Παυλόπουλος: Αν ανεχθούμε την αυθαιρεσία της Τουρκίας δημιουργείται εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο

Παυλόπουλος: Αν ανεχθούμε την αυθαιρεσία της Τουρκίας δημιουργείται εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο Facebook Twitter
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
3

Αν ανεχθούμε την αυθαιρεσία της Τουρκίας δημιουργείται ένα προηγούμενο εξαιρετικά επικίνδυνο, τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Κατά την συνάντησή του με το ΔΣ της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη «να υπερασπισθούμε το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας όχι μόνο γιατί κατοχυρώνει τα Δικαιώματα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά γιατί αν ανεχθούμε την αυθαιρεσία της Τουρκίας δημιουργείται ένα προηγούμενο εξαιρετικά επικίνδυνο, το οποίο θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, όχι μόνο της Ευρώπης αλλά του κόσμου».

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος «πρέπει να γίνει αντιληπτό ποιοι και πώς μπορούν να το εκμεταλλευθούν αυτό το προηγούμενο» και πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε ανοχή προς την Τουρκία σημαίνει ανοχή και έναντι άλλων. Τούτο πρέπει να το καταλάβουν και άλλα Κράτη, τα οποία - ίσως - δεν έχουν αντιληφθεί το τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη».

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις αυθαιρεσίες της Τουρκίας κατά την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας με βάση την Συνθήκη του Μontego Bay του 1982. «Για να είμαι δε ακριβής, όχι για τον τρόπο που το εφαρμόζει αλλά για τον τρόπο με τον οποίο το παραβιάζει, με τρόπο κατάφωρο, η Τουρκία. Και αυτό το είδαμε και με το λεγόμενο «Μνημόνιο» μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Και λέγω «λεγόμενο» γιατί είναι παντελώς ανυπόστατο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε, ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται το Δίκαιο της Θάλασσας και, μέσα απ' αυτό, τα Σύνορά της και, βεβαίως, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. «Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Έδαφος, τα Σύνορα και η ΑΟΖ της Ελλάδας είναι και Έδαφος, Σύνορα και ΑΟΖ της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, σε ό,τι αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας η ΑΟΖ της Ελλάδας είναι και ΑΟΖ της ΕΕ. Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί περισσότερο η Ευρωπαϊκή Ένωση. Βεβαίως έχουμε την συμπαράστασή της αλλά θα χρειασθεί η συμπαράσταση αυτή να γίνει περισσότερο ουσιαστική προς κάθε κατεύθυνση», επανέλαβε.

Απευθυνόμενος στους Συμμάχους μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι υποδειγματική Σύμμαχος. «Έχει τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αντίθετα με την Τουρκία η οποία, όπως το βλέπετε όλοι και το γνωρίζετε, όχι μόνο δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά «ταξιδεύει με σημαίες ευκαιρίας». Αυτό πρέπει να εκτιμηθεί από τους Συμμάχους και ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες» επισήμανε.

Ακολούθως, τόνισε ότι «τώρα που είναι η κρίσιμη ώρα και πρέπει να στηριχθεί η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τόνισα προηγουμένως, και πρέπει να καταδικασθεί η αυθαιρεσία της Τουρκίας. Δεν μπορεί το ΝΑΤΟ να παραμείνει απλά και μόνο παρατηρητής αυτών των εξελίξεων. Το τονίζω, αυτό είναι προς όφελος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ιδίου του ΝΑΤΟ. Γιατί όταν παραβιάζεται τόσο κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο από μία Σύμμαχό του μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στην ουσία αυτή η Χώρα βάλει εναντίον του ΝΑΤΟ. Και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό».

Τέλος, κάλεσε τα μέλη του ΔΣ της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, να αναδείξουν και να υποστηρίξουν με όποιον τρόπο μπορούν τις παραπάνω ελληνικές θέσεις, οι οποίες συμπλέουν με την υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου και κατέληξε επισημαίνοντας ότι δεν τελειώνει η συνεργασία τους, επειδή τελειώνει η θητεία του τον Μάρτιο, διευκρινίζοντας ότι θα είναι πάντα στην διάθεσή τους, γιατί όπως είπε «τις Εθνικές μας Θέσεις τις υπερασπίζομαι πάντοτε, ανεξάρτητα από την θέση την οποία κατέχω στον δημόσιο βίο της Χώρας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM