Αχτσιόγλου: Οικονομικά παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων

Αχτσιόγλου: Οικονομικά παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση αναζητά αυτή τη στιγμή μία κοινωνικά βιώσιμη λύση για την επίτευξη της οποίας διαπραγματεύεται σκληρά, τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, από την Αλεξανδρούπολη, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πορεία και τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. «Από την πλευρά μας έχουμε υλοποιήσει σχεδόν το 80% των προαπαιτούμενων και μένουν ανοιχτά το ζήτημα των εργασιακών, ακριβώς γιατί υπάρχει αυτή η διαφωνία», σχετικά με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, είπε.

Χαρακτήρισε «πρόβλημα» τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και «οικονομικά παράλογες τις απαιτήσεις του για εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος, όταν η ελληνική οικονομία δείχνει ότι υπεραποδίδει σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί στη συμφωνία».

Εκτίμησε πως θα βρεθεί γρήγορα το σημείο ισορροπίας και τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση και να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «για να εμπεδωθεί πια στην ελληνική οικονομία αυτή η τάση βελτίωσης που σημειώθηκε την προηγούμενη χρονιά».

Η κ. Αχτσιόγλου αναγνώρισε ως πολύ σοβαρό το πρόβλημα ανεργίας, το οποίο «θα επιλυθεί εφόσον βελτιωθεί και η οικονομία της χώρας». Διευκρίνισε πως η κυβέρνηση δεν κλείνει τα μάτια απέναντι στο πρόβλημα ούτε θριαμβολογεί για «τη σημαντική μείωση των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων της ανεργίας». «Κάνουμε ότι μπορούμε για να μειωθεί αυτό το ποσοστό... Μέσα από προγράμματα που υλοποιούμε, που κάνουν εξορθολογισμένη χρήση των πόρων από την ΕΕ και των χρηματοδοτήσεων, μέσα από μία στόχευση σε προγράμματα πλήρους απασχόλησης με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, καλύπτοντας πιο ευάλωτες ομάδες, πιο νέους ή αυτούς που είναι πλησίον συνταξιοδότησης, μ' έναν τρόπο δίνεται μια σημαντική βοήθεια στους ανέργους. Μέσα από τέτοιου τύπου προγράμματα θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον κόσμο αυτόν ο οποίος έχει δικαίωμα στη δουλειά», σημείωσε.

Επανέλαβε πως κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ζήτημα που τίθεται σε όλους τους τόνους στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές «απέναντι στους οποίους έχουμε όλα τα επιχειρήματα για να επανέλθει το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων», κατά τη δεύτερη αξιολόγηση. «Μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις διαμορφώνεται πλέον ένα δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους και συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, ενώ αντιμετωπίζονται και τα φαινόμενα παραβατικότητας και τελικά βοηθιέται ακόμη και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης γιατί εισρέουν πόροι στα ασφαλιστικά ταμεία και διαμορφώνεται μία κανονικότητα και στην οικονομία» εξήγησε η κ. Αχτσιόγλου, μιλώντας μετά την επίσκεψή της στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στην Αλεξανδρούπολη.

Ακόμα, εκτίμησε πως η καλή λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στην Αλεξανδρούπολη θα βοηθήσει στην επαναφορά μιας κανονικότητας στην αγορά εργασίας. «Αυτός είναι ο στόχος μας. Το πρώτο μας μέλημα είναι να τηρηθεί η νομιμότητα και να μπει ένα φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία, η οποία έχει αρχίσει και λαμβάνει έντονες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω και της αποδιάρθρωσης του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων που συνέβη την περίοδο 2010-2014» δήλωσε. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κασσελάκης: 30 μήνες φυλακή και 50.000 ποινή με αναστολή για παραβίαση του νόμου περί πόθεν εσχες

Πολιτική / Κασσελάκης: Ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ για παραβίαση του νόμου περί πόθεν εσχες

Η εισαγγελική πρόταση ήταν απαλλακτική με το σκεπτικό ότι δεν ανέμενε το Σεπτέμβριο του 2023 να εκλεγεί Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δε γνώριζε την απαγόρευση να διαθέτει καταθέσεις στο εξωτερικό ως πολιτικός αρχηγός
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι: Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου με έμφαση σε Μεταναστευτικό και περιφερειακή σταθερότητα

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι: Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου με έμφαση σε Μεταναστευτικό και περιφερειακή σταθερότητα

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, επισκέφθηκε την Ελλάδα για να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εστιάζοντας στο μεταναστευτικό, την περιφερειακή σταθερότητα και την ενεργειακή συνεργασία.
LIFO NEWSROOM