Δένδιας: Η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη θα συμπεριλάβει και το ανατολικό τμήμα

Δένδιας: Η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη θα συμπεριλάβει και το ανατολικό τμήμα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

«Ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί εδώ και μήνες για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη. Και βεβαίως η Κρήτη περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε σημερινή παρέμβασή του στην Ολομέλεια.

Απαντώντας σε παρατήρηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου ότι υπάρχει διάσταση διατυπώσεων, του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών για τις διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, είπε: «Η θέση της χώρας ως προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, διατυπώνεται από τον νόμο Μανιάτη. Ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την υπερκείμενη της συγκεκριμένης υφαλοκρηπίδας, στη συγκεκριμένη περιοχή, το γεγονός είναι πραγματικό. Δεν έχει οριοθετηθεί με συμφωνία, με μια από τις όμορες χώρες. Αναφέρομαι στην Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει απόκλιση».

Ως προς την ερμηνεία φράσεων του πρωθυπουργού, που επιχειρήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τα θέματα που θα μπορούσε να συζητήσει η Ελλάδα με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «ουδείς πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, οποτεδήποτε, δεν θα διαπραγματευόταν το θέμα των χωρικών υδάτων, γιατί είναι θέμα κυριαρχίας και δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης».

«Όμορες χώρες κατανοούν την άσκηση του δικαιώματος μας», είπε στο σημείο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «η Ιταλία γνώριζε ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε μαζί τους. Ο δε Αλβανός πρωθυπουργός, ο κ. Ράμα, προς τιμήν έκανε σαφή δήλωση, όταν δέχθηκε κριτική από την αντιπολίτευση, ότι είναι απόλυτο δικαίωμα της Ελλάδας, όπως και η Αλβανία έχει ασκήσει το απόλυτο δικαίωμά της, χωρίς να ρωτήσει την Ελλάδα».

Τέλος, αναφερόμενος στη συνομιλία της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού με τον διπλωματικό σύμβουλο του Τούρκου προέδρου, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «Η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού είναι βεβαίως η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού. Είναι όμως διπλωμάτις. Και υπό την διπλωματική της ιδιότητα, είναι υφισταμένη του εκάστοτε υπουργού Εξωτερικών. Και δεν νοείται να ασκεί πολιτική εν αγνοία του υπουργού Εξωτερικών. Και επί τούτου έχω και σαφή δήλωση ότι γνώριζα, ως μη έδει. Το έκανα αυτό, όχι για να πω το αυτονόητο, που οποιοσδήποτε καλόπιστος θα αντιλαμβανόταν. Αλλά ακριβώς, για υπογραμμίσω ότι σε κρίσιμες στιγμές, η αντίληψη ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή ότι μπορεί να γίνονται πράγματα, εν αγνοία, είναι καταστροφική».

Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε δε «να καταγραφεί στη μνήμη των κομμάτων συνολικά», το εξής: «Δεν υπάρχει δυνατότητα για τη χώρα, για την παρούσα κυβέρνηση, και για τον εαυτό μου, να ασκείται διαφορετική πολιτική, από την πολιτική που χαράσσει ο πρωθυπουργός, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό για τη χώρα θα ήταν καταστροφικό. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται, αλλά και δεν νοείται».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Οι δήλωσεις του για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και στρέβλωση της ιστορίας

Πολιτική / ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Οι δηλώσεις του για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και στρέβλωση της ιστορίας

«Αν είχαμε επικεντρωθεί στον νότο δεν θα υπήρχε πια νότος ή βορράς και η Κύπρος θα ήταν εξ ολοκλήρου δική μας» υποστήριξε ο Ερντογάν 
NEWSROOM