ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Λέσβος: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό - Ζητούν κλείσιμο όλων των δομών

Λέσβος: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό - Ζητούν κλείσιμο όλων των δομών Facebook Twitter
1

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μυτιλήνη και άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου, για το προσφυγικό - μεταναστευτικό και τη διαχείριση σε κρατικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Εκτός από την Λέσβο, παράλληλες συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν στη Χίο και στη Σάμο, σε συνδυασμό με τη γενική απεργία. Την κινητοποίηση διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς. Στο ψήφισμά τους, ζητούν μεταξύ άλλων «άμεση αποσυμφόρηση» των νησιών του βορείου Αιγαίου, μεταφορά των προσφύγων - μεταναστών «σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης» και κλείσιμο όλων των υπαρχουσών δομών.

«Δεν θέλουμε καμία υπάρχουσα και καμία άλλη αποθήκη πίσω [...]  Μας ενοχλεί ότι τα νησιά μας έχουν γίνει τόπος συγκέντρωσης ανθρώπων από 80 χώρες. Περίπου 50.000 σε όλα τα νησιά» δήλωσε ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, κάνοντας λόγο για «συνεννόηση σιωπής όλης της Ευρώπης και της κυβέρνησης».

Λέσβος: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό - Ζητούν κλείσιμο όλων των δομών Facebook Twitter
Λέσβος: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό - Ζητούν κλείσιμο όλων των δομών Facebook Twitter

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μουτζούρης στην ομιλία του αναφέρθηκε ακόμα και σε σχέδιο «υποκατάστασης πληθυσμού» ενώ από την ομιλία του δεν έλειψε η αναφορά στον επενδυτή Τζορτ Σόρος, κάνοντας λόγο για «αιχμαλωσία της Ελλάδας από τη συμφωνία Δουβλίνο 2 [...] Θέλουν να μας επιβάλλουν άλλο τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία» υποστήριξε ο ίδιος χωρίς να εξηγεί σε ποιους αναφέρεται. 

Ο κ. Μουτζούρης ζήτησε έλεγχο του ρόλου των ΜΚΟ και ενέργειες αποτροπής στα σύνορα: «Θέλουμε αποτροπή. Η πατρίς κινδυνεύει. Δεν μ' ενδιαφέρει τι λένε οι συνθήκες».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μυτιλήνης ζήτηση «άμεσο κλείσιμο του αίσχους της Μόριας». «Είμαστε αποφασισμένοι να απαιτήσουμε τη μαζική αποσυμφόρηση του νησιού μας, να διεκδικήσουμε τον έλεγχο των ΜΚΟ, αλλά και να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, όχι άλλη δομή, κλείσιμο όλων των δομών» είπε.

Λέσβος: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό - Ζητούν κλείσιμο όλων των δομών Facebook Twitter
Λέσβος: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό - Ζητούν κλείσιμο όλων των δομών Facebook Twitter

Στη συγκέντρωση μίλησε και ο δήμαρχος Δ. Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος. «Σήμερα, πέντε χρόνια μετά από το ξέσπασμα της κρίσης, έχουμε φτάσει στο και πέντε. Δεν υπάρχει το δεν ήξερα. Δεν υπάρχει το δεν το περίμενα. Δεν υπάρχει το "θα" σε αυτά που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει! Η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει εγκλωβισμένη στην κρίση. Η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να διασύρεται διεθνώς, για να κοιμούνται κάποιοι ήσυχοι στην Αθήνα, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εδώ και λίγους μήνες μας λένε απροκάλυπτα ότι επί της ουσίας τα νησιά σφραγίζονται. Σφραγίζονται και μέσα σ' αυτά θέλουν να εγκλωβίσουν την ίδια την κρίση, μαζί με εμάς και τους χιλιάδες μετανάστες» είπε ο κ. Βέρρος.

Ακολούθησε πορεία στην κλειστή (σ.σ λόγω απεργίας των εργαζομένων) Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης θυροκόλλησε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Το ψήφισμα αναφέρει πώς:

1) «Οι κάτοικοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου τα Νησιά, της να σταματήσουν να είναι αποθήκες ψυχών ξεριζωμένων ανθρώπων σήμερα ενώνουμε της φωνές της και απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Ευρώπη: άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του βορείου Αιγαίου και μεταφορά των προσφύγων - μεταναστών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. 

2) Καμία νέα δομή στα νησιά της Λέσβου και κλείσιμο των υπαρχουσών δομών

3) Έλεγχο όλων των ΜΚΟ

4) Αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων

5) Μέτρα στήριξης για τα νησιά προκειμένου να αποκτασταθεί η ζημιά που έχουν υποστεί. Ζητάμε από την κυβέρνηση και την Ευρώπη: Δώστε πίσω τα νησιά της, δώστε πίσω τη ζωή της. Τα νησιά δεν είναι αποθήκες ψυχών της, το σύνορο της Ελλάδας, το σύνορο της Ευρώπης

Ελλάδα
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία από την ελληνική σημαία πάνω στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στον Βοσπορο

Ελλάδα / Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την υψωμένη ελληνική σημαία στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που είχε δέσει στον Βόσπορο

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του ακρωτηρίου Σαράιμπουρνου, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme»
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
2) Καμία νέα δομή στα νησιά της Λέσβου και κλείσιμο των υπαρχουσών δομών 5) Μέτρα στήριξης για τα νησιά προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που έχουν υποστεί. Πηγή: www.lifo.grΌταν ένας πολύ έξυπνος πολιτικός μας άνοιξε τα σύνορα με Αλβανία και ένα ακόμα πιο έξυπνος έκανε ότι ο Κάστρο στην Κούβα στα χωριά της Κακκαβιά δεν έμεινε όχι τσουγκράνα, όχι κότα άλλα ούτε ραδίκι και βέβαια οι νησιώτες έδειξαν αλληλεγγύη στα πολύ πλούσια αυτά χωριά της Ηπείρου. Άλλωστε και αυτά ζουν από το τουρισμό και δουλεύουν τέσσερις μήνες και κάθονται οκτώ.Τώρα θέλουν και αυτοί αντίστοιχα να έρθουν οι πρόσφυγες στην ενδοχώρα και να πληρώσει ο κάτοικος από την Φλώρινα που έχει 24% ΦΠΑ και ίδια τιμή το πετρέλαιο τα σπασμένα.Εμείς στα Γιάννενα έχουμε δομή στο Κατσικά.Η Πρέβεζα έχει δομή στη ΦιλιππιάδαΑυτή θέλουν δομή αλλά όχι σε αυτούς.Δίκαια πράγματα.