Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι διαβλέπει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» στα ελληνοτουρκικά, μετά την αποχώρηση του Oruc Reis, αλλά εξέφρασε ανησυχία μετά την νέα τουρκική NAVTEX για την Κύπρο.

 

«Ελπίζουμε ότι αυτό που είδαμε ως πρώτο σημάδι αποκλιμάκωσης θα συνεχιστεί και ότι δεν θα υπάρχουν απειλές», δήλωσε ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη στον εκτελεστικό διευθυντή του Economist, Ντάνιελ Φράνκλιν, στο πλαίσιο της ετήσιας συζήτησης στρογγυλής τραπέζης του περιοδικού με την ελληνική κυβέρνηση.

 

Όταν ρωτήθηκε ποιο θα είναι το επόμενο σημάδι, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Είναι αρκετά προφανές ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε αν κάποιος αμφισβητεί το θέμα των συζητήσεων μονομερώς. Πιστεύω ότι το τελευταίο που θέλουν και οι δύο χώρες είναι η πλήρης κινητοποίηση των στόλων μας, όπου πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να ξεφύγουν τα πράγματα από τον έλεγχο. Πέρα από τις πράξεις, σημαντική είναι και η ρητορική. Έχω υπάρξει πολύ προσεκτικός, είναι εύκολο να πυροδοτηθούν τα πάθη στην κοινή γνώμη».

 

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως δεν έχει μιλήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά συμπλήρωσε: «Οι σύμβουλοί μας είναι σε επαφή και αυτό κατά την άποψή μου είναι σημαντικό». Αν συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο, πρόσθεσε: «Έχω πει ότι είμαι ανοιχτός να αρχίσουν πολύ σύντομα οι διερευνητικές επαφές».

 

«Ανησυχώ για το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να εκδίδει NAVTEX για την Κύπρο, αλλά σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, βλέπω ένα παράθυρο ευκαιρίας. Ελπίζω και η άλλη πλευρά να το βλέπει έτσι», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Όταν ρωτήθηκε για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, κατά την οποία θα γίνει συζήτηση για πιθανές κυρώσεις για την Τουρκία, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Μία εβδομάδα είναι πολύς καιρός στην πολιτική, ιδιαίτερα στην Ευρώπη», ενώ αρνήθηκε να κάνει προβλέψεις επί του θέματος. Σημείωσε πάντως ότι «Από τις δηλώσεις του Σαρλ Μισέλ, του Ζοζέπ Μπορέλ, της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι σαφές ότι η Τουρκία έχει επιλογή. Μπορεί να συζητήσει εποικοδομητικά με την Ευρώπη, ή να επιλέξει να συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες. Και σε αυτή την περίπτωση, θα υπάρχουν συνέπειες».

 

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι διατεθειμένος να ξαναρχίσει ο διάλογος με την Τουρκία, από το σημείο που είχε σταματήσει, με θέμα τις θαλάσσιες ζώνες και αν δεν βρεθεί συμφωνία, τότε οι δύο χώρες να πάνε το θέμα στη Χάγη.