Αφού εκθειάζει τη γερμανική οικονομία με τη φράση “Κρίση; Ποιά κρίση;” και αναφέρεται στο “θαύμα” της γερμανικής οικονομίας που παρουσίασε ανάπτυξη 1,5% το πρώτο τρίμηνο του 2011 και είναι πλέον ο δεύτερος εξαγωγέας στον κόσμο μετά την Κίνα, η on-line έκδοση του περιοδικού Der Spiegel ασχολείται με ένα άλλο “θαύμα”, μικρό και ανεξήγητο. Αυτό της καταφρονεμένης και παρεξηγημένης Ελλάδας που κατάφερε να αυξήσει το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της στις αρχές του χρόνου. «Η Ελλάδα εκπλήσσει την Ευρώπη με ένα ελάχιστο συν» γράφει το περιοδικό που πριν από λίγες ημέρες αποκάλυπτε ότι θα φεύγαμε οικειοθελώς από το ευρώ. «Εντελώς απροσδόκητα, η Ελλάδα, το πιο αξιοθρήνητο παιδί της Ευρώπης, πέτυχε αύξηση της οικονομίας της κατά 0,8% το πρώτο τετράμηνο του 2011, ενώ η συμπάσχουσα από χρέη Πορτογαλία σημείωσε μείωση κατά 0,7%», αναφέρεται στο δημοσίευμα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η αύξηση αυτή είναι απόρροια μιας γενικότερης ανάκαμψης της Ευρωζώνης. Η ανάκαμψη αυτή έχει, ως πυλώνες σύμφωνα με το περιοδικό δύο οικονομίες. Βεβαίως τη “στιβαρή” γερμανική και την γαλλική.

Σύμφωνα με τα στατιστικά της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το ΑΕΠ παρουσίασε μεν μείωση κατά 4,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011, σημείωσε δε αύξηση κατά 0,8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010.

Η Στατιστική Αρχή, μάλλον σημαδεμένη από το "Master Chef" των προηγούμενων ετών, μετράει πλέον με νέα μέθοδο σε συνεργασία με τη Eurostat την εποχικότητα, εξάγοντας πιο αξιόπιστα αποτελέσματα. Πάντως αυτή η μικρή αχτίδα φωτός που μπήκε από το ρημαγμένο παράθυρο της ελληνικής οικονομίας δεν αναστρέφει και το αρνητικό κλίμα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2010 η ύφεση είναι 7.5%, από 6.6% που ήταν με την προηγούμενη μέτρηση. 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr