«Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν και ετοιμότητα και επάρκεια να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα, όποτε αυτό απαιτηθεί» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, στην εναρκτήρια ομιλία του στην ημερίδα της Exposec Defense, που άρχισε σήμερα στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

 

Ο Έλληνας υπουργός, αφού επανέλαβε τη θέση στρατηγικής ψυχραιμίας της Ελλάδας, σημείωσε ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή, χαρακτήρισε την Τουρκία ως έναν δύσκολο γείτονα στον χώρο του Αιγαίου που προβάλλει ανυπόστατες αιτιάσεις και προανήγγειλε ότι σύντομα ομάδες από τις δύο χώρες θα ξεκινήσουν συζητήσεις για να δουν τι μπορεί να γίνει με νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

 

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ, του οποίου η θητεία στην Αθήνα επεκτάθηκε για έναν χρόνο, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ αποδίδουν πολύ μεγάλη σημασία στις διμερείς αμυντικές σχέσεις, λέγοντας ότι «πρόκειται για σημαντικό στρατηγικό στοίχημα, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δύο χωρών».

 

Παράλληλα, προανήγγειλε την ανανέωση της υπάρχουσας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ, που ισχύει από το 1990, καθώς όπως είπε έχουν αλλάξει τα γεωστρατηγικά δεδομένα από τότε και ανακοίνωσε πως τον προσεχή μήνα ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον.

 

Στη συνέχεια, ο αρμόδιος τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, τάχθηκε υπέρ κοινών αποφάσεων στον τομέα ασφάλειας για το μέλλον, λέγοντας ότι «οι αποφάσεις που πρέπει να πάρει η Ελλάδα είναι πολύ κρίσιμες και δεν πρέπει να χαθεί καθόλου χρόνος». Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε τους πρέσβεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, που βρίσκονταν στην ημερίδα, για τις κοινές προσπάθειες που καταβάλλουν για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, σημειώνοντα ότι οι σχέσεις Ελλάδας, ΗΠΑ και Ισραήλ τα τελευταία χρόνια είναι πολύτιμες.

 

Επιπλέον, προανήγγειλε την ομογενοποίηση του συστήματος εσωτερικής ασφάλειας, ιδίως στους τομείς των πληροφοριών, της ασφάλειας πλουτοπαραγωγικών πηγών και κορυφαίων ΔΕΚΟ, τονίζοντας πως η ΝΔ θα δομήσει ένα τέτοιο σύστημα εσωτερικής ασφάλειας, όπως αυτό που έχουν οι ΗΠΑ και το Ισράηλ (Homeland Security), για να αντιμετωπίζεται επαρκώς όποια έκτακτη κατάσταση δημιουργηθεί.

 

Τέλος, ο κ. Κικίλιας είπε ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις «δεν πρέπει να επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος και πως δεν πρέπει να υπάρχει η αίσθηση ότι χάνεται χρόνος, γιατί δεν υπάρχει χρόνος».