Τροπολογία για το Μέγαρο Μουσικής παρατείνει την απαλλαγή από ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα

Τροπολογία για το Μέγαρο Μουσικής παρατείνει την απαλλαγή από ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα Facebook Twitter
SOOC
0

Δεν θα εισαχθεί, τελικά, στην Ολομέλεια το άρθρο που είχε περιληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα στεγαστικά δάνεια (εναρμόνιση σε οδηγία), το οποίο έδινε παράταση για την εναρμόνιση των καταστατικών των οικοδομικών συνεταιρισμών, καθώς δεν συγκέντρωσε τη θετική γνώμη των κομμάτων στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

 

Τα κόμματα, αν και συμφωνούσαν με την παράταση για την εναρμόνιση των καταστατικών των οικοδομικών συνεταιρισμών, είχαν διαφωνήσει με το ότι ετίθετο ως προϋπόθεση η κατάθεση φορολογικής ενημερότητας.

 

Κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου σε δεύτερη ανάγνωση, σήμερα, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, επιφυλάξεις για το άρθρο εξέφρασαν ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μολονότι η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει βελτιωτική τροποποίηση. «Εξετάζουμε το θέμα. Στην Ολομέλεια θα ξέρουμε αν θα αποσυρθεί το κομμάτι της φορολογικής ενημερότητας ή όχι. Προς το παρόν δεν μπορούμε να δεσμευτούμε τώρα για το θέμα», ανέφερε η κ. Παπανάτσιου.

 

Κατά την ψηφοφορία όλα τα κόμματα δήλωσαν επιφύλαξη για το άρθρο, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Αντωνίου, αν και αρχικά δήλωσε ότι «έχει παρατηρήσεις» για το άρθρο και περιμένει διευκρινίσεις από την κυβέρνηση, στο τέλος δήλωσε «ναι». Ο Δημήτρης Καμένος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες είχε μέχρι τέλους επιφυλάξεις για το άρθρο, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι την ίδια ώρα που με τροπολογία δίνεται παράταση στην απαλλαγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, χωρίς μάλιστα να είναι γνωστά τα στοιχεία για τη διαχείρισή του, οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που θα μπορούσαν να γίνουν ατμομηχανή ανάπτυξης υποχρεώνονται σε φορολογική ενημερότητα. Με δεδομένες και τις επιφυλάξεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Μάκης Μπαλαούρας, είπε ότι το άρθρο δεν πάει στην Ολομέλεια διότι δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία.

 

Λίγο μετά, η κ. Παπανάτσιου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάει η διάταξη στην Ολομέλεια, χωρίς το σημείο που προκάλεσε τις επιφυλάξεις, είτε σε αυτό το νομοσχέδιο, είτε σε προσεχές, αφού όμως η κυβέρνηση μελετήσει το θέμα.

 

Σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η κυβέρνηση εισηγείται, με τροπολογία, την παράταση της απαλλαγής ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για να διευκολυνθεί η συνέχιση της λειτουργίας του με την παροχή δυνατότητας είσπραξης κρατικής επιχορήγησης ή άλλων οφειλόμενων από τρίτους ποσών, ώστε να καταστεί δυνατή η μισθοδοσία των εργαζομένων. Η κ. Παπανάτσιου ανέφερε, όμως, στον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δημήτρη Καμμένο, ότι θα αναζητηθούν τα στοιχεία για τη διαχείρισή του, προκειμένου, στο μέτρο του δυνατού, να έρθουν αυτά στη συζήτηση στην Ολομέλεια.

 

Σημειώνεται, ότι λίγο νωρίτερα η υφυπουργός Οικονομικών είχε ανακοινώσει στην Επιτροπή Οικονομικών ότι αποσύρει άλλο άρθρο, με το οποίο προωθούνταν η κατάργηση της έκπτωσης (30%) επί του τέλους παραμονής και πλόων, η οποία προβλέπεται σήμερα για τα πλοία ολικού μήκους άνω των 12 μέτρων, εφόσον ελλιμενίζονται μόνιμα στην ελληνική επικράτεια.

 

Οι διατάξεις είχαν περιληφθεί στο σχέδιο νόμου «Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/17/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2014 σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία και την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/48/ΕΚ και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών».

 

Επίσης, το άρθρο που αποσύρθηκε επαναδιατύπωνε το σκέλος του Κώδικα ΦΠΑ (άρθρο 27) που αφορά την απαλλαγή από τον φόρο παράδοσης και εισαγωγής πλοίων με σκοπό την πλήρη εναρμόνιση με την αντίστοιχη διάταξη Οδηγίας ΦΠΑ 2006/112. Με την επαναδιατύπωση προσδιορίζονταν οι προϋποθέσεις που θα έπρεπε να πληρούν τα πλοία που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στη ναυσιπλοϊα ανοιχτής θαλάσσης, ώστε να εμπίπτουν στην απαλλαγή. Την απόσυρση του σχετικού άρθρου είχαν ζητήσει και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και οι αρμόδιοι φορείς κατά την ακρόασή τους στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

 

Η κ. Παπανάτσιου τόνισε ότι το συγκεκριμένο άρθρο αποσύρεται και θα έρθει αργότερα σε άλλο νομοσχέδιο, αφού επαναδιατυπωθεί με διαβούλευση που θα προηγηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους συναρμόδιους φορείς.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ετοιμάζει ο δήμος Αθηναίων για τη «Διπλή Ανάπλαση» - Κόντρα Δούκα και Μπακογιάννη στο δημοτικό συμβούλιο

Πολιτική / «Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Ο δήμαρχος παραλαμβάνει στρωμένο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση €230 εκατ. απαντά ο Μπακογιάννης - Ο καθυστερήσεις οφείλονται στον προηγούμενο δήμαρχο, λέει ο Δούκας
NEWSROOM
Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Πολιτική / Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ισχυρισμοί που αναφέρονται στη διαμόρφωση του χώρου στα Τέμπη, δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος
NEWSROOM