Ο Ολάντ μιλά για την πρώτη συνάντηση με Τσίπρα και αποκαλύπτει το παρασκήνιο πριν το δημοψήφισμα

Ο Ολάντ μιλά για την πρώτη συνάντηση με Τσίπρα και αποκαλύπτει το παρασκήνιο πριν το δημοψήφισμα Facebook Twitter
2

Την πρώτη του συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και το παρασκήνιο πίσω από το δημοψήφισμα του 2015 περιγράφει εκτενώς ο Φρανσουά Ολάντ στο νέο του βιβλίο «Τα Διδάγματα της Εξουσίας», όπου έχει αφιερώσει ολόκληρο κεφάλαιο στην Ελλάδα. 

«Ο γιακάς ανοιχτός, φαίνεται ευχάριστος, μιλάει αγγλικά με μια πολύ νόστιμη ελληνική προφορά, έχει γερή πολιτική εμπειρία αν και ομολογεί, χωρίς κίνδυνο να διαψευστεί, ότι είναι νεοφώτιστος στα μυστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης...», είναι ο τρόπος που περιγράφει τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την πρώτη τους συνάντηση. 

Στη συνέχεια, αφού αναφέρεται στον Εμανουέλ Μακρόν, τις πρώην συντρόφους του, τα πολιτικά του λάθη και τις αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει, ο Φρανσουά Ολάντ περιγράφει με λεπτομέρειες τις εντάσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με το ζήτημα της Ελλάδας, τη συμπάθεια και τη στήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και την αυστηρότητα της Άνγκελα Μέρκελ τις κρίσιμες στιγμές.

Σχετικά με το βράδυ της 26ης Ιουνίου και το δημοψήφισμα που ακολούθησε, ο Φρανσουά Ολάντ γράφει:

«Πολύ επίσημος, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά τηλεφωνική σύσκεψη με τη γερμανίδα Καγκελάριο και το γάλλο Πρόεδρο. Ο τόνος της φωνής του είναι βαρύς. Μάλλον δεν είναι μόνος στο γραφείο του. Εμφανίζεται οργισμένος και χρησιμοποιεί ένα εκδικητικό λεξιλόγιο το οποίο δεν έχει ποτέ άλλοτε χρησιμοποιήσει. Μας ανακοινώνει ότι αρνείται τις τελευταίες ευρωπαϊκές προτάσεις και μας ενημερώνει με τη μια ότι θα καλέσει τον ελληνικό λαό να εκφραστεί σε δημοψήφισμα. "Ποιο θα είναι το ερώτημα;" τον ρωτάω. "Είναι πολύ απλό", απαντά ο Τσίπρας. "Δέχεστε τη συμφωνία των Βρυξελλών;". "Και ποια είναι η απάντησή σου;", τον ρωτά η Άνγκελα Μέρκελ. "Όχι". Πέφτει βαριά σιωπή. Καταλαβαίνω ότι η εμπιστοσύνη, για την Καγκελάριο, έχει διαρραγεί».

Ο Ολάντ μιλά για την πρώτη συνάντηση με Τσίπρα και αποκαλύπτει το παρασκήνιο πριν το δημοψήφισμα Facebook Twitter

Στο βιβλίο του ο Φρανσουά Ολάντ εξηγεί επίσης γιατί αποφάσισε να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα ώστε να κάνει καινούργια διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Αυτή η ελληνογαλλική συμμαχία τους οδηγεί στη νύχτα της 12ης Ιουλίου του 2015, για την οποία αναφέρει: «Οι συνομιλίες ξεκινούν σε μια συγκυρία όπου και το χειρότερο είναι δυνατόν. Οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Ο Τσίπρας το έχει καταλάβει κι αποφεύγει οποιαδήποτε πρόκληση». 

Ωστόσο ο Ολάντ βλέποντας το αρνητικό κλίμα με την Γερμανία, προτείνει μια συνομιλία για τρεις: «Με βαριά καρδιά αλλά αποφασισμένος να κρατήσει τη χώρα του μέσα στην Ευρωζώνη, ο Τσίπρας δέχεται τη συμφωνία που είχε αρνηθεί κι αναλαμβάνει τις ευθύνες του». 

Σύμφωνα με τον Ολάντ, κάπως έτσι η Γαλλία κατάφερε να προστατέψει τα συμφέροντα της Ευρώπης κι ο Έλληνας Πρωθυπουργός τα σενάρια περί Grexit. «Δεν γνωρίζω αν θα ανταμειφθεί για τις γενναίες επιλογές του, αλλά μπορώ να πιστοποιήσω πως έδρασε ως Ευρωπαίος κι άνθρωπος της Αριστεράς», καταλήγει για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Με πληροφορίες από Τα Νέα

Πολιτική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόταση δυσπιστίας για Τέμπη - Μητσοτάκης: «Ζήτησα συγγνώμη, με κατηγορείτε ότι μόνταρα τις συνομιλίες; Ε δεν ντρέπεστε»

Πολιτική / Πρόταση δυσπιστίας για Τέμπη - Μητσοτάκης: «Ζήτησα συγγνώμη, με κατηγορείτε ότι μόνταρα τις συνομιλίες; Ε δεν ντρέπεστε»

Πρωτοφανής επίθεση του πρωθυπουργού στην αντιπολίτευση - «Επιτήδειοι έριξαν το σπόρο της αμφιβολίας» - Σε 43 άτομα έχουν αποδοθεί κατηγορίες
NEWSROOM
«Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Πολιτική / «Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Ο δήμαρχος παραλαμβάνει στρωμένο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση €230 εκατ. απαντά ο Μπακογιάννης - Ο καθυστερήσεις οφείλονται στον προηγούμενο δήμαρχο, λέει ο Δούκας
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια