«Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι τα επικίνδυνα παιχνίδια δεν θα πετύχουν», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη κλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα.

 

Στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την επέλαση του κορωνοϊού, τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, τις αναταράξεις στην ΕΕ αλλά και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα εν μέσω της κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης.

 

«Χθες ενημερωθήκαμε για τη μονομερή κατάθεση συντεταγμένων από την Τουρκία, σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πρόκειται για μια απαράδεκτη κλιμάκωση της έντασης. Η Ελλάδα πλέον έχει κάθε λόγο να ασκήσει τα δικαιώματά της για την κατάθεση συντεταγμένων», τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι πρέπει πρώτα να δοθεί ένα αυστηρό μήνυμα από την Ευρώπη, ότι τέτοιες μονομερείς ενέργειες οδηγούν σε κυρώσεις.

 

«Και η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει ότι διάλογος χωρίς σεβασμό δεν μπορεί να υπάρξει. Ότι τα επικίνδυνα παιχνίδια δεν θα πετύχουν. Και ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα σταθούμε ενωμένοι στην προάσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πλέον την ίδια προκλητικότητα στα βόρεια σύνορα, χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας αναφορά στο «πράσινο φως» από την ΕΕ για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

 

 

«Να μην ξαναγίνει η πολιτεία εχθρός των πολλών»

 

Στο μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας κάνει αναφορά και στον κορωνοϊό, τη «μεγάλη πρόκληση των καιρών μας».

 

«Ένα μέτωπο ζωής είναι πιο αναγκαίο από ποτέ. Για την υγεία όλων, και για την κοινωνική συνοχή. Για να μη μείνει κανένας αβοήθητος, ιδιαίτερα από τις κοινωνικά πιο ευάλωτες ομάδες. Για να μην επιστρέψουμε στις άδικες πολιτικές που οδήγησαν στην πρόσφατη οδυνηρή οικονομική κρίση. Για να μην ξαναγίνει η Πολιτεία εχθρός των πολλών», τονίζει σχετικά και καλεί την κυβέρνηση να δώσει μάχη στην Ευρώπη για γενναίες αποφάσεις, «απέναντι στις νεοφιλελεύθερες συνταγές».

 

«Ενώ στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, πρέπει να καταλάβουν πως οφείλουμε να αλλάξουμε πολλά, αν θέλουμε η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη και ισχυρή. Το '21 υπήρξε πάντοτε πηγή έμπνευσης στους αγώνες για ελευθερία και δικαιοσύνη. Μας διδάσκει ότι ένας μικρός λαός, όταν είναι ενωμένος και δεν είναι προβλέψιμος και πειθήνιος, κερδίζει αυτά που δικαιούται. Μας θυμίζει, τέλος, ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η πατρίδα μας, αλλά και οι αξίες μας. Και ότι το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο», καταλήγει ο κ. Τσίπρας.