Αποφασίστηκε: Εκλογή Προέδρου στις 17 Δεκεμβρίου

Αποφασίστηκε: Εκλογή Προέδρου στις 17 Δεκεμβρίου Facebook Twitter
14

Την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από συνάντηση που είχαν απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου. Βάσει αυτής της απόφασης η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου θα γίνει στις 17 Δεκεμβρίου.

Η απόφαση ελήφθη λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό ότι επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. Βεβαίως δεν επιστρέφει η Τρόικα και αυτό σημαίνει ότι το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις παραμένει. Στο Γιούρογκρουπ αποφασίστηκε δίμηνη παράταση του μνημονίου, όπως δεν θα δοθεί το "πράσινο φως" αν δεν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.


Οπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, η απόφαση ελήφθη σε συνάντηση που έγινε για τις εξελίξεις σχετικά με την διαπραγμάτευση με την τρόικα αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος με την πρώτη ψηφοφορία, όπου απαιτούνται 200 ψήφοι, θα πραγματοποιηθεί δεύτερη στις 23 Δεκεμβρίου, όπου και πάλι απαιτούνται 200 ψήφοι.

Αν και πάλι δεν εκλεγεί Πρόεδρος θα πραγματοποιηθεί τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου όπου απαιτούνται 180 ψήφοι.

Σε περίπτωση που ούτε στην τρίτη ψηφοφορία δεν εκλεγεί Πρόεδρος τότε θα διεξαχθούν εκλογές.

Ολόκληρη η δήλωση της Σοφίας Βούλτεψη:

«Ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, μετά την συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμό.

» Ήδη το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της χώρας μας και συμφώνησε για την "αλλαγή σελίδας" και για τη μετάβαση της Ελλάδας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL). Αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Αλλά θα αποτελέσει και το θώρακα προστασίας της χώρας έναντι των αγορών.

» Το Eurogroup συμφώνησε επίσης ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2015.

» Έτσι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο: για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας και για την διευθέτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του χρέους.

» Η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη να παρατάξει όλες τις δυνάμεις και όλα τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας.

» Δυστυχώς η ανοικτή και απροκάλυπτη προτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές, να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές. Υπονομεύει ακόμα την εθνική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εργαζόμενους και ανέργους.

» Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα!

» Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία Προεδρικής Εκλογής και η σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014».

14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελενοώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

«Η προσέγγισή μου θα είναι ανθρωπιστική, αμιγώς κοινωνική και δεσμεύομαι ότι αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ασκήσω και πολιτική και μάλιστα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη
NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
Ζούμε σουρεαλιστικές στιγμές καθώς για πρώτη φορά μια απεργία πείνας ωθεί την αλλαγή πολιτικού σκηνικού στη χώρα. Μην γελιέστε ότι ο λόγος είναι αυτός καθώς δεν διαφαινόταν ιδέα υποχώρησης και συμβιβασμού και μετά από 30 μέρες, ιατρικά, ο Νίκος Ρωμανός θα ήταν σίγουρα νεκρός, "με ότι συνεπάγεται αυτό κατά κύριο λόγο για την κυβέρνηση" σύμφωνα με τα λόγια του πατέρα του. Ασχέτως της διάρκειας της διαδικασίας στις 17 Δεκεμβρίου ακριβώς θα ξέρουμε αν υπάρχουν ή όχι οι 180 και επομένως αν η παρούσα κυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξης. Ελπίζω να επικρατήσει η λογική αντί της ανυπομονησίας και ο νεαρός ληστής να διακόψει την απεργία πείνας του. Αξίζει αλήθεια να χαθεί η ζωή του χωρίς να δοκιμάσει καν την τύχη του στον επόμενο πρωθυπουργό που στηρίζει μάλιστα το αίτημά του; Δεν θα χάσει ούτε το εξάμηνο που ξεκινάει Φεβρουάριο μετά την τελική ημερομηνία εκλογών. Μόνη προϋπόθεση είναι ότι ο πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας (αύριο κιόλας καθώς δεν υπάρχει περιθώριο χρονοτριβής) να ανακοινώσει την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων του Ρωμανού από την κυβέρνηση της αριστεράς. Η επόμενη υπουργός δικαιοσύνης κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου θα του δώσει άδεια, παρακάμπτοντας τις δικαστικές αρχές (γρήγορα θα κληθεί να ανακοινώσει το πως), ώστε να μην χαθεί "μεταξύ των διακρίσεων των εξουσιών".
χμμμ συμφωνώ στο ότι έπαιξε ρόλο η απεργία πείνας, μιας και πριν από αυτήν και το μπάχαλο που έφερε σους δρόμους/καταλήψεις κτλ και αν δεν υπήρχε αυτές τις μέρες που η κυβέρνηση στριμώχθηκε η διαφορά της μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ θα έμενε τεράστια.. από την άλλη.. και αφού απ' έξω απαίτησαν "ξεκάθαρο πολιτικό σκηνικό", πως μπορούσε να το αποφύγει;Μετά και το eurogroup, φάνηκε ξεκάθαρα πως δεν είχε άλλη επιλογή, άσε που πραγματικά το μόνο μέτωπο για να μαζέψει λίγο την διαφορά ήταν η ψευτομαγκιές εντός των τοιχών που έδειχναν να πιάνουν τόπο στο κοινό. Δεν είμαι βέβαιως όμως αν η 17η Δεκεμβρίου θα είναι η καθοριστική, μιας και αν είναι κοντά στους 180 "θα ζήσουμε θρίλερ" μέχρι το τέλος.Κατά τα άλλα, δεν ξέρω τι λες εκεί πέρα και πως ζυγίζεις σε ποιες περιπτώσεις αξίζει η ζωή του, δεν αξίζει να πεθάνει με καμία κυβέρνηση πάντως, μακάρι όντως να επικρατήσει η λογική απ' όλες τις πλευρές.Το μόνο που έχει να κάνει η νέα κυβέρνηση αν βγει, είναι να καταργήσει την Ξηροτροπολογία και να βρει ανθρώπινους τρόπους να προσεγγίσει "τους αναρχικούς", αντί να τους κάνει πόλεμο.Αν θέλεις, μπορείς να κάνεις διάλογο, να μην στέλνεις 8000 (+ τους κρυφούς) αστυνομικούς σε κάθε επέτειο μνημης, να μην έχεις καλλιεργήσει τέτοιο κλίμα, να φροντίσεις να μην τους δέρνουν στην ΓΑΔΑ ακόμα και όταν δεν κάνουν τίποτα κτλ.. ΑΝ θέλεις. Το επόμενο -και πιο σημαντικό απ' όλα- βήμα που έχει να κάνει, είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, να δείξει πως ΔΕΝ παρεμβαίνει για να βγάζει εκτός γνωστούς και φίλους.. ενώ κάνει πόλεμο "στους εχθρούς" με κομβικές τις υποθέσεις των "μεγάλων ψαριών" και της Χ.Α, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ας πούμε έβγαζε ρεμβανσισμό στους χρυσαυγίτες, τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ επικίνδυνα, αν και δεν μου δίνει την εντύπωση ότι θα κάνει κάτι τέτοιο. Άσχετα με την οικονομική πολιτική που παραμένει ένας γρίφος το τι θα κάνει και τι περιθώρια έχει, μπορεί τουλάχιστον να κάνει κάποια βασικά πράγματα σε θέματα φοροδιαφυγής, διαφάνειας κτλ. Δεν ξέρω αν και τι θα κάνει απ' όλα αυτά, δεν μπορώ να σου πω πως έχω και πολύ εμπιστοσύνη στις ικανότητες των στελεχών του -στην πλειοψηφία-, αλλά και πάλι μέχρι να το δούμε και στην πράξη.. ποτέ δεν ξέρεις.. η ελπίδα πεθαίνει τελεταία.. ακόμα και για τους εμπόρους της.
"δεν ξέρω τι λες εκεί πέρα και πως ζυγίζεις σε ποιες περιπτώσεις αξίζει η ζωή του". Αλίμονο! Δεν έιπα τίποτα τέτοιο, η ζωή αξίζει σε κάθε περίπτωση! Το μόνο που είπα είναι ότι αξίζει να περιμένει, δεν νομίζεις;Όσο για το αν έπαιξε ρόλο, μπορεί ακόμα και να έχει η ΝΔ στα χέρια της δημοσκοπήσεις που δείχνουν μείωση της ψαλίδας πιθανώς με τάση άντλησης ψηφοφόρων της Χ.Α. προς αυτήν μετά και από το θέμα Ρωμανού.
Ενα γελάκι εσκασε στα χείλη μου όταν διάβασα αυτό για τις δικαστικές αρχές.Αυτές τις καλές και πάνω από όλα δίκαιες και αδιάφθορες δικαστικές αρχές.
Συνεχίζεται ο τζόγος πάνω στις πλάτες του κόσμου. Αυτά παθαίνεις όμως αν έχεις μια ασυνάρτητη κυβέρνηση και η μόνη εναλλακτική είναι ένα συνοθύλευμα εμπόρων ανρθώπινου πόνου και μπαχαλάκηδων.
Όλα τυχαία σε αυτή την χώρα ΟΛΑ τυχαία! Δεν δίνεις άδεια στο Ρωμανό, επικρατεί το χάος, περνάς αθόρυβα τον εξευτελιστικό προϋπολογισμό και τώρα που έχεις τρομοκρατήσει την τρίτη ηλικία, τσουπ έλα και ο ΠτΔ! Γκουντ γκουντ!
Καλύτερα έτσι. Αμα δεν ψηφιστεί πρόεδρος οι εκλογές λογικά θα διεξαχθούν περί τα τέλη Ιανουαρίου οπότε κυβέρνηση θα έχουμε μέσα Φεβρουαρίου- αρχές Μαρτίου. Τουλάχιστον με αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν θα πέσουν οι εκλογές μέσα στην τουριστική περίοδο και δεν θα χάσουμε -βλακωδώς- τουρίστες, που κακά τα ψέματα έχουμε ανάγκη.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ΕΛληνων πάντως απ' τον τουρισμό δε βγάζει φράγκο, αντίθετα χάνει από την αύξηση της τουριστικής κίνησης λόγω του ότι όλα παίρνουν την ανιούσα. Αλλά ξέχασα το μυαλό σας είναι στο πως θα κρατηθεί στα ίσια της η μάσα των φραγκάτων, και σ' αυτήν ανήκουν και οι μεγαλοξενοδόχοι, οι τουριστικοί πράκτορες που κλείνουν τα "πακέτα" προσφορών που οι τουρίστες μένουν σχεδόν έγκλειστοι σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα για να μη φεύγει φράγκο εκτός, οι ναυτιλιακές κλπ. Εμείς πληρώνουμε αντίθετα χρυσό το να πάμε σε ένα νησάκι το καλοκαίρι, 400 ευρώ δυο άτομα με αυτοκίνητο, 70-80 ευρώ τη βραδιά για "καταλύματα" ο θεός να τα κάνει.Να μην πω για τα παιδιά που δουλεύουν στον τουρισμό μαύρα και με μεροκάματα 300-400 ευρώ... Ή για τις κλειστές παραλίες με είσοδο .. Ή για τις ξαπλώστρες των 5 και 10 ευρώ ή τα τραπεζάκια μέσα στο κύμα... Άνοιξες μεγάλη κουβέντα...
Νωρίς νωρίς οι εκλογές. Προσπαθουν να τη γλυτώσουν με όσο το δυνατόν μικρότερη διαφορά. Θα καταρρεύσουν όμως με πάταγο όπως και να 'χει. Τι κ' αν όσο και αν όλα τα μέσα τους στηρίζουν με τα μπούνια , τι κ' αν τους ψηφίσει όπως πάντα η Εκάλη, η Δροσιά, το Καστρί , η Φιλοθέη ; Τι κ' αν τους στηρίζουν οι εφοπλιστές, οι καναλάρχες, οι μεγαλοεισοδηματίες, τα λαμόγια ; Τι κ' αν έχουν δημιουργήσει το νέο Κουβέλη στη θέση του παλιού που ναυάγησε (το Ποτάμι) ; Τι κ' αν έχουν δώσει εκατομμύρια ευρώ για έναν πόλεμο λάσπης και προπαγάνδας ; Όλη αυτή η μούργα που εκφράζουν θα πάει στον αγύριστο της ιστορίας. Και ελπίζουμε για πάντα, οριστικά. Αρκετή ζημιά κάναν στη χώρα μας.
Έχει ακόμα το θάρρος/θράσος να μιλάει για διαπραγμάτευση του κόμματος της και πως αυτή -η έλλειψη ικανής διαπραγμάτευσης δηλαδή- ποτέ δεν είναι από δική της ευθύνη αλλά όλων των άλλων... τι φανταστικό αυτό το κορίτσι.