Τσίπρας: «Πλάτη στην πανδημία είπαμε θα βάλουμε. Αλλά όχι στις αρπαχτές»

Τσίπρας: «Πλάτη στην πανδημία είπαμε θα βάλουμε. Αλλά όχι στις αρπαχτές» Facebook Twitter
Τσίπρας: «Πλάτη στην πανδημία είπαμε θα βάλουμε. Αλλά όχι στις αρπαχτές και στη λεηλασία του Δημόσιου χρήματος»
0

Επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος με αφορμή την πανδημία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως «Ο ΣΕΒ παραγγέλνει, ο κ. Μητσοτάκης υλοποιεί και μετά θα τα ρίχνουν όλοι μαζί στον κορωνοϊό. Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει να ξεδιπλώνεται».

«Είμαι σίγουρος ότι θα βγούμε νικητές. Οι πολίτες έχουν τη δύναμη, κι έδειξαν τη θέληση και την πειθαρχία που χρειάζεται, για να ξεπεράσουμε την πανδημία», εκτιμά σε συνέντευξή του στον ιστότοπο newsbomb, προσθέτοντας πως οι Έλληνες «απεμπόλησαν για λίγο ακόμη και τις ατομικές τους ελευθερίες, πληρώνοντας το μερίδιό τους για την αντιμετώπιση της κρίσης, κάτι που δεν έκανε σε όλες τις περιπτώσεις το κράτος».

«Όταν τελειώσει αυτή η περιπέτεια, οφείλουμε να αφήσουμε την ατομική ευθύνη και να δούμε τη συλλογική ευθύνη» είπε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας πως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ευθύνη της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που είναι η θωράκιση του ΕΣΥ. «Γιατί αποδείχτηκε ευτύχημα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιστάθηκε σε εξωτερικές πιέσεις της τρόικα αλλά και στις εσωτερικές της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν ακολούθησε το δρόμο της αποδυνάμωσης και τελικά της διάλυσης του ΕΣΥ. Αντίθετα φρόντισε, με 19.500 προσλήψεις να το κρατήσει όρθιο.».

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές κινήσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν είχε να αντιμετωπίσει ένα ελληνικό πρόβλημα αλλά μια παγκόσμια πανδημία που δεν υπήρχε περίπτωση να μην πλήξει και την Ελλάδα. Είμαστε μέσα στην ατυχία μας τυχεροί που είχαμε ως καμπάνα κινδύνου τη γειτονική Ιταλία, όπου πρωτοεμφανίστηκε μαζικά ο ιός στην Ευρωπαϊκή ήπειρο».

«Το ίδιο τυχεροί ήταν και σε άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, που έχουν εξίσου ή και καλύτερα αποτελέσματα από εμάς. Ωστόσο, είναι λίγο άχαρο να κάνουμε συγκρίσεις για το ποια χώρα έχει τους περισσότερους ή τους λιγότερους νεκρούς.

»Μου θυμίζει το γνωστό ρητό ότι ένας θάνατος είναι θρήνος, αλλά πολλές χιλιάδες είναι απλά μια στατιστική. Εγώ δε θέλω να το βλέπω έτσι. Οι αριθμοί πίσω από την πανδημία κρύβουν ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν άδικα, είχαν όνειρα και προσδοκίες και αν δεν υπήρχε ο κορωνοϊός σήμερα θα ήταν μαζί μας.» σημείωσε.

Στήριξη στα αρχικά μέτρα αλλά...

«Η κυβέρνηση ορθώς αρχικά πήρε μια δύσκολη πολιτική απόφαση» είπε χαρακτηριστικά «αλλά με τη καθολική στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης – και αυτό είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα- να ακολουθήσει σχετικά έγκαιρα τα ενδεδειγμένα από την επιστημονική κοινότητα περιοριστικά μέτρα, που σχεδόν το σύνολο των χωρών στην Ευρώπη και στον κόσμο ακολούθησαν με διαφορά ελάχιστων ημερών η μία από την άλλη. Υπήρξαν φυσικά και αστοχίες, και καθυστερήσεις, και παραλείψεις. » υποστήριξε.

Σημείωσε δε πως «Δεν αποτέλεσε όμως πολιτική μου επιλογή να στήσω το γαϊτανάκι της κριτικής και της αντιπολίτευσης την ώρα της κρίσης. Ξέρω πολύ καλά, γιατί το έχω υποστεί προσωπικά, πόσο αντιπαραγωγικό είναι αυτό και πόσο μίζερο. Εγώ αντί της κριτικής για εξαγωγή πολιτικού κέρδους πάνω στο πόνο και στο θάνατο, επέλεξα την αντιπολίτευση των προτάσεων και της αντιμετώπισης της απειλής. Για παράδειγμα, η διγλωσσία στον χειρισμό του εκκλησιασμού ή οι ελλείψεις σε μέσα προστασίας των γιατρών ή η αδράνεια στην ενίσχυση του συστήματος Υγείας με μόνιμους γιατρούς, η προσπάθεια να αυξηθούν οι ΜΕΘ και τα διαγνωστικά τεστ. Σε όλα αυτά τα ζητήματα δεν επιλέξαμε την άγονη κριτική αλλά τις προτάσεις και τη βοήθεια στη κυβέρνηση, προκειμένου να ανταποκριθεί.»

Δεν υπάρχει λευκή επιταγή για το δημόσιο χρήμα

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Τσίπρας αναφέρει πως «πλάτη στην πανδημία είπαμε θα βάλουμε και πράγματι βάλαμε. Αλλά όχι στις... αρπαχτές και στη λεηλασία του Δημόσιου χρήματος. Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι το κλίμα συναίνεσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και της πλειοψηφίας του λαού μας, προκειμένου να ξεπεράσουμε συλλογικά τη κρίση είναι λευκή επιταγή για να μοιράζει δημόσιο χρήμα σε φίλους και ημέτερους, είναι γελασμένος. Να το ξέρουν ότι θα μας βρουν απέναντι αν έχουν σκοπό μαζί να τα φάνε και πάλι» είπε ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση».

Διευκρίνισε δε πως αναφέρεται «στον διπλασιασμό στις τιμές στις κλίνες των ιδιωτικών ΜΕΘ, στην αγορά μέσων προστασίας με σκανδαλώδεις όρους, στη γενναία χρηματοδότηση ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας για τα διαγνωστικά τεστ, στην απευθείας ανάθεση σε εταιρεία προβολής τουριστικού προϊόντος, στην πολύκροτη υπόθεση των ΚΕΚ και η λίστα δυστυχώς δεν τελειώνει».

Φαρισαϊσμός Μητσοτάκη για το ΕΣΥ 

«Είναι εξοργιστικός φαρισαϊσμός να ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός ό,τι έκανε σε 30 μέρες ότι δεν έγινε επί δεκαετίες. Κάποιες προσλήψεις κυρίως νοσηλευτών, με συμβάσεις μάλιστα ορισμένου χρόνου, και οι οποίες ακόμα καρκινοβατούν, και κάποια αποσπασματικά μέτρα, δεν αποτελούν ουσιαστική βελτίωση του ΕΣΥ.

Απλά φτιασίδωμα είναι, της αρνητικής εικόνας του ίδιου του κ. Μητσοτάκη από τη χρόνια εχθρική προς το ΕΣΥ και τους λειτουργούς του στάση. Για αυτό εμφανίστηκε και δήθεν αυτοκριτικός στην συνέντευξή του πριν λίγες μέρες» σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Εργασιακά, επόμενη ημέρα

Σε ό,τι αφορά στην επόμενη ημέρα για τα εργασιακά, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάθετος: «Το ερώτημα δεν είναι εάν θα κρατήσει την κοινωνία όρθια, αλλά εάν θέλει να την κρατήσει όρθια. Έχετε δει άλλη κυβέρνηση στην Ευρώπη αντί να επιδοτεί την εργασία και τους μισθούς να επιδοτεί τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και την αναστολή συμβάσεων; Έχετε δει άλλη κυβέρνηση να λαμβάνει τόσο αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα, μόλις 2% του ΑΕΠ μέσα στην κρίση της πανδημίας;» διερωτάται.

«Με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, όχι δε θα κρατήσει την κοινωνία όρθια. Όχι δε θα ανακόψει την επερχόμενη ύφεση και την έκρηξη της ανεργίας, αντίθετα είναι σα να πατάει γκάζι σε κατηφόρα με σπασμένα φρένα.

Οδηγεί τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια πίσω στο 2012. Και αυτό δεν είναι θέμα ιδεοληψίας ή ανικανότητας. Είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού, από αυτούς που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία μίας νέας μεγάλης αναδιάρθρωσης της οικονομίας στα μέτρα τους.» είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στον ΣΕΒ, που είναι «βασικός εκφραστής της κυβέρνησης» όπως είπε σε αυτόν τον τομέα.

«Να γονατίσει η κρίση τους μικρομεσαίους, τους επαγγελματίες και να σαρώσουν τα πάντα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα αυξήσουν έτσι το μερίδιό τους στην αγορά. Και όλα να βασίζονται πάνω στα ερείπια της εργασίας. Με εκ περιτροπής εργασία και μειώσεις μισθών 50%, με μείωση του κατώτατου μισθού που ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε - όχι όσο ήθελε - αλλά κατάφερε να αυξήσει, ακόμα και με τράπεζα δανεικών εργαζομένων. Ο ΣΕΒ παραγγέλνει, ο κ. Μητσοτάκης υλοποιεί και μετά θα τα ρίχνουν όλοι μαζί στον κορωνοϊό. Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει να ξεδιπλώνεται».

Ανοσία της αγέλης αλλά στα οικονομικά

«Η κυβέρνηση φαίνεται να μην υιοθετεί τη λογική των προληπτικών μέτρων αλλά μια λογική παρόμοια αυτής της ανοσίας αγέλης, μεταφερομένη στο πλαίσιο της οικονομίας.

»Με δυο λόγια κρατάει τα χρήματα από το μαξιλάρι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τα δίνει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τώρα που τα έχουν ανάγκη για να μη βάλουν λουκέτο σε λίγες μέρες από τις υποχρεώσεις που τρέχουν, δεν τα δίνει για να στηρίξει εργαζόμενους, ελευθέρους επαγγελματίες και νοικοκυριά, αλλά περιμένει να τα δώσει σε όποιες λίγες ισχυρές επιχειρήσεις θα αντέξουν από τη κρίση.» τόνισε.

Για το θέμα των ΚΕΚ, ο κ. Τσίπρας τονίζει πως «Μέσα στην κρίση η κυβέρνηση λέει στους δικηγόρους, στους μηχανικούς, στους επιστήμονες ότι δεν χρειάζονται οικονομική στήριξη, απλά είναι αγράμματοι και τεχνολογικά αναλφάβητοι.

Και από τα 1070 ευρώ που προορίζονται για κάθε επιστήμονα με πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά, η κυβέρνηση επιλέγει να του δώσει μόνο τα 600 και αυτά μέσω τηλεκατάρτισης για να μαθαίνει να ανοίγει τον υπολογιστή του και να κάνει restart. Και τα υπόλοιπα 470 σε κάποια Κέντρα Κατάρτισης, προκειμένου να κάνουν εικονικά μαθήματα. «Μου είναι αδιανόητο ότι μετά από αυτό το φιάσκο, ο κ. Βρούτσης παραμένει υπουργός και μάλιστα κουνάει και το δάχτυλο στους επιστήμονες, ότι αυτοί ευθύνονται για το φιάσκο».

«Και όσο για τη δικαιολογία ότι δε μπορούσαν να κάνουν αλλιώς γιατί τα χρήματα ήταν από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, πρόκειται για χυδαίο ψέμα. Η κυβέρνηση μπορούσε να δώσει απευθείας το επίδομα των 800 ευρώ στους επαγγελματίες, χωρίς τη διαμεσολάβηση κανενός, αφού το επίδομα των 800 ευρώ είναι απολύτως επιλέξιμο για προγράμματα ΕΣΠΑ.

Επέλεξε όμως τους μεσάζοντες που πουλάνε "σκόιλ ελικίκου" για μεταξωτές κορδέλες. Και επιβεβαίωσε πως η μόνη κατάρτιση που έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση είναι αυτή της αρπαχτής, που προσβάλλει τον επιστημονικό κόσμο, αλλά και την κοινή λογική. Ο κ. Μητσοτάκης έχει μια ευκαιρία να πάρει πίσω αυτό το αίσχος, να στηρίξει με τα χρήματα αυτά τους επιστήμονες και να σταματήσει να κρύβεται.»

Περί πρόωρων εκλογών

Πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός θέλει πρόωρες εκλογές εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επισήμανε πως «Πιστεύω λοιπόν ότι ο κ. Μητσοτάκης παρά την πανδημία, θέλει να κάνει εκλογές όσο πιο γρήγορα. Δεν έχω καμία αμφιβολία επ' αυτού. «Και σκέφτεται εκλογές όχι από υπερβολική σιγουριά αλλά από φόβο. Από φόβο ότι όσο περνάει ο καιρός θα βρίσκεται απέναντι στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που αυτός με την πολιτική του έχει ήδη γιγαντώσει. Και θέλει να δραπετεύσει από αυτή την ευθύνη», καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM