Την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από συνάντηση που είχαν απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου. Βάσει αυτής της απόφασης η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου θα γίνει στις 17 Δεκεμβρίου.

 

Η απόφαση ελήφθη λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό ότι επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. Βεβαίως δεν επιστρέφει η Τρόικα και αυτό σημαίνει ότι το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις παραμένει. Στο Γιούρογκρουπ αποφασίστηκε δίμηνη παράταση του μνημονίου, όπως δεν θα δοθεί το "πράσινο φως" αν δεν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.


Οπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, η απόφαση ελήφθη σε συνάντηση που έγινε για τις εξελίξεις σχετικά με την διαπραγμάτευση με την τρόικα αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

 

Υπενθυμίζεται ότι αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος με την πρώτη ψηφοφορία, όπου απαιτούνται 200 ψήφοι, θα πραγματοποιηθεί δεύτερη στις 23 Δεκεμβρίου, όπου και πάλι απαιτούνται 200 ψήφοι.

Αν και πάλι δεν εκλεγεί Πρόεδρος θα πραγματοποιηθεί τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου όπου απαιτούνται 180 ψήφοι.

Σε περίπτωση που ούτε στην τρίτη ψηφοφορία δεν εκλεγεί Πρόεδρος τότε θα διεξαχθούν εκλογές.

Ολόκληρη η δήλωση της Σοφίας Βούλτεψη:

«Ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, μετά την συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμό.

» Ήδη το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της χώρας μας και συμφώνησε για την "αλλαγή σελίδας" και για τη μετάβαση της Ελλάδας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL). Αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Αλλά θα αποτελέσει και το θώρακα προστασίας της χώρας έναντι των αγορών.

» Το Eurogroup συμφώνησε επίσης ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2015.

» Έτσι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο: για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας και για την διευθέτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του χρέους.

» Η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη να παρατάξει όλες τις δυνάμεις και όλα τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας.

» Δυστυχώς η ανοικτή και απροκάλυπτη προτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές, να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές. Υπονομεύει ακόμα την εθνική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εργαζόμενους και ανέργους.

» Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα!

» Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία Προεδρικής Εκλογής και η σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr