Βουλή: «Ναι» στην αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια - Εγκρίθηκε το επίμαχο άρθρο

Βουλή: «Ναι» στην αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια - Εγκρίθηκε το επίμαχο άρθρο Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε το επίμαχο άρθρο το οποίο δίνει τη δυνατότητα αναδοχής παιδιών σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Ειδικότερα, υπέρ του άρθρου 8 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τα «μέτρα για την προώθηση του θεσμού της υιοθεσίας και αναδοχής», τάχθηκαν υπέρ 161 βουλευτές, έναντι 103 βουλευτών που καταψήφισαν. Συνολικά ψήφισαν 264 βουλευτές. 

Από τους ΑΝΕΛ ο Βασίλης Κόκκαλης έστειλε επιστολική ψήφο με την οποία δήλωσε ότι καταψηφίζει το άρθρο 8.

Νωρίτερα, υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο. Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν.

Ακολούθησε η ονομαστική ψηφοφορία που αιτήθηκε η Χρυσή Αυγή επί του άρθρου 8.

Ποιοι βουλευτές διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή των κομμάτων τους
 

Με διαφοροποιήσεις από την επίσημη γραμμή του κόμματος τους εμφανίστηκαν βουλευτές, τόσο από την κυβερνητική παράταξη όσο και από την αντιπολίτευση, κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη επί του επίμαχου άρθρου 8. Δύο βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν, ενώ αντίθετα δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ και τέσσερις της ΝΔ υπερψήφισαν το άρθρο.

Σημειώνεται ότι η επίσημη γραμμή των κομμάτων για την επίμαχη διάταξη ήταν:

ΥΠΕΡ: ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι

ΚΑΤΑ: ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων.

Κατά την ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία που έγινε διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι:

  • Από τους πολιτικούς αρχηγούς: Υπερψήφισαν ο Αλέξης Τσίπρας, η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης. Καταψήφισαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο Βασίλης Λεβέντης.
  • Από τη ψηφοφορία απουσίαζαν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμένος και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Από ΣΥΡΙΖΑ: Καταψήφισαν οι Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Θόδωρος Παραστατίδης.

Απουσίαζαν: Σταύρος Κοντονής, Γιώργος Κατρούγκαλος Νίνα Κασιμάτη, Γεωργία Γεννιά, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Καραγιάννης και Άννα Βαγενά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής όπως εξήγησε ο ίδιος, παρά τη προσπάθεια του, δεν πρόλαβε να έρθει έγκαιρα από το υπουργείο όπου είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις και έφτασε μόλις είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία.

Από τους ΑΝΕΛ: Υπερψήφισαν οι Κώστας Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Απουσίαζε η Έλενα Κουντουρά.

Από τη ΝΔ: Υπερψήφισαν η Ντόρα Μπακογιάννη, η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Νίκη Κεραμέως και η εισηγήτρια του κόμματος Κατερίνα Μάρκου.

Απουσίαζαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης καθώς και οι Νίκος Δένδιας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Λευτέρης Αυγενάκης, Ανδρέας Βαγιωνάς και Θόδωρος Φορτσάκης.

Οι Μάκης Βορίδης και Μάριος Σαλμάς που βρίσκονται σε κοινοβουλευτική αποστολή απέστειλαν επιστολή στην οποία δήλωσαν ότι καταψηφίζουν.

Από τη ΔΗΣΥ: Απουσίαζαν οι Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Γιώργος Αρβανιτίδης και Δημήτρης Τσελέπης.

Από το ΚΚΕ: Απουσίαζαν 8 βουλευτές, μεταξύ αυτών ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας και η Λιάνα Κανέλη.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, απουσίαζε ο Χάρης Θεοχάρης.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ