Τσίπρας: Μαζική απόπειρα εισροής στον Έβρο - Κάθε κυβέρνηση θα έκανε αυτό που έκανε η ΝΔ στα σύνορα

Τσίπρας: Μαζική απόπειρα εισροής στον Έβρο - Κάθε κυβέρνηση θα έκανε αυτό που έκανε η ΝΔ στα σύνορα Facebook Twitter
0

Υπέρ της στάσης που τήρησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον Έβρο, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η μαζική απόπειρα εισροής στη χώρα, κάθε κυβέρνηση θα έκανε αυτό που έκανε και η σημερινή - εγώ θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. «Αυτό κάναμε εμείς», πρόσθεσε. «Το 2015 είχαμε 860.000 καταγεγραμμένους [...] Μπήκανε από τα νησιά μας γιατί ήταν κλειστός ο Έβρος. Η κυβέρνηση η δική μας είχε κλείσει τον Έβρο χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς να δημιουργεί κλίμα μισαλλοδοξίας». 

Για την θέση δε της νεολαίας του κόμματός του στο ζήτημα είπε ότι «οι νέοι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να ονειρεύονται ακόμη και την ουτοπία» και πρόσθεσε ότι «εμείς όμως οφείλουμε με βάση τις αξίες μας να διαφυλάξουμε την εθνική ασφάλεια». Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μόλις ανέλαβε απέσυρε δυνάμεις από τον Έβρο «και τους μετέφερε στα Εξάρχεια».

Κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «σφυράει κλέφτικα», υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να ζητήσει από τους εταίρους να δρομολογήσουν έμπρακτη βοήθεια στην Ελλάδα και αλληλεγγύη στην κατανομή των προσφύγων. «Ακούσατε εσείς καμιά δήλωση, από όλους αυτούς του Ευρωπαίους επικεφαλής των θεσμών που ήρθαν σήμερα στον Έβρο κατά της Τουρκίας; Ακούσατε καμία δήλωση της κυρίας Μέρκελ ενάντια στην Τουρκία;», πρόσθεσε και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση που, κατά τη γνώμη του, θα έπρεπε να επιμείνει σε κυρώσεις κατά της Άγκυρας, απειλώντας ακόμη και με βέτο.

«Υπήρξε προσπάθεια εργαλειοποίησης του προσφυγικού από τη πλευρά Ερντογάν [...] το κρίσιμο σήμερα δεν είναι να αντιπαρατεθούμε μεταξύ μας αλλά να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μια γεωπολιτική απειλή από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία δεν περιορίζεται στο προσφυγικό αλλά επεκτείνεται στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και οφείλουμε οι πολιτικές δυνάμεις να έχουμε ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης».

«Δεν είναι η ουσία ο Έβρος. Είναι σα να κλειδαμπαρώνεις το παράθυρό σου και να αφήνεις την πόρτα ορθάνοιχτη [...] Δεν πέρασε "ψυχή" από τον Έβρο το 2015. Σωστά κλείσαμε τα σύνορα (...) αυτονόητο ήταν αυτό που κάναμε», είπε μιλώντας στο δελτίο του Mega.

Άσκησε δε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή δεν έχει συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών καταλογίζοντάς του αλαζονεία και πρόσθεσε ότι απαιτείται «στοιχειώδης συνεννόηση» από την πλευρά των πολικών δυνάμεων. Μάλιστα διαβεβαίωσε πως ο ίδιος είναι πρόθυμος να υποστηρίξει την προσπάθεια, εκφράζοντας παράλληλα τον φόβο πως η χώρα βρίσκεται απέναντι σε αδιέξοδο.

«Όλα όσα συμβαίνουν στις τελευταίες ημέρες δεν θα έπρεπε να μας αιφνιδιάζουν», είπε ο κ. Τσίπρας, «γιατί ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα σταματήσει να τηρεί την Δήλωση Ευρώπης-Τουρκίας». Αναφερόμενος στο τι πρέπει να πράξει τώρα η χώρα μας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει από την ΕΕ ουσιαστική στήριξη. «Αυτοί οι άνθρωποι, που είναι δυστυχισμένοι δεν έρχονται για να μείνουν στην Λέσβο και στην Λήμνο, αλλά για να περάσουν στην Ευρώπη. Τι κάνουν οι Ευρωπαίοι; Μας χτυπάνε την πλάτη και λένε ότι το πρόβλημα είναι η φύλαξη των συνόρων, ενώ είναι η επίδειξη ουσιαστικής αλληλεγγύης. Σήμερα που καλέσαμε τους αξιωματούχους στον Έβρο τους κάναμε ένα επικοινωνιακό δώρο, γιατί είναι σαν να ταυτιστήκαμε με τους σκληρούς της Ευρώπης».


Κατηγόρησε δε το Μαξίμου ότι αφήνει τα νησιά να «βουλιάζουν» για να μην δυσαρεστήσει «γαλάζιους δημάρχους» στην ηπειρωτική Ελλάδα»


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα πρόσφατα επεισόδια στην Λέσβο και στην Χίο αποδοκιμάζοντας τα επεισόδια με πρωταγωνιστές τόσο δυνάμεις της αστυνομίας όσο και κατοίκους. «Αυτά θα πρέπει να μείνουν εδώ και να μην διεισδύσουν στο μεδούλι της ελληνικής κοινωνίας», κατέληξε. 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμμένει στην πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Νίκος Φαραντούρης - Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Εμμένει στην πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Νίκος Φαραντούρης - Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τις αποδοκιμασίες από κομματικές πηγές, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τη θέση του υπέρ κυβέρνησης κοινής αποδοχής, με στόχο την κάθαρση
LIFO NEWSROOM
Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Πολιτική / Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Η Άνγκελα Μέρκελ επέστρεψε στην Αθήνα με αφορμή την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας της «Ελευθερία» και μίλησε δημόσια για την πιο δραματική δεκαετία της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναφορές σε υπουργούς, «ταρίφες» και χειραγώγηση ελέγχων

Πολιτική / Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναφορές σε υπουργούς, «ταρίφες» και χειραγώγηση ελέγχων

Εμπλεκόμενοι ακούγονται να αναφέρονται με χυδαίους χαρακτηρισμούς σε πολιτικά πρόσωπα, να μιλούν για πιέσεις σε ελεγκτές, οικονομικά ανταλλάγματα και παρεμβάσεις σε ελέγχους
LIFO NEWSROOM
Δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων: «Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα όρια»

Πολιτική / Δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων: «Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα όρια»

Η νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται το απόγευμα από τον Παπασταύρου στη Βουλή προβλέπει δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία - Στόχος η προστασία τόσο των περιουσιακών δικαιωμάτων των ιδιοκτητών όσο και της δημογραφικής προοπτικής της περιφέρειας
LIFO NEWSROOM
Λάουρα Κοβέσι: Ποια είναι η εισαγγελέας που ξεσκέπασε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πολιτική / Λάουρα Κοβέσι: Ποια είναι η εισαγγελέας που ξεσκέπασε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η έρευνα αφορά περισσότερα από 40 πρόσωπα –πολιτικά στελέχη, κρατικούς υπαλλήλους και συνεργαζόμενες εταιρείες– για ενδεχόμενα αδικήματα απάτης, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
LIFO NEWSROOM