Για το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης που δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα, μίλησε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος.

 

«Σημαντικό είναι ότι το σημείο αυτό που βρίσκεται κάτω από την Κρήτη και σταμάτα ακριβώς εκεί που είναι το ανατολικό όριο της Κρήτης», εξηγεί στο ΣΚΑΪ o κ. Συρίγος και προσθέτει πως: «Δεν είναι ο χειρότερος χάρτης όπως ο προηγούμενος που έδειχνε ότι φτάνει ως την δυτική Κρήτη αλλά θεώρει ότι είναι δίκη της όλη αυτή η περιοχή» επισημαίνοντας πως «η συμφωνία αγνοεί την ύπαρξη της Καρπάθου, της Κάσου, της Κρήτης και της Ρόδου».

 

Επιπλέον, υπογραμμίζει πως: «Σύμφωνα με το άρθρο 2 - 3 οι δυο χώρες θα την καταθέσουν στα Ηνωμένα Έθνη για τις Διεθνείς Συμφωνίες. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι μια ισχυρή συμφωνία». Ωστόσο όπως δηλώνει η συμφωνία αυτή «είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο και την κοινή λογική διότι δεν υπάρχουν αντικριστές ακτές μεταξύ Λιβύης Τουρκίας. Στην μέση είναι η Ελλάδα». «Είναι στρατηγική της Τουρκίας... Θα βρίσκουμε και θα σκοντάφτουμε σε αυτή την συμφωνία» σημειώνει και καταλήγει αναφέροντας πως «Αυτή η κίνηση επηρεάζει την Ελλάδα όχι την Κύπρο ενώ παράλληλα αυτή η συμφωνία προσφέρει στην Τουρκία την στοιχειώδη νομιμότητα».