήρε την απάντηση ότι το Eurogrοup είναι ένα άτυπο, μη θεσμοθετημένο όργανο, για το οποίο δεν ισχύουν οι κανόνες που ισχύουν για τα άλλα όργανα.

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα σκοπεύει να πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, είπε πως ισχύει η λύση που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά, να αποδοθούν απευθείας στο ΔΝΤ τα 1,9 δισ. ευρώ των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κρατάνε οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης.

Eπισήμανε τέλος πως ο πραγματικός λόγος που έχει επέλθει αδιέξοδο είναι ότι ποτέ δεν έγινε δεκτή από την άλλη πλευρά «η αρχή του κοινού τόπου», δηλαδή να γίνει μια προσπάθεια να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ του μνημονίου και του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στον οποίο να βασιστεί μια συμφωνία.

5

ΣΗΜΕΡΑ: ΤΗΕ UPFRONT INITIATIVE

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
"Όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης οι βασικοί λόγοι της απόρριψης είναι τρεις:«Πρώτον το πακέτο των θεσμών ήταν όχι μόνο βαθιά υφεσιακό, αλλά ήταν και επιπλέον βαθιά αναδιανεμητικό, αναδιανέμοντας τα βάρη από τους ώμους των εχόντων σε αυτούς που δεν είχανΟ δεύτερος λόγος είχε να κάνει με το χρηματοδοτικό πακέτο για την πεντάμηνη παράταση, το οποίο έπασχε από τεχνικές αντιφάσεις. Οι θεσμοί δεν μπορούσαν να επαληθευτούν στη βάση αυτών που μας πρότειναν.Με άλλα λόγια μέσα στην πεντάμηνη παράταση είχε συμπεριληφθεί ένα νέο πρόγραμμα το οποίο τεχνικά δεν είχε νόημα»Ο τρίτος λόγος που απορρίψαμε την πρόταση των θεσμών ήταν ότι αυτή η συμφωνία δεν έβαζε στο περιθώριο την κρίση».Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία που προτάθηκε δεν ήταν βιώσιμη.«Αν δείτε τι μας πρότειναν, μας πρότειναν reviews κάθε μήνα. Αυτό τελείωνε το Νοέμβριο χωρίς καμία προοπτική εξόδου στις αγορές. Με άλλα λόγια δεν ήταν βιώσιμη η συμφωνία. Είπαμε επίσης ότι αυτή η πρόταση δεν περνούσε στη Βουλή και αυτή δεν θα ήταν μία ρήξη από μόνη της».Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε επίσης ότι τις 24 Φεβρουαρίου και μετά οι θεσμοί προσπαθούσαν να μας τραβήξουν και πάλι στη συμφωνία του Μνημονίου.«Η σημερινή απόρριψη από το Eurogroup του αιτήματος μας για απόρριψη του αιτήματος παράτασης για λίγες μέρες, θεωρώ ότι κάνει μόνιμο κακό στην αξιοπιστία του Eurogroup» τόνισε επίσης. "Για όποιον έχει προβλήματα κατανόησης...
Για να καταλάβω τι λέει ο Βαρουφάκης....Θα αποφασίσει σήμερα η Βουλή για το δημοψήφισμα και το ερώτημά του και θα ξεκινήσουν οι ετοιμασίες (εκτύπωση "ψηφοδελτίων", διορισμός δικαστικών αντιπροσώπων, έκδοση απαραίτητων διαταγμάτων κλπ κλπ).Η κυβέρνηση προτείνει να πούμε όχι. Ωραία.Αύριο ή μεθαύριο ή παραμεθαύριο μας προτείνουν κάτι καλύτερο, συμφωνούμε και τότε αλλάζουμε το ερώτημα, βάζουμε το νέο ερώτημα (πάλι συζήτηση στη Βουλή), βγάζουμε άλλα "ψηφοδέλτια" με το νέο ερώτημα, βγάζουμε άλλα διατάγματα κλπ κλπ και σε αυτό η κυβέρνηση θα μας προτείνει να πούμε "Ναι".Οκ, γιατί όχι; θα είναι μια πρωτοτυπία και αυτό... ευτυχώς υπάρχει και άφθονος χρόνος

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ