Ορκίστηκαν ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο νέος αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος

 

Η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Νότης Μηταράκης και ο Γιώργος Κουμουτσάκος ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο. Ο κ. Μηταράκης, στις πρώτες του δηλώσεις, έθεσε ως προτεραιότητα μια δίκαιη πολιτική ασύλου, που θα ανταποκρίνεται στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και θα μπορεί γρήγορα να διαχωρίζει αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας από αυτούς που δεν την δικαιούνται.

 

«Βασική μας υποχρέωση είναι να αντιληφθούμε τα συναισθήματα του κόσμου και την ίδια ώρα να ασκήσουμε ισορροπημένα μεταναστευτική πολιτική με βάση τους νόμους της χώρας. Στόχος μας είναι η σωστή πολιτική που συμφωνήθηκε τους προηγούμενους μήνες να υλοποιηθεί ταχύτατα. Και η επανασύσταση του υπουργείου θα βοηθήσει στην ταχύτερη υλοποίηση των συμφωνημένων», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας θα μεταβεί στον ΟΟΣΑ, όπου θα έχει συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Άνχελ Γκουρία, καθώς και με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ.

 

Την ίδρυση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολούθησε διαφορετική πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες: φύλαξη των συνόρων μας, επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, αυξημένες επιστροφές και κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας. «Και όλα αυτά, προωθώντας παράλληλα την αποσυμφόρηση των νησιών, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με τη διεθνοποίηση του προβλήματος σε όλα τα διεθνή fora». Όπως τόνισε, «αυτό που απαιτείται είναι η ταχύτερη υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Με απόφαση του πρωθυπουργού δημιουργείται υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με υπουργό τον βουλευτή Χίου, κ. Παναγιώτη Μηταράκη».

 

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

 

 

Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. «Τα συγχαρητήριά μου στον κ. Μητσοτάκη που του πήρε τελικά μόνο έξι μήνες και εφτά μέρες για να καταλάβει το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό και πόσο γκάφα ολκής ήταν η απόφασή του να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη χώρα με τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ευρώπη», έγραψε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον Στέλιο Πέτσα να απαντά αναφερόμενος σε παλιότερες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα. «Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα», είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ