Να μελετήσει σοβαρά το ζήτημα της οριζόντιας νομοθετικής προστασίας της πρώτης κατοικίας με βάση την αντικειμενική αξία και «να μην αρκεστεί στη συμφωνία κυρίων με τις τράπεζες», κάλεσε την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

 

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2018, ο πρώην υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των τραπεζών «επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν όρια και ίσως και αδιέξοδα, σε αυτήν την ονομαζόμενη συμφωνία κυρίων».

 

Όπως πρόσθεσε, «οι στόχοι που έχουν θέσει οι τραπεζίτες για το 2018-2019, οδηγούν σε πάνω από 40.000 πλειστηριασμούς και ο καθένας κατανοεί ότι από ένα σημείο και μετά οι πλειστηριασμοί δεν θα αφορούν μόνο στρατηγικούς κακοπληρωτές ή μπαταχτσήδες, αλλά φτωχό κόσμο και απλούς ανθρώπους της πρώην μεσαίας τάξης που εξαφάνισε η κρίση».

 

Κάλεσε επιπλέον την κυβέρνηση ταυτόχρονα με την οριζόντια προστασία να εξέτασει θέματα όπως η μη διενέργεια πλειστηριασμών στην αγοραία αλλά στην αντικειμενική αξία, καθώς και τη δυνατότητα να παίρνει ο δανειολήπτης το σπίτι του στην τιμή που θα το εξαγόραζε το fund.

 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εξάλλου άμεσα να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για πλεονάσματα και χρέος. Όπως σημείωσε, «με αυτό το ύψος του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, με τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% επί 5 χρόνια, με αυτές τις ανισότητες, η πορεία για την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια θα είναι αβέβαιη και επισφαλής».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr