Ο Τσίπρας απάντησε στον Ερντογάν: Εγώ έχω στο πλευρό μου την Ευρωπαϊκή Ένωση και το διεθνές δίκαιο

Ο Τσίπρας απάντησε στον Ερντογάν: Εγώ έχω στο πλευρό μου την Ευρωπαϊκή Ένωση και το διεθνές δίκαιο Facebook Twitter
5

Απάντηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε από την Κύπρο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δέχτηκε σήμερα τα πυρά του τούρκου προέδρου.

Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν προειδοποίησε τον τούρκο πρόεδρο ότι «πρέπει να σταματήσουν εδώ οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου γιατί θα υπάρξει σοβαρό τίμημα ως προς την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία, αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

«Μιλάω έχοντας στο πλευρό μου την ΕΕ, τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας και όλες τις χώρες που σέβονται το διεθνές δίκαιο. Δεν έχει κανένα νόημα η τακτική της κλιμάκωσης. Δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας να επιχειρεί κάποιος άγονες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μιας χώρας που δεν έχει δυνατότητα αποτροπής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα


«Εκπροσωπείτε την σταθερή αλληλεγγύη της Ελλάδας στην Κύπρο, όπως και εκπροσωπείτε την Ελλάδα ως τον πιο σημαντικό πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Αντιλαμβάνομαι τι σημαίνει να υπηρετείς στην πρώτη γραμμή. Είτε εδώ, είτε στο Ορμένιο, είτε σε κάθε γωνιά της ακριτικής Ελλάδας. Φέρνετε εις πέρας την αποστολή σας, στο ακέραιο. Και αυτή η αποστολή δεν είναι εύκολη. Σήμερα, σε μια ταραγμένη χρονική περίοδο, οι προκλήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί. Και η χώρα μας, όπως και η Κύπρος βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Και να δώσουμε το μήνυμα σε όλους: Μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου μπορούμε να προχωρήσουμε. Γιατί όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου θα έχει συνέπειες. Και το τίμημα θα είναι σοβαρό. Εμείς επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ανέφερε στην αρχή του χαιρετισμού του ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Το μήνυμα της παρουσίας μου εδώ είναι ότι η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο, το αναφαίρετο δικαίωμά της να αξιοποιεί τους πόρους της εντός της ΑΟΖ της. Θα στηρίξουμε την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Λίγο πριν έρθω εδώ στην Κύπρο, συνεργάτες μου με πληροφόρησαν ότι ο τούρκος πρόεδρος έκανε κάποιες δηλώσεις. Και είπε απευθυνόμενος σε μένα ότι λέω κάποια πράγματα όντας μόνος μου.

Απαντώ στον κ. Ερντογάν: Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλάει τη γλώσσα της λογικής, της αλήθειας, της αποφασιστικότητας και του διεθνούς δικαίου. Μιλάω έχοντας στο πλευρό μου την ΕΕ, τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας και όλες τις χώρες που σέβονται το διεθνές δίκαιο. Δεν έχει κανένα νόημα η τακτική της κλιμάκωσης. Δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας να επιχειρεί κάποιος άγονες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μιας χώρας που δεν έχει δυνατότητα αποτροπής. Πρέπει να σταματήσουν εδώ οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου γιατί θα υπάρξει σοβαρό τίμημα ως προς την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία, αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

«Πρέπει να γνωρίζουν καλά οι Έλληνες ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δυνατές και αξιόπιστες, έτοιμες να εκτελέσουν την αποστολή τους στο ακέραιο. Τα στελέχη της ΕΛΔΥΚ, δίνετε τον καλύτερο εαυτό σας, κρατώντας ψηλά τη σημαία της αποτροπής», είπε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας.

Πολιτική
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ