«Ρεάλ των Βαλκανίων» αποκαλεί την Ελλάδα ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς υπογραμμίζοντας την ανάγκη να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή.

 

Για την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας, μίλησε στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Μαργαρίτης Σχοινάς, κάνοντας λόγο για «καουμποϊλίκια». Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι οι τουρκικές πρακτικές σε σχέση με την Κύπρο δεν βοήθησαν ούτε την ίδια, ούτε τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ούτε και πέτυχαν και κάποιους από τους στόχους που είχε εξαγγείλει η Τουρκία εκεί.


Όπως είπε «πρόκειται περισσότερο για κινήσεις εντυπωσιασμού και πρόκλησης. Υπήρξε ευρωπαϊκή αντίδραση, θα συνεχίσει να υπάρχει ευρωπαϊκή αντίδραση κάθε φορά που γίνονται τέτοιου είδους "καουμποϊλίκια", αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ομολογήσουμε ότι το ενεργειακό θέμα στην Κύπρο θα λυθεί οριστικά μόνον όταν προχωρήσει και η επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

 

Ο ίδιος τόνισε ακόμα ότι το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

«Σε λίγους μήνες τα ευρωπαϊκά σύνορα θα ελέγχονται από την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, που θα είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός οργανισμός ο οποίος θα οπλοφορεί και θα έχει δικά του μέσα» είπε.

 

Ο Έλληνας επίτροπος θεωρεί πολύ σημαντικό να υπάρχουν ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία, πράγμα που όπως αποκαλύπτει συζήτησε την περασμένη Παρασκευή στην συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Όπως τόνισε επίσης, υπάρχει μια αντίληψη αυτή την στιγμή στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα με την συμβολή των εταίρων της στάθηκε στα χρόνια της κρίσης και πρέπει να αμειφτεί για την προσπάθεια της και οι Έλληνες για όσα συνειδητά αποδέχθηκαν.