Η συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ξεκίνησε επεισοδιακά, καθώς στην ημερήσια διάταξη ήταν η συζήτηση του αιτήματος εξαίρεσης του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

 

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής ψήφισαν υπέρ της εξαίρεσης του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη. Κατά της απόφασης τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν συμμετείχε στη διαδικασία, καθώς και το ΚΚΕ, ενώ «παρών» ψήφισε η Ελληνική Λύση. Η απόφαση τελικά ελήφθη κατά πλειοψηφία. 

 

Η τεταμένη ατμόσφαιρα κλιμακώθηκε όταν ζήτησε τον λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης που μίλησε για «προσπάθεια συγκάλυψης: «Ζητάμε έγγραφα και μας λέτε ότι θα αποφασίσει η πλειοψηφία αν θα τα πάρουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Γιάννη Μπούγα.

 

Ενδεικτικός είναι ο διάλογος που ακολούθησε σύμφωνα με πληροφορίες:

Γιάννης Μπουγάς: «Θα εφαρμόσω το άρθρο 160Α του Ποινικού Κώδικα αν χρειαστεί.

Δημ. Τζανακόπουλος: Θα οδηγήσετε ενώπιον του Δικαστηρίου βουλευτές που τους απέστειλε εδώ ο ελληνικός λαός;
Σπ. Λάππας: Δεν έχει υπάρξει ξανά προηγούμενο εξαίρεσης μελών Προανακριτικής. Τι θα πείτε στον ελληνικό λαό για αυτό το κόλπο;

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, φωνές ακούστηκαν έως τους διαδρόμους του Κοινοβουλίου. «Ξεφτιλίζετε ό,τι ήταν ιερό σε αυτή τη Βουλή. Με τη βία της πλειοψηφίας αποφασίζετε να μετατρέψετε την επιτροπή σε χούντα! Να με αποβάλετε και να φωνάξετε την αστυνομία, ντροπή σας!» τόνισε ο κ. Ραγκούσης, σύμφωνα με πηγές.

 

Σύμφωνα με πηγές, ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης απάντησε ότι η τοποθέτηση Ραγκούση περί χουντο-επιτροπής πρέπει να καταδικαστεί καθώς εκθέτει τον κοινοβουλευτισμό. Κατηγόρησε δεν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιθυμεί να εκτρέψει την διαδικασία υιοθετώντας διαδικασίες που θυμίζουν άλλα ακραία κόμματα. Όπως είπε, αίτημα εξαίρεσης είχε υποβληθεί και το 2010 και τότε είχε συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είχατε συμφωνήσει, το καταλαβαίνετε; (...) γνωρίζετε για το ασυμβίβαστο κι' επιμείνατε να προτείνετε τα δύο μέλη . Λειτουργήσατε κακόπιστα για να προκληθεί ακυρότητα της διαδικασίας».

 

ΝΔ – ΚΙΝΑΛ: Ελεγχόμενοι οι Πολάκης – Τζανακόπουλος

Βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής ζήτησαν οι δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κληθούν ως μάρτυρες, κατηγορώντας τους για μεθοδεύσεις. 

 

Για τον κ. Πολάκη υπογραμμίζουν ότι ο ίδιος είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες, προχωρώντας σε προαναγγελία διώξεων πριν η Δικαιοσύνη διαβιβάσει την δικογραφία στην Βουλή. Για τον κ. Τζανακόπουλο, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι είχε επισκεφθεί ως κυβερνητικός εκπρόσωπος την Ελένη Τουλουπάκη στον Άρειο Πάγο λίγες ώρες πριν η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς στείλει τον φάκελο στο κοινοβούλιο.

 

Κατά τους βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, Τζανακόπουλος και Πολάκης δεν πρέπει να έχουν τις ασύμβατες αρμοδιότητες του ελεγκτή και ελεγχόμενου και, σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις εργασίες της προανακριτικής, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει κίνδυνος ακυρότητας. 

 

ΣΥΡΙΖΑ: Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα

Από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι το αίτημα εξαίρεσης των δύο βουλευτών του είναι νομικά έωλο και η ψήφισή του αποτελεί «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».